APTITUDE Problems On Banker’s Discount

1. The bankers discount and true discount on a sum of money due 8 months hence are Rs.120 & Rs.110 resp. Find the sum & the rate percentage.
  • 17 2/21%
  • 11 7/41%
  • 13 7/11%
  • 11 7/12%
Sol:- Sum = (B.D * T.D) / (B.D) – (T.D) = (120 * 110) / (120 – 110) = 1320 Since B.D is S.I on sum due, so S.I on Rs 1320 for 8 months is Rs 120 Rate = (100 * 120) / (1320 * 2/3) = 13 7/11%
2. What rate percent does a man get for his money when in discounting
  • 11 1/4%
  • 13 1/3%
  • 17 1/2%
  • 18 1/5%
Sol:- Let the amount of the bill =100 Money deducted = 10 Money received by the holder of the bill = (100 – 10) = 90 S.I on Rs 90 for 10 months = 10 Rate = (100 * 10) / (90 * 10/12) = 13 1/3%
3. The bankers gain of a certain sum due 2 years hence at 10% per annum is Rs 24 .The percent worth is
  • 100
  • 700
  • 800
  • 600
Sol:- T.D = (B.G * 100) / (Rate * Time) 00) / (10 * 2) = 120. P.W = (100 *T.D) / (Rate * Time) = (100 * 120) /(10 * 2) = 600
4. The bankers gain on a certain sum due 1 ½ year hence is 3/25 of the bankers discount .The rate percent is
  • 5 2/7%
  • 6 1/8%
  • 9 1/9%
  • 7 1/8%
Sol:- Let B.D = 1 then B.G = 3/25 T.D = (B.D – B.G) = (1 – 3/25) = 22/25 sum = (1 * 22/25) / (1 – 22/25) = 22/3 S.I on Rs 22/3 for 1 ½ year is 1. Rate = (100 * 1) / (22/3 * 3/2) = 9 1/9%
5. The Present worth of a bill due something hence is Rs 1110 and the true discount on the bill is Rs.110 . Find the bankers discount & the bankers gain.
  • Rs 157
  • Rs 258
  • Rs 369
  • Rs 121
Sol:- T.D = sqrt (P.W * B.G) B.G = (T.D)^2 /P.W = (110 * 110) / 1110 = 11 B.D = (T.D + B.G) = (110 + 11) = Rs 121
6. The bankers discount on Rs 1800 at 12 % per annum is equal to the true discount on Rs 1872 for the same time at the same rate .Find the time.
  • 7 months
  • 8 months
  • 4 months
  • 2 months
Sol:- S.I on Rs 1800 = T.D on Rs 1872 P.W of Rs 1872 is Rs 1800 Rs 72 is S.I on Rs 1800 at 12% Time = (100 * 72)/(12 * 1800) = 1/3 years = 4 months
7. 1.If the true discount on a certain sum due 6 months hence at 15% is Rs 120.What is the bankers discount on the same for same time and the same rate.
  • 129
  • 147
  • 258
  • 465
Sol:- B.G = S.I on T.D = RS (120 * 15 * ½ * 1/100) = 9 (B.D) – (T.D) = 9 B.D = 120 + 9 =129
8. The Bankers discount on Rs 1650 due a certain time hence is Rs 165. find the true discount and the bankers gain.
  • Rs 45
  • Rs 15
  • Rs 25
  • Rs 36
Sol :- Sum = (B.D * T.D) / (B.D – T.D) = (B.D * T.D) / B.G T.D/B.G = Sum/B.D =650/165 =10/1 Thus if B.G is Rs 1 ,T.D = Rs 10 if B.D is Rs 11 ,T.D = Rs 10 if B.D is Rs 165,T.D = Rs (10/11 * 165) = 150 B.G =Rs(165 – 150) = Rs 15
9. 1.A bill for Rs.6000 is drawn on July 14 at 5 months . It is discounted on 5th October at 10%.Find the bankers discount true discount, bankers gain and the money that the holder of the bill receives.
  • 1250
  • 2580
  • 5880
  • 1420
Sol:- Face value of the bill = Rs.6000 date on which the bill was drawn = July 14 at 5 months nominally due date = December 14 legally due date = December 17 Date on which the bill was discounted = October 5 Unexpired time : Oct Nov Dec 26 + 30 + 17 = 73days =1/5 years B.D = S.I on Rs 6000 for 1/5 year = Rs (6000 * 10 * 1/5 * 1/100) = Rs 120 T.D = Rs(6000 * 10 *1/5)/(100 + (10 * 1/5)) = Rs. 117.64 B.G = (B.D) – (T.D) = Rs(120 -117.64) = Rs 2.36 Money received by the holder of the bill = Rs(6000 – 120) = 5880
10. The Present worth of a bill due something hence is Rs 1110 and the true discount on the bill is Rs.110 . Find the bankers discount & the bankers gain.
  • Rs 178
  • Rs 412
  • Rs 582
  • Rs 121
Sol:- T.D = sqrt (P.W * B.G) B.G = (T.D)^2 /P.W = (110 * 110) / 1110 = 11 B.D = (T.D + B.G) = (110 + 11) = Rs 121

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 4, 2011, in Aptitude Quiz Questions with Answers, APTITUDE Test, Banker’s Discount, Quiz. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: