INDIA GK PRACTICE TEST

Current GK Model papers
1. The top soil is darker and
(a) is drier than subsoil
(b) is richer in Na and Mg
(c) is wetter than subsoil
(d) contains more organic matter
Ans. (d)
2. Sheet erosion is due to
(a) fast running rivers
(b) heavy rains
(c) occasional rains
(d) wind
Ans. (b)
3. The bulk fixation of carbon through photosynthesis takes place in
(a) crop plants
(b) oceans
(c) tropical rain forests
(d) tropical rain forests and crop plants
Ans. (b)
4. One of the three stages in the growth of the modern democracy is
(a) the rule of law
(b) idea of accountability
(c) social and economic equality
(d) none of the above
Ans. (a)
5. A democratic government is based on
(a) minority rights and majority rule
(b) majority rights and minority rule
(c) majority rule (only)
(d) minority rights (only)
Ans. (a)
6. What are the central problems of Indian Democracy?
(a) Inequality
(b) Poverty
(c) Illiteracy
(d) All of these
Ans. (d)
7. The election symbol of which political party is sickle and hammer?
(a) Congress (I)
(b) CPI (U)
(c) CPI (M)
(d) DMK
Ans. (c)
8. Which of the following does not include election campaigning?
(a) Public meetings
(b) Display of banners
(c) Public speeches
(d) Casting votes
Ans. (d)
9. When did we have hung Parliament for the first time in India?
(a) 1988
(b) l989
(c) 1990
(d) 1991
Ans. (b)
10. The fundamental duties have been included in the Constitution under the
(a) Article 51
(b) Article 50
(c) Article 51 A
(d) Article 50 A
Ans. (c)
11. Right to equality in our constitution has abolished the practice of
(a) Inferring titles
(b) Untochability
(c) Sati
(d) None of the above
Ans. (b)
12. Directive Principles of state policy in Indian Constitution have been derived from
(a) UK and USA
(b) UK and Canada
(c) England and Spain
(d) Ireland
Ans. (d)
13. Which of the following statements is correct?
(a) The Himalayan region has only 1-2 percent of India’s population.
(b) The great plains of north is the home of half of India’s population.
(c) The population map of India follows the rain fall map.
(d) All the above.
Ans. (d)
14. The state where the sex ratio is favourable for females
(a) Haryana
(b) Kera1a
(c) Uttar Pradesh
(d) None of the above
Ans. (b)
15. The least densely populated union territory is
(a) Lakshadweep
(b) Andaman & Nicobar Island
(c) Chandigarh
(d) Pondicherry
Ans. (b)
16. Which part of India has no million plus city?
(a) North East
(b) South East
(c) West
(d) Central part
Ans. (a)
17. During Indus valley civilization period Indian cotton fabrics were of great demand in
(a) East Asia
(b) West Asia
(c) North Asia
(d) None of these
Ans. (b)
18. Maharashtra has the largest concentration of sugar industry as
(a) Sugar content in the sugarcane is about 10.5%
(b) The crushing season is longer
(c) Both a and b
(d) None of the above
Ans. (c)
19. The oil refineries located due to market demand are
(a) Mathura in U.P.
(b) Barauni in Bihar
(c) Panipat in Haryana
(d) All the above
Ans. (c)
20. Kapurthala is the only rail coach manufacturing factory in Northern India and is located in
(a) Himachal Pradesh
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Jammu & Kashmir
Ans. (b)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on April 23, 2011, in Current Affair, General Awareness Question Paper, GENERAL KNOWLEDGE question papers. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: