APTITUDE Problems On Races and Games Of Skill

1. A runs 1 3/4 times as fast as B.If A gives B a start of 84 m,how far must be winning post be so that A and B might reach it at the same time ?
  • 147m
  • 196m
  • 344m
  • 163m
Sol: Ratio of rates of A:B =7/4 :1 =7 :4 In a game of 7 m A gains 3m over B. 3m are gained by A in a race of 7m 84 m are gained by A in a race of 7*84/3 =196 m Winning post must be 196m away from the starting point.
2. In a 100m race,A runs at 8km per hour.If A gives b a start of 4 m and still beats him by 15 sec,what is the speed of B?
  • 5.76 km/hr
  • 1.68 km/hr
  • 3.89 km/hr
  • 4.74 km/hr
Sol: 8000 m ——-60*60 sec 100m ——- 60*60*1000/8000 =45 sec. Time taken by A to cover 100m =45 sec. B covers 100-4 m =96 min 45 sec =60 sec B’s speed =96 *60*60/60*1000 =5.76 km/hr
3. A runs 1 2/3 times as fast as B.If A gives B a start of 80 m, how far must the winning post be so that A and B might reach if at the same time?
  • 600 m
  • 200 m
  • 800 m
  • 300 m
Sol: Ratio of the speed of A and B =5/3 :1 Thus in a race of 5m ,A gains 2m over B 2m are gained by in a race of 5m 80 m will be gained by A in a race of 5/2* 80 =200 m
4. In a 100m race,A covers the distance in 36 sec and B in 45 sec.In this race A beats B by? Sol: Distance covered by B in 9secs =100*9/45 =20 m A beats B by 20m
  • 80m
  • 20m
  • 90m
  • 50m
Sol: Distance covered by B in 9secs =100*9/45 =20 m A beats B by 20m
5. In a 300 m race A beats B by 22.5 m or 6 sec.What is the B’s time over the course? Sol: B runs 22.5 m in 6sec. B runs 300m in =6*300*2/45 =80 sec. B’s time over the course =80 sec.
  • 70 sec
  • 20 sec
  • 80 sec
  • 50 sec
Sol: B runs 22.5 m in 6sec. B runs 300m in =6*300*2/45 =80 sec. B’s time over the course =80 sec.
6. In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3:4.A has a start of 140 m.Then ,A win by B?
  • 30m
  • 60m
  • 20m
  • 90m
Sol: The speeds of A and B =3:4 To reach the winning post A will have to cover a distance of 500-140 m i.e 360 m while A covers 3m ,b covers 4m A covers 360m B covers 4/3*360=480m Thus when A reaches the winning post, b covers 480m and therefore remains 20m behind. A wins by 20m.
7. In a 100 race,A can give B 10 mand C 28 m.In the same race B can give C?
  • 80m
  • 20m
  • 160m
  • 150m
Sol: A:B =100 :90 A :C=100 :72 B:C =B/A *A/C =90/100*100/72 =90/72 When B runs 90 C runs 72 when B runs 100 C runs =72*100/90 B beats C by 20m
8. In a race of 200 m, A can beat B by 31 m and C by 18m.In arace of 350 m, C will beat B by?
  • 687m
  • 279m
  • 325m
  • 174m
Sol : In a race of 200 m A :B =200:169 A :C =200 :182 C/B =C/A*A/B =182/200*200/169 When C runs 182 m B runs 169 when C runs 350 m B runs =350*169/182 =325m
9. At a game of billiards,A can give B 15 points in 60 and A can give C 20 points in60.How amny points can B give C in a game of 90?
  • 15
  • 10
  • 35
  • 56
Sol: A:B =60:45 A:C =60:40 B/C =B/A*A/C =45/60*60/40 =90/80 B can give C 10 points in agame of 90.
10. In a 1 km race,A beats B by 28 m or 7sec.Find A’s time over the course?
  • 2min ,3 sec
  • 4min ,3 sec
  • 6min ,8 sec
  • 1min ,3 sec
Sol: B covers 28 m in 7sec so,B’s time over the course = 7/28 *1000 =250 sec A’s time over the course =250-7 =243 sec = 4min ,3 sec.

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 4, 2011, in APTITUDE Problems On Races and Games Of Skill, Aptitude Quiz Questions with Answers, APTITUDE Test, Quiz. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: