Science for Paper-II (MCQ)

Teacher Eligibility Test Science for Paper-II (MCQ) (Practice
 Paper 01)

1. Which lens must be used in a spectacle to cure the hyper me logia defect of eye?
(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave lens
(d) None of these

2. The red rose seems red because:
(a) It reflects every colour
(b) It does not reflect any colour
(c) It absorbs red colour
(d) It reflects red colour

3. Penicillin was first discovered by
(a) Alexander Fleming
(b) Antony van Leeuwenhoek
(c) S. Waksman
(d) Faraday

4. The best medicine to inject into the snake bite case, is
(a) Penicillin
(b) Antivenin
(c) Terramycin
(d) Streptomycin

5. Which of the following is a useful organism?
(a) Honey bee
(b) Lac insect
(c) Silkworm
(d) All of these
6. On heating, liquid is converted into gaseous state. This process is called
(a) Sublimation
(b) Evaporation
(c) Diffusion
(d) Vapourisation

7. The chemical formula of a compound represents
(a) The total number of atoms in a molecule of the compound
(b) The number of various atoms in one molecule of the compound
(c) The composition of a molecule of the compound
(d) All of these

8. The main source of protons are:
(a) Cereals
(b) Fruits and vegetables
(c) Oils
(d) Soyabean

9. The father of green revolution in India is:
(a) Menaka gandhi
(b) R.S Aggarwal
(c) M.S. Swaminathan
(d) Santosh yadav

10. Which of the following process does not replenish the soil with nutrients?
(a) Manuring
(b) Crop rotation
(c) Use of fertilizers
(d) Ploughing
ANSWERS
1. (b)
2. (d)
3. (a)
4. (b)
5. (d)
6. (d)
7. (d)
8. (d)
9. (c)
10. (d)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on May 22, 2011, in CTET, sample paper. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: