Allahabad Bank PO Solved General Awareness Exam Paper 2007

Alllahabad Bank, conducted an exam in ,2007, to shortlist prospective candidates for the position of Probationary Officer. This question paper was for the Computer General-Awareness and was given in 2007. You can download this solved question paper here.
Download Allahabad Bank PO Solved General Awareness Exam Paper 2007  here.
Allahabad Bank Probationary Officer Exam 2007
General Awareness: Solved Paper
1.As a part of its commitment to the World Trade Organization (WTO) India has taken various steps to reform its financial sector. Which of the following is one major step in this direction?
(A) Huge budgetary provision for Bharat Nirman Yojana
(B) More and more foreign banks are allowed to open their branches in India
(C) Rebate in rate of personal income tax for Senior Citizen
(D) Introduction of Dividend Distribution Tax (DDT)
(E) None of these
2.As per the new guidelines issued by the National Housing Bank persons marginally above the poverty line can avail a one-time loan for housing and income generating activities. What is the limit of the total loan one can get for the same?
(A) Rs. 50,000
(B) Rs. 60,000
(C) Rs. 70,000
(D) Rs. 75,000
(E) Rs. 1,00,000
3.As per the Railway Budget 2007-08 what has been the Cash Profit of the Indian Railways for the year 2006-07?
(A) Around Rs. 10,000 crore
(B) Around Rs. 15,000 crore
(C) Around Rs. 20,000 crore
(D) Around Rs. 25,000 crore
(E) Around Rs. 30,000 crore
4.The G-8 Summit in June 2007 was organized in……
(A) Italy
(B) France
(C) Russia
(D) Britain
(E) Germany
5.Which of the following countries decided to give up its demand for duty cut on rubber so that India can also show some flexibility in the talks on ‘Free Trade Agreement’ with it?
(A) Thailand
(B) China
(C) Myanmar
(D) Philippines
(E) None of these
6.As per the provision of the Micro Finance Bill cleared by the Government of India in February 2007,which of the following organizations/agencies is authorized to regulate the Micro Finance Sector in India?
(A) State Bank of India
(B) SIDBI
(C) NABARD
(D) General Insurance Corporation of India
(E) None of these
7.The RBI has asked the banks not to grant loans to individuals for the purchase of which of the following ?
(A) Gold
(B) Agricultural land
(C) Two Wheelers in rural areas
(D) Kisan Vikas Patra
(E) All these
8.As per the reports in the financial news papers the RBI, w.e.f. February 2007, has decided to pay some interest on the ‘Cash reserve deposits’ kept with it by various banks. What will be the rate of interest on such deposits?
(A) 0.5%
(B) 0.75%
(C) 1%
(D) 1.25%
(E) None of these
9.BEML is a major Mini Ratna Company in India engaged in production of heavy machines and
defence equipments. What is the full name of the Company?

(A) Bihar Electronics and Melamines Ltd.
(B) Bharat Earth Movers Ltd.
(C) British Electronics and Metalics Ltd.
(D) Brick Kiln Engg. and Metals Ltd.
(E) None of these
10. “Auto majors go aggressive on marketing, raise and spend” was a caption in a leading
newspaper some time back. Who amongst the following is not an Auto company?

(A) Hyundai
(B) General Motors
(C) Maruti
(D) Tata
(E) Tripex
11.Which of the following is the name of India’s Supersonic Cruise Missile which was test fired
successfully in recent past?

(A) Kiran
(B) SRE-1
(C) Rajat-36
(D) Brahmos
(E) None of these
12.Which of the following is one famous book written by Late Kamleshwar, a well known personality in the field of literature and T.V.?
(A) Kitne Pakistan
(B) Train to Pakistan
(C) Pakistan Cut to Size
(D) Post Office
(E) None of these
13. ‘Global Warming’ is a major cause of concern these days all over the world. Which of the following efforts on the part of the people/governments can help all of us in reducing the effect of the same [(Pick up the correct statement(s)]?
1. Increasing energy efficiency standards.
2. Eliminating subsidies that encourage the use of coal and oil as subsidy makes them cheaper.
3. Eliminating thick forests as they absorb the sunlight and thus slow down the process of recirculation of fresh gases in the atmosphere.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
14.With the take over of Corus Steel Company the Tata Corus has obtained which of the following positions in the production of steel in the world?
(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th
(E) 5th
15.Which of the following is the correct definition of ‘VISTA’ which was launched by the Microsoft a few months back?
(A) It is a new computer programme used for the analysis of data received from Space Centre/
Satellites
(B) It is a new operating system useful for personal computers
(C) It is the Brand Name of the new Computers launched specially for use in schools and adult
education centres in India
(D) It is a new software developed by Microsoft to be used for medical purposes
(E) None of these
16.The President of Russia Vladimir Putin was in India a few months back. During the visit India signed an agreement for sharing the data from one of Russias Satellite systems. What is the name of that Satellite?
(A) GLONASS
(B) PSLV-C7
(C) MATSAT
(D) ATLANTIS
(E) None of these
17.The Cauvery Tribunal gave its Final Award a few months back. Who amongst the following was not the member of the Tribunal?
(A) Mr. N. S. Rao
(B) Mr. Suresh Prabhu
(C) Mr. N. P. Singh
(D) Mr. Sudhir Narain
(E) All these
18.India in the beginning of the year 2007 renewed its 60 years old Friendship Treaty with Bhutan. Which of the following is one important clause of this treaty?
(A) India will supply 50,000 tonnes of sugar to Bhutan every year as Bhutan is not a sugar producing country
(B) Both the countries will prevent the use of their territories for activities harmful to each other.
(C) Bhutan will help India in getting a permanent seat in U.N. Security Council as India needs only one more vote to support its claim for the same
(D) India will help Bhutan in construction of three major Power Projects there
(E) India will allow Bhutan to make a canal to utilize Ganga water for irrigation purposes in  Bhutan
19.Which of the following countries has never won any World Cup Cricket Tournament in the past(Matches were played between 1975-2007)?
(A) Pakistan
(B) Australia
(C) India
(D) Sri Lanka
(E) South Africa
20.Which of the following countries was adjudged as the fourth largest country in Asia to receive maximum Foreign Direct Investment (FDI) in 2006?
(A) India
(B) China
(C) Nepal
(D) South Korea
(E) None of these
21.Mr. Fali Homi Major has taken over as the new—
(A) Chief of Air Staff
(B) Chief of Indian Army
(C) Chief of Research & Analysis Wing (RAW)
(D) Governor of Nagaland
(E) None of these
22.Mr. Paul Wolfowitz who decided to leave his post was working as the—
(A) Secretary General of UNO
(B) Head of the World Trade Organization
(C) Head of the World Bank
(D) Governor of Nagaland
(E) None of these
23.Which of the following banks is appointed as the Bank who will refund Income Tax to Tax Payers?
(A) AXIS Bank
(B) Punjab National Bank
(C) ICICI Bank
(D) State Bank of India
(E) None of these
24.Which of the following statement is not correct in relation to the Union Budget 2007-08?
(A) Tax on dividend distributed by companies hiked from 12•5% to 15%
(B) Banking cash transaction Tax exemption limit increased from Rs. 25,000 to 50,000
(C) Rs. 2500 crore allocated for National Scholarship Scheme for students of Class IX to XII
(D) Education Cess on all taxes increased from 2% to 3%
(E) Budget created special funds to boost the production of Rubber, Coffee and Spices
25.Ankara the capital of Turkey was in news as……
(A) a suicide bombing took place there, killing several people
(B) the World Water Summit took place there
(C) the next European Summit will take place there in which Turkey will formally be inducted as the member of the E.U.
(D) the Olympic games–2014 will be organized there
(E) None of these
26.The United Nations Nuclear Inspectors recently visited Iran to find out the progress made by Iran in order to follow the deadline to stop enrichment of uranium by the same. Which of the following is the report of the Group of Inspectors?
(A) Iran has completely stopped enrichment of uranium
(B) Iran has failed to observed the deadline imposed by the UNO
(C) Iran has stopped enrichment of Uranium but is not ready to destroy the nuclear weapons produced earlier
(D) Iran did not allow Inspectors to visit its facilities and also refused to put any ban on the enrichment programme
(E) None of these
27. Ms. Asha Rose Migiro who has taken over as the Deputy Secretary General of the UNO, is a citizen of which of the following countries?
(A) South Africa
(B) Tanzania
(C) India
(D) Trinidad
(E) None of these
28.The 12th ASEAN Summit was organized in 2007 in Cebu. Cebu is in which of the following
countries ?

(A) Philippines
(B) China
(C) Nepal
(D) North Korea
(E) Thailand
29.The Prime Minister of India launched Auto Mission Plan (AMP) in the beginning of the year 2007.The plan is expected to transform India into a global automobile player in the next—
(A) ten years
(B) twelve years
(C) fifteen years
(D) twenty years
(E) five years
30.Haryana Governor Akhlaq-ur-Rehman Kidwai recently took the oath as the acting Governor of which of the following States?
(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Delhi
(D) Uttar Pradesh
(E) None of these
31.Which of the following countries won the men’s Indoor Hockey World Championship 2007 held in Vienna?
(A) Poland
(B) Spain
(C) Austria
(D) Germany
(E) England
32. ‘Samjhouta Express’ which became the target of a bomb blast a few months back runs between which of the following two stations?
(A) New Delhi–Lahore
(B) New Delhi–Wagah
(C) Amritsar–Wagah
(D) Amritsar–Lahore
(E) New Delhi–Islamabad
33. Mr. Okram Ibobi Singh is the Chief Minister of—
(A) Haryana
(B) Punjab
(C) Manipur
(D) Meghalaya
(E) None of these
34.Who amongst the following was adjudged as the Femina Miss India Universe 2007?
(A) Puja Gupta
(B) Pooja Chitgopekar
(C) Sweta Lamba
(D) Sarah Jane Dias
(E) None of these
35.Which of the following films won the 52nd National Filmfare Awards for Best Music?
(A) Omkara
(B) Fana
(C) Lage Raho Munnabhai
(D) Rang De Basanti
(E) Dhoom-2
36.Which of the following is the full form of the ‘WMF?
(A) Web Mutual Fund
(B) World Mutual Fund
(C) World Monuments Fund
(D) World Music Fund
(E) None of these
37.The 43rd Conference of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) on security policies was organized in—
(A) Prague
(B) Moscow
(C) Vienna
(D) Paris
(E) Munich
38.Who amongst the following is the author of the book—“A view from the Outside : Why Good Economics Works for Every- one?”
(A) Dr. Manmohan Singh
(B) Dr. Amartya Sen
(C) Mr. L. N. Mittal
(D) Mr. Ashok Lahiri
(E) Mr. P. Chidambaram
39.Who amongst the following won the WTA Title of Ericson International WTA Tennis Event 2007(Women’s)?
(A) Mara Santangelo
(B) Chia Jung Chuan
(C) Alla Kudryavtseva
(D) Yung-Jan Chan
(E) Yaroslava Shvedova
40.Which of the following State was at the top of the list of Medals won by it in 33rd National Games 2007?
(A) Punjab
(B) Uttar Pradesh
(C) Kerala
(D) Manipur
(E) Assam
41.After much persuasion and also after facing an economic sanction on it which of the following countries recently decided to end its Nuclear Programme?
(A) China
(B) Iran
(C) Libya
(D) North Korea
(E) None of these
42.The USA recently signed the Acquisition and Cross Serving Agreement (ACSA) providing for mutual support during humanitarian missions, peace keeping operations etc. with a country of Indian sub-continent. The name of the country is—
(A) Nepal
(B) Bhutan
(C) Sri Lanka
(D) India
(E) Bangladesh
43.Immediately prior to becoming the President of India Mrs. Pratibha Patil was the—
(A) Union Minister for Social Welfare
(B) Chairperson National Commission for Women
(C) Governor of Punjab
(D) Chief Minister of Chhattisgarh
(E) None of these
44.As per the targets set for 11th plan period the dropout rate of children from elementary school should be brought to which of the following levels by 2011-12?
(A) 10%
(B) 15%
(C) 20%
(D) 25%
(E) 30%
45.Digambar Kamat is the 19th Chief Minister of—
(A) Goa
(B) Karnataka
(C) Maharashtra
(D) Chhattisgarh
(E) None of these
46.Which of the following statements about Afro-Asia Cup 2007 is true?
1. Africa XI won the tourna-ment
2. Asia XI won the tournament
3. All the three matches played under the tournament were declared draw, Hence no team won the trophy
4. Africa won the first match and declared winner
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 4
(E) None of these
47.Who amongst the following is the author of the book ‘Gandhi–A Spiritual Journey’?
(A) Mark Tully
(B) Ramchandra Gandhi
(C) K. N. Raj
(D) M. S. Swaminathan
(E) M. V. Kamath
48.Samresh Jung became the first Indian to bag on Olympic quota in which of the following events?
(A) Swimming
(B) Pistol shooting
(C) 100 mtrs. Race
(D) High jump
(E) Long jump
49.Who amongst the following is allowed recently to have 49 per cent stake in HPCL Refinery?
(A) Tata
(B) Mukesh Ambani
(C) Kumarmangalam Birla
(D) L. N. Mittal
(E) None of these
50.Which of the following is observed as the ‘World Refugees Day’ by the UNO?
(A) June 26th
(B) July 26th
(C) July 20th
(D) June 20th
(E) August 20th
Answers
1. (B) 2. (C) 3. (C) 4. (E) 5. (A) 6. (C) 7. (D) 8. (A) 9. (B) 10. (E)
11. (D) 12. (A) 13. (D) 14. (E) 15. (B) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (E) 20. (A)
21. (A) 22. (C) 23. (E) 24. (C) 25. (E) 26. (D) 27. (B) 28. (A) 29. (A) 30. (A)
31. (D) 32. (A) 33. (C) 34. (A) 35. (D) 36. (C) 37. (E) 38. (E) 39. (E) 40. (D)
41. (D) 42. (C) 43. (E) 44. (A) 45. (A) 46. (B) 47. (E) 48. (B) 49. (D) 50. (D)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on April 10, 2011, in Allahabad Bank question papers 2007, Allahabad-Bank solved question papers, Bank Exams, Bank Exams India, Computer General Awareness question papers, Indian Bank Exams. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: