ctet Mathematics test Paper for I and II (Practice Paper 01)


Mathematics test Paper for I and II 


1. A road roller takes 750 complete revolutions to move once over to level a road. Find
the area of the road if the diameter of a road roller is 84 cm and length is 1 m.
(a) 1850 m2
(b) 1420 m2
(c) 1980 m2
(d) 1998 m2
2. In the Roman numeration system, there are only _______ basic numerals.
(a) 10
(b) 9
(c) 7
(d) 1
3. What is 29 – 28 + 27 – 26 + 25 – 24 + 23- 22 =
(a) 4
(b) 48
(c) 11
(d) 1
4. The number of 25 paise coins in Rs. 100 is _____.
(a) 40
(b) 100
(c) 400
(d) None of these
5. Pushpa is arranging her brother’s books in a new bookshelf which has 3 shelves. After
putting 15 books in each shelf, she found that 5 books are still left outside. How many
books are there in total?
(a) 40
(b) 50
(c) 30
(d) 225

6. What is the greatest number that will divide 2930 and 3250 and will leave as
remainders 7 and 11 respectively?
(a) 75
(b) 79
(c) 80
(d) 83
7. Mahesh took a loan at 10% P.A. simple interest. After 4 years he returned the principal
along with the interest. If he returns in all Rs. 3500, what is the principal amount?
(a) Rs. 3250
(b) Rs. 2500
(c) Rs. 3150
(d) Rs. 2100
8. 77.74 + 25.12 – ? = 90.05
(a) 12.51
(b) 37.43
(c) 12.81
(d) 52.62
9. Pawan prepared 50 show pieces of sandalwood. The cost of production of each piece
was Rs. 10. Apart from this he has to pay Rs. 5 per piece as commission to the selling
agent and Rs. 1 per piece to the workshop assistant. What should be the selling price
of each article if he wishes to sell them at 30% profit?
(a) Rs. 14.43
(b) Rs. 16.48
(c) Rs. 20.80
(d) Rs. 84.50
10. What least number should be added to 3500 to make it exactly divisible by 42, 49, 56
and 63?
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 28

ANSWERS

1. (c)
2. (c)
3. (a)
4. (c)
5. (b)
6. (b)
7. (b)
8. (c)
9. (c)
10. (d)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on May 23, 2011, in ctet Mathematics test Paper for I and I. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: