APTITUDE Problems On Alligation and Mixtures Complex Problems

1. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio the liquids in both the vessels be mixed to obtain a new mixture in vessel c consisting half milk and half water? Solution:Let the C.P of milk be Re 1 per liter. Milk in 1 liter mixture of A = 4/7 liter. Milk in 1 liter mixture of B = 2/5 liter. Milk in 1 liter mixture of C = 1/2 liter. C.P of 1 liter mixture in A=Re 4/7 C.P of 1 liter mixture in B=Re 2/5. Mean Price = Re 1/2. By rule of allegation we have:
C.P of 1 liter mixture in A C.P of 1 liter mixture in B 4/7 2/5 Mean Price ½ 1/10 1/14 Required ratio = 1/10 : 1/14 = 7:5.
  • 8:3
  • 7:5
  • 4:3
  • 2:3
Solution:Let the C.P of milk be Re 1 per liter. Milk in 1 liter mixture of A = 4/7 liter. Milk in 1 liter mixture of B = 2/5 liter. Milk in 1 liter mixture of C = 1/2 liter. C.P of 1 liter mixture in A=Re 4/7 C.P of 1 liter mixture in B=Re 2/5. Mean Price = Re 1/2. By rule of allegation we have:
C.P of 1 liter mixture in A C.P of 1 liter mixture in B 4/7 2/5 Mean Price ½ 1/10 1/14 Required ratio = 1/10 : 1/14 = 7:5.
2. Two vessels A and B contain spirit and water mixed in the ratio 5:2 and 7:6 respectively. Find the ratio n which these mixture be mixed to obtain a new mixture in vessel c containing spirit and water in the ratio 8:5?
  • 1:7
  • 2:9
  • 7:9
  • 3:8
Solution:Let the C.P of spirit be Re 1 per liter. Spirit in 1 liter mix of A = 5/7 liter. C.P of 1 liter mix in A =5/7. Spirit in 1 liter mix of B = 7/13 liter. C.P of 1 liter mix in B =7/13. Spirit in 1 liter mix of C = 8/13 liter. C.P of 1 liter mix in C =8/13.

C.P of 1 liter mixture in A 5/7 C.P of 1 liter mixture in B 7/13 Mean Price 8/13 1/13 9/91

Therefore required ratio = 1/13 : 9/91 = 7:9.

3. One quantity of wheat at Rs 9.30 per Kg are mixed with another quality at a certain rate in the ratio 8:7. If the mixture so formed be worth Rs 10 per Kg ,what is the rate per Kg of the second quality of wheat? Solution:Let the rate of second quality be Rs x per Kg. C.P of 1Kg wheat of 1st 980p C.P of 1 Kg wheat of 2nd 100x p Mean Price 1000p 100x-1000p 70 p (100x-1000) / 70 = 8/7 700x -7000 = 560 700x = 7560 =>x = Rs 10.80. Therefore the rate of second quality is Rs10.80
  • Rs 12.47
  • Rs 10.80
  • Rs 15.17
  • Rs 47.66
Solution:Let the rate of second quality be Rs x per Kg. C.P of 1Kg wheat of 1st 980p C.P of 1 Kg wheat of 2nd 100x p Mean Price 1000p 100x-1000p 70 p (100x-1000) / 70 = 8/7 700x -7000 = 560 700x = 7560 =>x = Rs 10.80. Therefore the rate of second quality is Rs10.80
4. A can contains a mixture of two liquids A and B in the ratio 7:5 when 9 liters of mixture are drawn off and the can is filled with B,the ratio of A and B becomes 7:9. How many liters of liquid A was contained by the can initially?
  • 28 liters
  • 21 liters
  • 45 liters
  • 36 liters
Solution: Suppose the can initially contains 7x and 5x liters of mixtures A and B respectively . Quantity of A in mixture left = (7x- (7/12)*9 )lit = 7x – (21/4) liters. Quantity of B in mixture left = 5x – 5/12*9 = 5x – (15/4) liters Therefore (7x – 21/4)/ (5x – 15/4+9)=7/9 (28x-21)/(20x +21)= 7/9 (252x -189)= 140x +147 112x = 336 => x=3. So the can contains 21 liters of A.
5. 8lit are drawn from a wine and is then filled with water. This operation is performed three more times.The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of the water is 16:81. How much wine did the cask hold originally?
  • 24
  • 45
  • 59
  • 44
Solution: Let the quantity of the wine in the cask originally be x liters. Then quantity of wine left in cask after 4 operations = x(1- 8/x)4lit. Therefore x((1-(8/x))4)/x = 16/81. (1- 8/x)4=(2/3) 4 (x- 8)/x=2/3 3x-24 =2x x=24.
6. A vessel is filled with liquid,3 parts of which are water and 5 parts syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup?
  • 7/11
  • 6/7
  • 1/5
  • 2/7
Solution: Suppose the vessal initially contains 8 liters of liquid. Let x liters of this liquid be replaced with water then quantity of water in new mixture = 3-(3x/8)+x liters. Quantity of syrup in new mixture = 5 – 5x/8 liters. Therefore 3 – 3x/8 +x = 5 – 5x/8 5x+24 = 40-5x 10x = 16. x= 8/5. So part of the mixture replaced = 8/5*1/8 =1/5.
7. A milk vendor has 2 cans of milk .The first contains 5% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the container so as to get 12 liters of milk such that the ratio of water to milk is 3:5?
  • 6 liters
  • 1 liters
  • 8 liters
  • 7 liters
Solution:Let cost of 1 liter milk be Re 1. Milk in 1 liter mixture in 1st can = 3/4 lit. C.P of 1 liter mixture in 1st can =Re 3/4 Milk in 1 liter mixture in 2n d can = 1/2 lit. C.P of 1 liter mixture in 2n d can =Re 1/2 Milk in 1 liter final mixture = 5/8 lit. Mean Price = Re 5/8. C.P of 1 lt mix in 1st Re3/4 C.P of 1 lt mix in 2nd Re1/2 Mean Price 5/8 1/8 1/8 There ratio of two mixtures =1/8 :1/8 = 1:1. So,quantity of mixture taken from each can=1/2*12 = 6 liters.
8. How many Kg s of wheat costing him Rs 1.20,Rs 1.44 and Rs 1.74 per Kg so that the mixture may be worth Rs 1.41 per Kg?
  • 11:77:7
  • 25:45:8
  • 27:23:6
  • 11:45:7
Solution: Step1:Mix wheat of first and third kind to get a mixture worth Rs 1.41 per Kg.
C.P of 1 Kg wheat of 1st kind 120p C.P of 1 Kg wheat of 3rd kind 174p Mean Price 141p 33 21 They must be mixed in the ratio =33:21 = 11:7 Step2:Mix wheats of 1st and 2n d kind to obtain a mixture worth of 1.41.per Kg. C.P of 1 Kg wheat of 1st kind 120p C.P of 1 Kg wheat of 2n d kind 144p Mean Price 141p 3 21 They must be mixed in the ratio = 3:21=1:7.

Thus,Quantity of 2n d kind of wheat / Quantity of 3rd kind of wheat = 7/1*11/7= 11/1 Quantities of wheat of 1st :2n d:3rd = 11:77:7.

9. Tea worth Rs 126 per Kg are mixed with a third variety in the ratio 1:1:2. If the mixture is worth Rs 153 per Kg , the price of the third variety per Kg will be?
  • Rs 147.50 per Kg
  • Rs 785.50 per Kg
  • Rs 175.50 per Kg
  • Rs 258.50 per Kg
Solution: Since First and second varieties are mixed in equal proportions so their average price =Rs (126+135)/2 = 130.50. So the mixture is formed by mixing two varieties ,one at Rs 130.50 per Kg and the other at say Rs x per Kg in the ratio 2:2 i e,1:1 we have to find x.
Cost of 1Kg tea of 1st kind RS 130.50 Cost of 1Kg tea of 2n d kind Rs x. Mean Price Rs 153 x-153 22.50 (x=153)/22.5 = 1 =>x-153 = 22.5 x = 175.50. Price of the third variety =Rs 175.50 per Kg.
10. In what ratio must rice at Rs 9.30 per Kg be mixed with rice at Rs 10.80 per Kg so that the mixture be worth Rs 10 per Kg?
  • 6:5
  • 8:7
  • 3:7
  • 6:1
Solution: C.P of 1 Kg rice of 1st kind 930 p C.P of 1 Kg rice of 2n d kind 1080p Mean Price 1000p 80 70 Required ratio=80:70 = 8:7

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 4, 2011, in APTITUDE Problems On Alligation and Mixtures Complex Problems, Aptitude Quiz Questions with Answers, APTITUDE Test. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: