S.S.C. Combined Graduate Level [(Tier-I) Second Shift] Exam. 2010 General Awareness : Solved Paper



[ssc.png]


S.S.C. Combined Graduate Level [(Tier-I) Second Shift] Exam., 2010(Held on 16-5-2010)General Awareness : Solved Paper

1. India attained ‘Dominion Status’ on—
(A) 15th January, 1947
(B) 15th August, 1947
(C) 15th August, 1950
(D) 15th October, 1947
Ans : (B)

2. Despotism is possible in a—
(A) One party state
(B) Two party state
(C) Multi party state
(D) Two and multi party state
Ans : (A)

3. Marx belonged to—
(A) Germany
(B) Holland
(C) France
(D) Britain
Ans : (A)

4. Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights ?
(A) Legislature
(B) Executive
(C) Political parties
(D) Judiciary
Ans : (D)

5. Sarkaria Commission was concerned with—
(A) Administrative Reforms
(B) Electoral Reforms
(C) Financial Reforms
(D) Centre-State relations
Ans : (D)


6. The Speaker of the Lok Sabha has to address his/her letter of resignation to—
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Deputy Speaker of Lok Sabha
(D) Minister of Parliamentary Affairs
Ans : (C)

7. A want becomes a demand only when it is backed by the—
(A) Ability to purchase
(B) Necessity to buy
(C) Desire to buy
(D) Utility of the product
Ans : (D)

8. The terms ‘Micro Economics’ and ‘Macro Economics’ were coined by—
(A) Alfred Marshall
(B) Ragner Nurkse
(C) Ragner Frisch
(D) J.M. Keynes
Ans : (C)

9. During period of inflation, tax rates should—
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain constant
(D) Fluctuate
Ans : (A)

10. Which is the biggest tax paying sector in India ?
(A) Agriculture sector
(B) Industrial sector
(C) Transport sector
(D) Banking sector
Ans : (D)

11. “Economics is what it ought to be.”—This statement refers to—
(A) Normative economics
(B) Positive economics
(C) Monetary economics
(D) Fiscal economics
Ans : (A)

12. The excess of price a person is to pay rather than forego the consumption of the commodity is called—
(A) Price
(B) Profit
(C) Producers’ surplus
(D) Consumers’ surplus
Ans : (C)

13. Silver halides are used in photographic plates because they are—
(A) Oxidised in air
(B) Soluble in hyposolution
(C) Reduced by light
(D) Totally colourless
Ans : (B)

14. Tetra Ethyl Lead (TEL) is—
(A) A catalyst in burning fossil fuel
(B) An antioxidant
(C) A reductant
(D) An antiknock compound
Ans : (D)

15. Curie point is the temperature at which—
(A) Matter becomes radioactive
(B) A metal loses magnetic properties
(C) A metal loses conductivity
(D) Transmutation of metal occurs
Ans : (D)

16. The isotope used for the production of atomic energy is—
(A) U-235
(B) U-238
(C) U-234
(D) U-236
Ans : (A)

17. The acceleration due to gravity at the equator—
(A) Is less than that at the poles
(B) Is greater than that at the poles
(C) Is equal to that at the poles
(D) Does not depend on the earth’s centripetal acceleration
Ans : (A)

18. Which of the following is not a nucleon ?
(A) Proton
(B) Neutron
(C) Electron
(D) Positron
Ans : (C)

19. The material used in the manufacture of lead pencil is—
(A) Graphite
(B) Lead
(C) Carbon
(D) Mica
Ans : (A)

20. Angle of friction and angle of repose are—
(A) Equal to each other
(B) Not equal to each other
(C) Proportional to each other
(D) None of the above
Ans : (A)

21. Processor’s speed of a computer is measured in—
(A) BPS
(B) MIPS
(C) Baud
(D) Hertz
Ans : (D)

22. ‘C’ language is a—
(A) Low level language
(B) High level language
(C) Machine level language
(D) Assembly level language
Ans : (B)

23. What happens to a person who receives the wrong type of blood ?
(A) All the arteries constrict
(B) All the arteries dialates
(C) The RBCs agglutinate
(D) The spleen and lymphnodes deteriorate
Ans : (C)

24. NIS stands for—
(A) National Infectious diseases Seminar
(B) National Irrigation Schedule
(C) National Immunisation Schedule
(D) National Information Sector
Ans : (C)

25. If all bullets could not be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by—
(A) Mercury
(B) Lead
(C) Iron
(D) Arsenic
Ans : (B)

26. Ringworm is a ……… disease.
(A) Bacterial
(B) Protozoan
(C) Viral
(D) Fungal
Ans : (D)

27. Pituitary gland is situated in—
(A) The base of the heart
(B) The base of the brain
(C) The neck
(D) The abdomen
Ans : (B)

28. Who discovered cement ?
(A) Agassit
(B) Albertus Magnus
(C) Joseph Aspdin
(D) Janseen
Ans : (C)

29. According to RBI’s Report on the trend and progress of banking, the Non-performing Assets (NPA’s) in India for 2008-09 for Indian Banks in 2008 have stood at—
(A) 2•3 per cent
(B) 2•6 per cent
(C) 3•5 per cent
(D) 5•2 per cent
Ans : (B)

30. Windows 7, the latest operating system from Microsoft Corporation has ……… Indian languages fonts.
(A) 14
(B) 26
(C) 37
(D) 49
Ans : (B)

31. TRIPS and TRIMS are the terms associated with—
(A) IMF
(B) WTO
(C) IBRD
(D) IDA
Ans : (B)

32. A Presidential Ordinance can remain in force—
(A) For three months
(B) For six months
(C) For nine months
(D) Indefinitely
Ans : (B)

33. Which of the following Indonesian regions was a victim of massive earthquake in 2004 ?
(A) Irian Jaya
(B) Sumatra
(C) Kalibangan
(D) Java
Ans : (B)

34. The first nonstop airconditioned ‘DURANTO’ train was flagged off between—
(A) Sealdah—New Delhi
(B) Mumbai—Howrah
(C) Bangalore—Howrah
(D) Chennai—New Delhi
Ans : (A)

35. Which among the following agencies released the report, Economic Outlook for 2009-10 ?
(A) Planning Commission
(B) PM’s Economic Advisory Council
(C) Finance Commission
(D) Reserve Bank of India
Ans : (B)

36. India and U.S. have decided to finalize agreements related to which of the following ?
(A) Trade and Investment
(B) Intellectual Property
(C) Traditional Knowledge
(D) All of the above
Ans : (D)

37. Which one of the following states does not form part of Narmada River basin ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Gujarat
(D) Maharashtra
Ans : (B)

38. Which of the following countries has recently become the third largest market for Twitter ?
(A) China
(B) India
(C) Brazil
(D) Indonesia
Ans : (A)

39. The exchange of commodities between two countries is referred as—
(A) Balance of trade
(B) Bilateral trade
(C) Volume of trade
(D) Multilateral trade
Ans : (B)

40. Soil erosion on hill slopes can be checked by—
(A) Afforestation
(B) Terrace cultivation
(C) Strip cropping
(D) Contour ploughing
Ans : (A)

41. Who coined the word ‘Geography’ ?
(A) Ptolemy
(B) Eratosthenese
(C) Hecataus
(D) Herodatus
Ans : (B)

42. Which of the following is called the ‘ecological hot spot of India’ ?
(A) Western Ghats
(B) Eastern Ghats
(C) Western Himalayas
(D) Eastern Himalayas
Ans : (A)

43. The art and science of map making is called—
(A) Remote Sensing
(B) Cartography
(C) Photogrammetry
(D) Mapping
Ans : (B)

44. The age of the Earth can be determined by—
(A) Geological Time Scale
(B) Radio-Metric Dating
(C) Gravity method
(D) Fossilization method
Ans : (B)

45. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was—
(A) Vishnu Gupta
(B) Upa Gupta
(C) Brahma Gupta
(D) Brihadratha
Ans : (B)

46. The declaration that Democracy is a Government ‘of the people, by the people; for the people’ was made by—
(A) George Washington
(B) Winston Churchill
(C) Abraham Lincoln
(D) Theodore Roosevelt
Ans : (C)

47. The Lodi dynasty was founded by—
(A) Ibrahim Lodi
(B) Sikandar Lodi
(C) Bahlol Lodi
(D) Khizr Khan
Ans : (C)

48. Harshavardhana was defeated by—
(A) Prabhakaravardhana
(B) Pulakesin II
(C) Narasimhavarma Pallava
(D) Sasanka
Ans : (B)

49. Who among the following was an illiterate ?
(A) Jahangir
(B) Shah Jahan
(C) Akbar
(D) Aurangazeb
Ans : (C)

50. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse ?
(A) Lord Ripon
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Bentinck
(D) Lord Curzon
Ans : (B)

Special thanks to allexamguru

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on May 30, 2011, in Solved Paper. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: