Current Affairs – March 2011

01. The Reserve of India on 17 March 2011 increased the interest rate at which it injects liquidity into the banking system by 25 basis points to 6.75 per cent (repo rate). It also revised its inflation projection for March-end 2011 from 7 % to _?
  • A). 7.3
  • B). 7.5
  • C). 7.4
  • D). 8
02. Union Finance Minister Pranab Mukherjee on 11 March 2011 announced in Lok Sabha an increase in the allocation under the Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLAD) Scheme from Rs.2 crore to Rs.5 crore per Member. When was the MPLAD scheme introduced?
  • A). 1990
  • B). 1991
  • C). 1992
  • D). 1993
03. Read the following sentences with regard to NSIC. 1. National Small Industries Corporation (NSIC) is a public sector undertaking under the ministry of micro, small and medium enterprises (MSME). 2. NSIC was awarded the Mini Ratna status by the Indian Governmnet on 3 March 2011. 3. NSIC has a marked presence both in the service as well as the manufacturing sectors. 4. NSIC acts as a facilitator to promote small industries through various user-friendly and demand-driven schemes Which of the following sentence/sentences is/are not true with regards to NSIC?
  • A). Only 3
  • B). 1 & 3
  • C). Only 2
  • D). 2 & 4
04. Union Minister of Finance Pranab Mukherjee declared in the Lok Sabha on 11 March 2011 the extension of the existing Interest Subvention Scheme of providing short term loans to farmers at 7% interest with additional interest subvention for timely repayment to which of the following group?
  • A). Small scale entrepreneurs
  • B). Cottage industries & handicraft professionals
  • C). Fishermen
  • D). Horticulturists
05. Where is Angola located?
  • A). India
  • B). South Central Africa
  • C). West Africa
  • D). North Central Africa
06. Who is the New Chairmanship of Reserve Bank Of India Director ?
  • A). Dr. D. Subbarao
  • B). Pranab Mukherjee
  • C). Usha Thorat
  • D). R. Gandhi
07. Which are the Teams in 2nd semi final at World Cup 2011 ?
  • A). India vs Australia
  • B). New Zealand vs South Africa
  • C). Srilanka vs England
  • D). India vs Pakistan
08. Which of the following is not a specialized UN Agency?
  • A). Food and Agricultural Organization
  • B). Organization for Economic Cooperation and Development
  • C). International Development Association
  • D). World Health Organization
09. Who is Former Telecom Minister was arrested under 2G Spectrum scam ?
  • A). M Karunanidhi
  • B). A Raja
  • C). Kapil Sibal’s
  • D). K. Sridhar
10. Rani Lakshmibai Award has been awarded ?
  • A). Mura Kumari
  • B). Sheela Deekshith Gupta
  • C). Mrs. Pottabathini Padmavathi
  • D). None of the above
11. How many Awards bagged by King’s Speech movie in 83rd Oscar Award ?
  • A). Four
  • B). Three
  • C). Two
  • D). Five
12. Which of the countries does not use Rupee as part of their currency ?
  • A). Sri Lanka
  • B). Indonesia
  • C). Bangladesh
  • D). Nepal
13. How Many Percent of Revenue GDP Ratio in Indian Budget 2011-12 to 2012-13 ?
  • A). 10.2 to 10.5
  • B). 10.4 to 10.8
  • C). 9.32 to 9.30
  • D). 10.3 to 10.4
14. Indian agriculture needs Rs 108000 crore to fight climate change in the next five years to ensure food for all at a reasonable price by 2020. National Mission for Sustainable Agriculture is implemented under which of the following?
  • A). NABARD
  • B). Prime Minister’s National Action Plan on Climate Change
  • C). Bharat Nirman
  • D). Accelerated Fodder Development Programme
15. What are pair of points that are at opposite ends of the planet called ?
  • A). Atoll
  • B). Antipodes
  • C). Apolar
  • D). Antipolar
16. Where is the Fukushima Nuclear Plant ?
  • A). OFutaba District Japan
  • B). Tokyo Japan
  • C). Fukushima
  • D). None of the above
17. Which Year Sri Krishna Committee started ?
  • A). 2011-2012
  • B). 2010-2011
  • C). 2009-2011
  • D). None of the above
18. When the Japan Earthquake coming In 2011?
  • A). 13 March 2011
  • B). 11 March 2011
  • C). 14 March 2011
  • D). 15 March 2011
19. Who is the Final Champions of ICC World Cup 2011 ?
  • A). India
  • B). Srilanka
  • C). Pakistan
  • D). New Zealand
20. How many Populations India in 2011 ?
  • A). 121 Cr.
  • B). 100 Cr.
  • C). 98 Cr.
  • D). 120 Cr.

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on April 16, 2011, in Current Affair, General Awareness Question Paper, March-2011. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: