Aptitude Test (Aptitude-Problems on Calender)

1. What day of the week on 17th june , 1998?
  • wednes day.
  • mon day.
  • fri day.
  • thurs day.
Solution : 5 -> the given month code(august) 17 -> the given date 98->(19 th century after years) 24-> ((47/4) = 11 i.e how many leap years ——– total = 144 ((144/7) = 20 and the remainder is 4) therefore in the above week table the no 4 code represents wednesday so the required day is wednesday.
2. Find on which day 15th august1947 ?
  • thurs day
  • fri day.
  • satur day
  • mon day
Solution : 03 15 47 11 ———- total = 76 Then (76)/7 = 6 odd days 6 indicates friday in the above week table. Therefore required day is friday.
3. Today is friday after 62 days,it will be :
  • mon day.
  • fri day.
  • thurs day.
  • sun day
Solution : Each day of the week is repeated after 7 days. so, after 63 days,it will be friday. Hence ,after 62 days, it will be thursday. Therefore the required day is thursday.
4. jan 1, 1995 was a sunday. what day of the week lies on jan 1,1996 ?
  • Sun day.
  • Fri day.
  • Mon day.
  • Satur day.
Solution : 01 01 96 24 -1(since 1996 was leap year) ——— total = 121 Then (121)/7 = (17) = 2 odd days Therefore our required day was Monday.
5. may 6,1993 was thursday.what day of the week was on may 6,1992 ?
  • Thurs day
  • Satur day
  • Fri day
  • Tues day
Solution : 02 06 92 23 -1 ———- total = 122 Then (122)/7 = (17) = 3 odd days Therefore the required day is Tuesday
6. January 1,2004 was a thursday,what day of the week lies on jan ,2005?
  • Mon day.
  • Thus day.
  • Thurs day.
  • Fri day.
solution : The year 2004 being a leap year, it has 2 odd days. so, first day of the 2005 will be 2 days beyond thursday and so it will be saturday therefore the required day is Thursday.
7. what was the day of the week on 19th september ,1986 ?
  • satur day.
  • Fri day.
  • Sun day.
  • Mon day.
Solution : 06 19 86 21 ——— total = 132 Then ((132/7 = 18 and the remainder is 6) In the above week table represents the number 6 is friday. Therefore the required day is Friday.
8. How many days are there from 2nd january 1995 to 15 th march,1995 ?
  • 63 days
  • 73 days
  • 53 days
  • 77 days
Solution : Jan + Feb + March 30 + 28 + 15 = 73 days
9. The calender for 1990 is same as for :
  • year 1996
  • year 1997
  • year 1986
  • year 1998
Solution: count the number of days 1990 onwards to get 0 odd day. Year 1990 1991 1992 1993 1994 1995 oddd days 1 1 2 1 1 1 1 + 1 + 2 + 1 + 1 + 1 = 7 or 0 odd days Therefore calender for 1990 is the same as for the year 1996.
10. The year next to 1996 having the same calendar as that of 1996 is ?
  • 1995
  • 1996
  • 1994
  • 1993
Solution : Starting with 1996 , we go on countig the number of odd days till the sum is divisible by 7. Year 1996 1997 1998 1999 2000 odd days 2 1 1 1 2 2 + 1 + 1 + 1 + 2 = 7 odd days i.e odd day. Therefore calendar for 2001 will be the same as that of 1995.

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on April 16, 2011, in APTITUDE Test. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: