MP PSC (Pre) Exam, 2010 : Indian History Solved Paper

Madhya Pradesh P.S.C. (Pre.) Exam., 2010 (Held on 20-2-2011) 
Indian History : Solved Paper



1. Where is the Indus Civilization city Lothal ? 
(A) Gujarat 
(B) Rajasthan 
(C) Punjab 
(D) Haryana 
Ans : (A) 

2. Mohenjo Daro is situated in— 
(A) Sindh Province of Pakistan 
(B) Gujarat 
(C) Punjab 
(D) Afghanistan 
Ans : (A) 

3. Which deity was not worshipped by the Vedic Aryans ? 
(A) Indra 
(B) Marut 
(C) Varun 
(D) Pashupati 
Ans : (D) 

4. The Vedanga consists of the— 
(A) Kalp, Shiksha, Nirukta, Vyakaran, Chhanda, Jyotish 
(B) Kalp, Shiksha, Brahman, Vyakaran, Chhanda, Jyotish 
(C) Kalp, Shiksha, Nirukta, Aranyak, Chhanda, Jyotish 
(D) Kalp, Upanishad, Nirukta, Vyakaran, Chhanda 
Ans : (A) 

5. The earliest available work of the Sangam Tamils is— 
(A) Pattinappalai 
(B) Tirumurugarruppadai 
(C) Maduraikanchi 
(D) Tolkappiyam 
Ans : (D) 


6. The Mahavir belonged to the clan— 
(A) Kalams 
(B) Bhaggas 
(C) Lichhivis 
(D) Bulis 
Ans : (C) 

7. The Jain text which contains the biographies of the Tirthankaras is known as— 
(A) Bhagwatisutra 
(B) Uvasagadasao 
(C) Adi Purana 
(D) Kalpasutra 
Ans : (D) 

8. The first Buddhist Sangeeti (conference) was held at— 
(A) Vaishali 
(B) Pataliputra 
(C) Rajgriha 
(D) Ujjain 
Ans : (C) 

9. The propounder of the Madhyamika Philosophy was— 
(A) Bhadrabahu 
(B) Parshwanath 
(C) Sheelbhadra 
(D) Nagarjuna 
Ans : (D) 

10. The rules of Buddhist monistic life are laid down, primarily, in— 
(A) Tripitaka 
(B) Vinayapitaka 
(C) Abhidhammapitaka 
(D) Suttapitaka 
Ans : (B) 

11. The battle between Alexander and Porus took place on the bank of river— 
(A) Sutlej 
(B) Ravi 
(C) Jhelum 
(D) Ganga 
Ans : (C) 

12. The first Persian ruler who occupied part of Indian Territory was— 
(A) Cyrus 
(B) Darius I 
(C) Cambyses 
(D) Xerxes 
Ans : (B) 

13. Alexander remained in India for— 
(A) 29 months 
(B) 39 months 
(C) 19 months 
(D) 10 months 
Ans : (C) 

14. Gedrosia corresponds to modern— 
(A) Baluchistan 
(B) Lahore 
(C) Multan 
(D) Peshawar 
Ans : (A) 

15. Which of the following statements is not true ? 
(A) Formal accession of Asoka was very probably delayed 
(B) The fifth rock edict proves the existence of Harems of Asoka’s brothers 
(C) Asoka held the viceroyalty of Taxila and Ujjain in the reign of Bindusara 
(D) Asoka was the younger brother of Bindusara 
Ans : (D) 

16. The nirvasita (excluded) and anirvasita (not excluded) Shudras have been referred to— 
(A) in the Nirukta of Yaska 
(B) in the Ashtadhyayi of Panini 
(C) in the Arthashastra of Kautilya 
(D) None of the above 
Ans : (D) 

17. The first translator of Mahabharata into Tamil was— 
(A) Perundevanar 
(B) Kamban 
(C) Sundaramurthi 
(D) Bharavi 
Ans : (A) 

18 Which one of the following inscriptions of Asoka refers to the grant of concession in land revenue to a village ? 
(A) Lumbini Pillar edict 
(B) Sarnath Pillar edict 
(C) Girnar Rock edict 
(D) Sanchi Pillar edict 
Ans : (A) 

19. Who of the following was not a patron of Jainism ? 
(A) Bimbisara 
(B) Kharvela 
(C) Kanishka 
(D) Chandragupta Maurya 
Ans : (A) 

20. Who was the ambassador in the Court of Bindusara ? 
(A) Machiavelli 
(B) Megasthenes 
(C) Deimachus 
(D) Antiochus I 
Ans : (C) 

21. To propagate his Dhamma, Asoka used the services of— 
(A) Rajukas 
(B) Pradeshikas 
(C) Yuktas 
(D) All of these 
Ans : (D) 

22. The last king of Mauryan empire was— 
(A) Devavarman 
(B) Brihadrath 
(C) Kunala 
(D) Shalishuk 
Ans : (B) 

23. The historian Kalhan was— 
(A) Buddhist 
(B) Brahmin 
(C) Jain 
(D) None of these 
Ans : (B) 

24 Founder of the Satvahana dynasty was— 
(A) Shatkarni I 
(B) Simuka 
(C) Shatkarni II 
(D) Rudradaman I 
Ans : (B) 

25. Yen-Kao-Chen is generally known as— 
(A) Kadphises I 
(B) Kadphises II 
(C) Kanishka 
(D) Vasishka 
Ans : (B) 

26. The writer of the ‘Kalpasutra’ was— 
(A) Simuka 
(B) Panini 
(C) Bhadrabahu 
(D) Patanjali 
Ans : (C) 

27. The writer of the ‘Brihatkatha’ was— 
(A) Dattamitra 
(B) Gudadhya 
(C) Bhadrabahu 
(D) Sarvavarman 
Ans : (B) 

28. According to tradition Kashyapa Matanga introduced Buddhism to— 
(A) China 
(B) Kashmir 
(C) Ceylon 
(D) Gandhar 
Ans : (A) 

29. Which one of the following indicates the correct chronological order of era in India ? 
(A) Gupta—Harsha—Vikram—Shaka 
(B) Vikram—Harsha—Gupta—Shaka 
(C) Gupta—Shaka—Vikram—Harsha 
(D) Vikram—Shaka—Gupta—Harsha 
Ans : (D) 

30. During Pre-Gupta period what was Kahapan ? 
(A) An office 
(B) A luxury item 
(C) A coin 
(D) A port 
Ans : (C) 

31. Which port was known to the author of “Periplus of the Erithrian Sea” as Padouke ? 
(A) Tamralipti 
(B) Arikmedu 
(C) Broach 
(D) Cochin 
Ans : (B) 

32 Chandragupta-II married his daughter Prabhavati to— 
(A) Rudrasena-I 
(B) Rudrasena-II 
(C) Agnimitra 
(D) Nagsena 
Ans : (B) 

33. Which of the following law givers of the post-Gupta period declared that Sudras were not slaves by nature ? 
(A) Medhatithi 
(B) Vigynaeshwar 
(C) Narad 
(D) Jimutwahan 
Ans : (A) 

34. Who was the founder of Gahadwala dynasty who made Kannauj the main centre of his power ? 
(A) Jaichandra 
(B) Vijaychandra 
(C) Chandradev 
(D) Govind 
Ans : (C) 

35. Which of the following Rashtrakut kings defeated the Pratihar ruler Nagabhatta I ? 
(A) Indra II 
(B) Krishna III 
(C) Amoghvarsha I 
(D) Govind III 
Ans : (D) 

36. Who among the following rulers patronized Jayadev, the composer of ‘Geetgovinda’ ? 
(A) Laxman Sen 
(B) Kharvel 
(C) Kumarpala 
(D) Shashank 
Ans : (A) 

37. Who out of the following ousted Jainism from Mysore ? 
(A) Naynars 
(B) Lingayats 
(C) Alwars 
(D) Shankaracharya 
Ans : (D) 

38. Which was the word used for the royal military troops of the Cholas ? 
(A) Kattupaddi 
(B) Kaikkolar 
(C) Bhrtaka 
(D) Kadgham 
Ans : (B) 

39. The Chola rulers undertook extensive land survey to ascertain— 
(A) Right of ownership 
(B) Government’s share of revenue 
(C) Production of grains 
(D) Limit of the sources of irrigation 
Ans : (B) 

40. Which of the following taxes of Chola period was for educational purpose ? 
(A) Devadana 
(B) Salabhoga 
(C) Brahmadeva 
(D) Sarvamanya 
Ans : (A) 

41. The writer of Tabqat-i-Nasiri was— 
(A) Barani 
(B) Nizamuddin 
(C) Minhaj-us-Siraj 
(D) Isami 
Ans : (C) 

42. The following works were written by Ziauddin Barani— 
(A) Tarikh-i-Firozshahi and Qiranussadain 
(B) Fatwa-i-Jahandari and Ashiqa 
(C) Tarikh-i-Firozshahi and Fatwa-i-Jahandari 
(D) Futuhus-salatin and Tarikhi-Firozshahi 
Ans : (C) 

43. Which of the following books were written by Amir Khusro ? 
(A) Ashiqa, Qiranussadain, Khazain-ul-Futuh 
(B) Qiranussadain, Ashiqa, Tarikh-i-Mubarakshahi 
(C) Khazainul Futuh, Tarikh-i-Mubarakshahi, Ashiqa 
(D) Tarikh-i-Mubarakshahi, Nuh-i-Siphr, Ashiqa 
Ans : (A) 

44. Who wrote ‘Qanun-i-Humayuni’ ? 
(A) Gulbadan Begum 
(B) Yahya 
(C) Khwandmir 
(D) Nizamuddin 
Ans : (C) 

45. Which of the following books was written by Ishwardas Nagar ? 
(A) Futuhat-i-Alamgiri 
(B) Bir Binod 
(C) Chhatra Prakash 
(D) Ahkam-i-Alamgiri 
Ans : (A) 

46. With whom of the following Muhammad Ghori aligned against Khusrau Shah ? 
(A) King of Gujarat 
(B) King of Multan 
(C) King of Peshawar 
(D) King of Jammu 
Ans : (D) 

47. At the time of Muhammad Ghori’s invasion against Prithviraj Chauhan who of the following ruled Kannauj ? 
(A) The Chandellas 
(B) The Pratihars 
(C) The Palas 
(D) The Gahadwalas 
Ans : (D) 

48. Who of the following contested with Qutubuddin Aibak for Punjab ? 
(A) Ikhtiyaruddin 
(B) Tajuddin Yaldauz 
(C) Nasiruddin Qubacha 
(D) None of these 
Ans : (B) 

49. Who were the Nav Musalmans of the following ? 
(A) Descendants of Mongols who settled near Delhi and embraced Islam 
(B) Hindu converts to Islam 
(C) Khalji Sultans 
(D) Ilbari Sultans 
Ans : (A) 

50. Who was appointed as ambassador to China during the time of Mohammad bin Tughlaq ? 
(A) Barbosa 
(B) Barani 
(C) Ibn Batutah 
(D) Abdur Razzak 
Ans : (C) 

51. Bahlul Lodi’s significant achievement was the successful war against the underwritten kingdom of— 
(A) Mewat 
(B) Jaunpur 
(C) Chandwar 
(D) Sambhal 
Ans : (B) 

52. Rulers of which kingdom built Atala Masjid and Lal Darwaza Masjid ? 
(A) Bengal 
(B) Khandesh 
(C) Malwa 
(D) Jaunpur 
Ans : (D) 

53. Rai Bharmal wrote on Muslim Literary traditions in the following language— 
(A) Persian 
(B) Sanskrit 
(C) Arabic 
(D) Turkish 
Ans : (A) 

54. ‘Chaitanya Charitamrita’ was authored by— 
(A) Wasweshwara 
(B) Madhav 
(C) Ramanand 
(D) Krishnadas Kaviraj 
Ans : (D) 

55. Who succeeded Nizamuddin Aulia ? 
(A) Sheikh Farid 
(B) Sheikh Nasiruddin Chiraghi-Delhi 
(C) Sheikh Salim Chishti 
(D) None of the above 
Ans : (B) 

56. Raidas, Sena and Kabir were the followers of— 
(A) Namdeo 
(B) Ramanuj 
(C) Vallabhacharya 
(D) Ramanand 
Ans : (D) 

57. When was Vijayanagar visited by Abdurrajjak ? 
(A) 1443 
(B) 1433 
(C) 1423 
(D) 1427 
Ans : (A) 

58. Tuluva dynasty was founded by— 
(A) Narasa Nasyaka 
(B) Immadi Narsimha 
(C) Vir Narsimha 
(D) None of these 
Ans : (C) 

59. Who founded the independent Bahamani kingdom in South India ? 
(A) Abu Muzaffar Alauddin Bahmanshah 
(B) Mujahid Shah 
(C) Muhammad Shah I 
(D) Adil Shah 
Ans : (A) 

60. Who founded the independent Muslim kingdom of Malwa ? 
(A) Hoshangshah 
(B) Mahmudshah 
(C) Nasiruddin 
(D) Dilawarkhan 
Ans : (D) 

61. Babur had three wives. Which one of the following was not his wife ? 
(A) Maham 
(B) Gulrus 
(C) Gulbadan 
(D) Dilbar 
Ans : (C) 

62. Who was Mehdi Khwaza ? 
(A) Ruler of Bihar 
(B) Prime Minister of Ibrahim Lodi 
(C) Brother-in-law of Humayun 
(D) Brother of Babur 
Ans : (C) 

63. Humayun ascended the throne at Agra on— 
(A) 7th January 1530 
(B) 29th December 1530 
(C) 23rd September 1530 
(D) 16th February 1530 
Ans : (B) 

64. Which of the following statements is true of the Sher Shah Suri ? 
(A) He was a fanatic Muslim 
(B) He was a staunch Muslim but not a fanatic 
(C) He was a staunch Muslim and ill-treated Hindus 
(D) He was intolerant towards other religions 
Ans : (B) 

65. Which out of the following was not one of the purposes of ‘Sarais’ built during Sher Shah ? 
(A) Post-house 
(B) For travellers 
(C) For officers 
(D) Warehouse for arms and ammunition 
Ans : (D) 

66. Who was not appointed as Vazir during Akbar’s reign ? 
(A) Bahadurkhan Uzbeg 
(B) Shamsuddin Atkakhan 
(C) Todarmal 
(D) Nizamuddin Khalifa 
Ans : (A) 

67. Which of the following pairs is incorrect ? 
(A) Akbar—Ralph Fich 
(B) Darashikoh—Manucci 
(C) Jahangir—Sir Thomas Roe 
(D) Shah Jahan—Jourdon 
Ans : (D) 

68. Which of the following statements is true of Akbar’s policy towards the Hindus ? 
(A) He abolished the pilgrim tax but not the Jaziya 
(B) He abolished the Jaziya, but not the pilgrim tax 
(C) He abolished both the Jaziya and the pilgrim tax 
(D) He neither abolished the pilgrim tax nor the Jaziya 
Ans : (C) 

69 Who was the author of ‘Nuskhai-Dilkusha’ ? 
(A) Khafi Khan 
(B) Murshidkuli Khan 
(C) Abul Fazl 
(D) Bhimsen Burhanpuri 
Ans : (D) 

70. Guru Govind Singh was killed in 1708 at— 
(A) Amritsar 
(B) Keeratpur 
(C) Nanded 
(D) Anandpur 
Ans : (C) 

71. Mir Sayyed Ali and Abdusamad were the court painter during the time of— 
(A) Humayun, Akbar 
(B) Akbar, Jahangir 
(C) Jahangir, Shah Jahan 
(D) Shah Jahan, Aurangzeb 
Ans : (A) 

72. Which of the following elements was not found in Akbar’s architecture ? 
(A) Use of red sandstone 
(B) Hindu elements 
(C) Foliated arches 
(D) Charbagh surrounding the tombs 
Ans : (C) 

73. Who composed ‘Ganga Lahri’ ? 
(A) Tulsidas 
(B) Surdas 
(C) Panditraj Jagannath 
(D) Haridasa 
Ans : (C) 

74. Which of the following was not a silver coin during Akbar ? 
(A) Jalal 
(B) Dam 
(C) Darab 
(D) Pandau 
Ans : (B) 

75. Which of the following revolts had agrarian causes at its root ? 
(A) Rajput revolt 
(B) Satnami and Jat revolt 
(C) Sikh revolt 
(D) Maratha revolt 
Ans : (B) 

76. From whom Shahji received the jagir of Poona ? 
(A) Mughals 
(B) Adilshah 
(C) Nizamshahi 
(D) Portuguese 
Ans : (B) 

77. What is ‘Mokasa’ ? 
(A) Jagir 
(B) Religious practice 
(C) Cavalry 
(D) Religious endowment 
Ans : (A) 

78. Who was not alive at the time of Shivaji’s Coronation ? 
(A) Ganga Bhatt 
(B) Tukaram 
(C) Ramdas 
(D) Dadaji Konddeva 
Ans : (D) 

79. Which of the following Peshwas is connected with the treaty of Sagola ? 
(A) Balaji Bajirao 
(B) Balaji Vishwanath 
(C) Bajirao I 
(D) Bajirao II 
Ans : (A) 

80. In which year Ahilyabai Holkar breathed her last ? 
(A) 1792 
(B) 1793 
(C) 1794 
(D) 1795 
Ans : (D) 

81. The French East India Company was formed in— 
(A) 1664 AD 
(B) 1660 AD 
(C) 1656 AD 
(D) 1680 AD 
Ans : (A) 

82. La Bourdonnais was the Governor of— 
(A) Madras 
(B) Pondicherry 
(C) Mauritius 
(D) None of these 
Ans : (B) 

83. Mir Kasim removed his court from Calcutta to— 
(A) Patna 
(B) Dacca 
(C) Monghir 
(D) Purnea 
Ans : (C) 

84. The battle of Wandiwash was fought between— 
(A) English and the French 
(B) English and the Marathas 
(C) English and the Nawab of Carnatic 
(D) English and Hyderali 
Ans : (A) 

85. At the battle of Biddera the English crushed the power of— 
(A) French 
(B) Dutch 
(C) Portuguese 
(D) Danes 
Ans : (B) 

86. The Treaty of Surat was concluded by the British with the following Maratha chief— 
(A) Narayan Rao 
(B) Madhav Rao 
(C) Nana Phadnvis 
(D) Raghoba 
Ans : (D) 

87. The triple alliance against Tipu was formed by Cornwallis consisted of the following— 
(A) The English, Nizam and the Marathas 
(B) The English, Nizam and Awadh 
(C) The English, Nizam and Carnatic 
(D) The English, Marathas and Carnatic 
Ans : (A) 

88. In the Second Sikh War the decisive battle was fought at— 
(A) Chilianwala 
(B) Peshawar 
(C) Gujarat 
(D) Multan 
Ans : (C) 

89. In the Third Maratha War, the English defeated Peshwa Bajirao II at— 
(A) Mahidpur 
(B) Sitabuldi 
(C) Kirki 
(D) Bassein 
Ans : (D) 

90. The Treaty of Shrirangpattam took place in— 
(A) 1791 
(B) 1792 
(C) 1793 
(D) 1794 
Ans : (D) 

91. Which of the following states was not annexed to British Empire by Dalhousie under the doctrine of Lapse ? 
(A) Baghat 
(B) Nagpur 
(C) Sambalpur 
(D) Benaras 
Ans : (D) 

92. Which one of the following rebellions is associated with Sidhu and Kanhu ? 
(A) Munda Rebellion 
(B) Kole Rebellion 
(C) Santhal Rebellion 
(D) Bhil Rebellion 
Ans : (C) 

93. The following officer was connected with the suppression of Thugee— 
(A) Hastings 
(B) Sleeman 
(C) Bentinck 
(D) Aukland 
Ans : (C) 

94. Which of the following British Officers was not in favour of annexation of Awadh ? 
(A) Outram 
(B) Napier 
(C) Hugh Rose 
(D) Sleeman 
Ans : (D) 

95. Charles Metcalf was the Governor General of India during— 
(A) 1835-36 
(B) 1839-40 
(C) 1837-38 
(D) 1832-33 
Ans : (A) 

96. Sindh was invaded during the following Governor General’s time— 
(A) Lord Aukland 
(B) Lord Ellenborough 
(C) Lord Hardinge 
(D) Lord Dalhousie 
Ans : (B) 

97. The Second Burmese War was fought in the year— 
(A) 1849 
(B) 1850 
(C) 1851 
(D) 1852 
Ans : (B) 

98. Which one of the following Acts abolished the trading rights of the East India Company ? 
(A) Regulating Act of 1773 
(B) Charter Act of 1813 
(C) Charter Act of 1833 
(D) Charter Act of 1853 
Ans : (B) 

99. Which one of the following pairs is not correctly matched ? 
(A) Ryotwari Settlement : Madras 
(B) Talukdari Settlement : Bombay 
(C) Permanent Settlement : Bengal 
(D) Mahalwari Settlement : North-Western Province 
Ans : (B) 

100. The gradual increase in rural indebtedness in India under the British rule was due to— 
1. Fragmentation of Landholdings 
2. Decline of cottage industries 
3. Lack of development of irrigational facilities 
4. Introduction of cash crops Which of these are correct ? 
(A) 1, 2 and 3 
(B) 2 and 4 
(C) 1, 3 and 4 
(D) 1, 2, 3 and 4 
Ans : (D) 

101. At Lucknow the revolt of 1857 broke out on— 
(A) May 30, 1857 
(B) June 4, 1857 
(C) May 15, 1857 
(D) June 15, 1857 
Ans : (B) 

102. The Asiatic Society of Bengal in Calcutta was founded by— 
(A) Raja Ram Mohan Roy 
(B) Sir Williams Jones 
(C) Warren Hastings 
(D) Keshabchandra Sen 
Ans : (B) 

103. The Theosophical Society allied itself to the— 
(A) Christian revival movement 
(B) Islamic revival movement 
(C) Hindu revival movement 
(D) All of these 
Ans : (C) 

104. Which of the following statements about the Ramakrishna Mission is wrong ? 
(A) It held the pure Vedantic doctrine as its ideal 
(B) It aimed at the development of the highest spirituality in man 
(C) It prohibited the worship of images 
(D) It recognised modern developments in Science and Technology 
Ans : (C) 

105. Fifth Session of the Indian National Congress was held in 1889 at— 
(A) Calcutta 
(B) Madras 
(C) Bombay 
(D) Dacca 
Ans : (C) 

106. The moderates and extremists were united in the Congress Session of— 
(A) Lahore 
(B) Bombay 
(C) Allahabad 
(D) Lucknow 
Ans : (D) 

107. Who among the following was not in Khilafat Committee ? 
(A) Majhar ul Haq 
(B) Hasrat Mohani 
(C) Maulana Shauqat Ali 
(D) Hakim Azmalkhan 
Ans : (A) 

108. Who among the following was the president of All India Trade Union Congress in 1929 ? 
(A) M. N. Roy 
(B) N. M. Joshi 
(C) Jawaharlal Nehru 
(D) Jayaprakash Narayan 
Ans : (B) 

109. Swaraj Party was formed by— 
(A) C. R. Das 
(B) Motilal Nehru 
(C) Jawaharlal Nehru 
(D) C. R. Das and Motilal Nehru 
Ans : (D) 

110. ‘Lucknow Pact’ was concluded between— 
(A) Congress and the British Government 
(B) Muslim League and the British Government 
(C) Congress and the Muslim League 
(D) Congress, the Muslim League and the British Government 
Ans : (C) 

111. An All Party Conference appointed a sub-committee with Ali Imam, Tejbahadur Sapru and Subhash Bose. Who was presiding this subcommittee ? 
(A) Maulana Azad 
(B) Vallabh Bhai Patel 
(C) Madan Mohan Malviya 
(D) Motilal Nehru 
Ans : (D) 

112. Who among the following participated in all the three Round Table Conferences ? 
(A) Madan Mohan Malviya 
(B) B. R. Ambedkar 
(C) Sardar Patel 
(D) None of these 
Ans : (B) 

113. Which of the following pairs is correct ? 
(A) Ramprasad Bismil : Second Lahore Conspiracy Case 
(B) Surya Sen : Chatgaon Case 
(C) Bhagat Singh : Kakori Conspiracy Case 
(D) Chandrashekhar Azad : Delhi Bomb Case 
Ans : (B) 

114. When were the Congress Governments formed in seven out of eleven provinces ? 
(A) July 1935 
(B) July 1936 
(C) July 1937 
(D) July 1938 
Ans : (C) 

115. Which of the following pairs is correct ? 
(A) Chelmsford : Rowlatt Act 
(B) Lord Reading : Delhi Darbar 
(C) Lord Willington : Arriving of Prince of Wales in India 
(D) Lord Hardinge : II Round Table Conference 
Ans : (A) 

116. Subhash Chandra Bose inaugurated the government of Free India at— 
(A) Burma 
(B) Japan 
(C) Germany 
(D) Singapore 
Ans : (D) 

117. In December 1931 two school girl students killed the District Judge in Komilla by shooting— 
(A) Suniti Choudhary and Bina Das 
(B) Shanti Ghosh and Suniti Choudhary 
(C) Bina Das and Kalpana Datta 
(D) Kalpana Datta and Shanti Ghosh 
Ans : (B) 

118. Which of the following pairs is correct ? 
(A) Chuar Revolt : Orissa 
(B) Sanyasi Revolt : Bihar 
(C) Parlakhemundi Revolt : Orissa 
(D) Rampa Revolt : Karnatak 
Ans : (B) 

119. The following countries undertook the responsibility of organising the Bandung Conference— 
(A) Indonesia, Burma, Cambodia 
(B) India, Burma, Indonesia 
(C) Sri Lanka, Indonesia, Cambodia 
(D) China, Japan, Thailand 
Ans : (B) 

120. Which of the following Articles of Indian Constitution declares it is a primary duty of the state to raise the level of nutrition and the standard of living of its people and the “Improvement of the Public Health” ? 
(A) Article 46 
(B) Article 47 
(C) Article 48 
(D) Article 49 
Ans : (B) 

About these ads

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 11, 2011, in Indian History Solved Paper, Madhya Pradesh P.C.S. Exams, MP PSC (Pre) Exam, Solved Paper. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. sir
    i wanna knw tbe pattern of m.p psc exam ….distribution of marks..subjects

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: