CTET sample paper 2011

CTET Pedagogy of Language Development
Educational and General Awareness………..

  • Ganpati festival was started by–

(A) Jyotiba Phule
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade

  • Bal Gangadhar Tilak2. The name ‘Indian National Congress’ was given by–

(A) S. N. Banerjee
(B) Feroz Shah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji

  •  M. G. Ranade3. German Silver is the alloy combination of–

(A) Copper, Zinc and Nickel
(B) Copper, Aluminium and Nickel
(C) Chromium, Nickel and Mercury

  •  Copper, Lead and Chromium4. Who is considered the ‘Guardian of public purse’ ?

(A) President
(B) Parliament
(C) Comptroller and Auditor General

  •  Public Accounts Committee5. Where is Nandapa Wild-life Sanctuary ?

(A) Andhra Pradesh
(B) Arunachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh

  •  Madhya Pradesh6. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of

English Education in India ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Raleigh Commission
(C) Saddler Commission

  •  Hunter Commission7. Who said—“Patriotisim is religion and religion is love for India” ?

(A) Swami Vivekananda
(B) Raj Narain Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak

  •  Bankim Chandra Chatterjee8. The famous ‘Kirtistambha’ at Chittor was built by–

(A) Rana Pratap
(B) Rana Kumbha
(C) Rana Hammir

  • Rana Sangram Singh9. Gold coins in India were first introduced by–

(A) Sakas
(B) Parthians
(C) Indo-Greeks

  •  Kushans10. Light year is the unit of–

(A) Time
(B) Distance
(C) Light

  •  Intensity of light11. Which of the following is known as ‘morning star’ ?

(A) Venus
(B) Mars
(C) Jupiter

  •  Saturn12. All the following foods lack vitamin C, except–

(A) Rice
(B) Meat
(C) Cheese

  •  Milk13. The fourth state of matter is–

(A) Super fluids
(B) Small particles suspended in the gas
(C) Liquid crystals

  •  Plasma14. The leading producer of coffee in the world is–

(A) Turkey
(B) Brazil
(C) Venezuela

  •  Cuba15. The Bhutia group of languages does not include–

(A) Ladakhi
(B) Tibetan
(C) Lepcha

  •  Sherpa16. The largest producer of sugarcane in India is–

(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Punjab

  • (D) Uttar Pradesh17. Which of the following matchings is wrong ?

(A) Vijayawada — Narmada
(B) Lucknow — Gomti
(C) Badrinath — Alaknanda

  • Ayodhya — Saryu18. The first nuclear reactor of India was named as–

(A) Urvashi
(B) Rohini
(C) Kamini

  •  Apsara19. Fundamental right to education has been brought through–

(A) 83rd Constitution (Amendment) Act
(B) 86th Constitution (Amendment) Act
(C) 93rd Constitution (Amendment) Act

  • 96th Constitution (Amendment) Act20. Integrated Child Development Scheme (ICDS) caters to–

(A) Early Child care and Education alone
(B) Early child care and Education with five other components
(C) Early Child care and Education with four other components
 (D) Early Child care and three other components

21. Education Commission in independent India which focused on Secondary Education was chaired by—(A) Dr. D. S. Kothari
(B) A. Lakshmiswami Mudaliar
(C) Dr. S. Radhakrishnan

  • Triguna Sen22. Education Commission in pre-independence India which comprehensively covered all aspects of education is known as–

(A) Saddler Commission
(B) Hunter Commission
(C) Sargent Plan

  •  Abbot-Wood Report23. Tarachand Committee provided recommendations on–

(A) Student’s Unrest
(B) Religious and Moral Education
(C) Vocationalisation of Education

  •  Secondary Education24. State expenditure of 6 percent of G. D. P. was recommended by–

(A) Kothari Commission (1966)
(B) National Education Policy (1968)
(C) National Policy on Education (1986)

  •  Review Committee on NPE (1986)25. The latest National Curriculum Framework by NCERT came into existence in–

(A) 2000
(B) 2004
(C) 2005
(D) 2006
Answers :
1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (B) 5. (B) 6. (A) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (D) 14. (B) 15. (A) 16. (D) 17. (A) 18. (D) 19. (B) 20. (B)
21. (B) 22. (B) 23. (D) 24. (C) 25. (C)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on May 22, 2011, in CTET, sample paper. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: