APTITUDE Problems On Simplifications

1. What mathematical operations should come at the place of ? in the equation : (2 ? 6 – 12 / 4 + 2 = 11)?
  • 7
  • 12
  • 18
  • 25
Sol: 2 ? 6 = 11 + 12 / 4 – 2 = 11 + 3 – 2 = 12 2 * 6 = 12
2. How many 1/8’s are there in 371/2 ?
  • 100
  • 400
  • 300
  • 200
Sol: (371/2) /(1/8)= (75/2) /(1/8) = 300
3. The value of 999 of 995/999* 999 is:
  • 254785
  • 218524
  • 998996
  • 658147
Sol: [1000- 4/1000]*999 = 999000-4 = 998996
4. In a garden , there are 10 rows and 12 columns of mango trees. the distance between the two trees is 2 m and a distance of one meter is left from all sides of the boundary of the length of the garden is :
  • 12m
  • 85m
  • 22m
  • 45m
Sol: Each row contains 12 plants. leaving 2 corner plants, 10 plants in between have 10 * 2 meters and 1 meter on each side is left. length = (20 + 2) m = 22m
5. A piece of cloth cost Rs 35. if the length of the piece would have been 4m longer and each meter cost Re 1 less , the cost would have remained unchanged. how long is the piece?
  • 25
  • 17
  • 75
  • 10
Sol: Left the length of the piece be x m. then, cost of 1m of piece = Rs [35 / x] 35/ x – 35 /x+4 = 1 x + 4 – x = x(x+ 4)/35 x2 + 4x – 140 = 0 x= 10
6. A man spends 2/5 of his salary on house rent, 3/10 of his salary on food, and 1/8 of his salary on conveyance. if he has Rs 1400 left with him, find his expenditure on food and conveyance?
  • Rs 2000
  • Rs 1785
  • Rs 1000
  • Rs 2472
Sol: Part of the salary left = 1-[2/5 +3/10+1/9] = 1- 33/40 =7/40 Let the monthly salary be rs x then, 7/40 of x = 1400 x= [1400*40]/7 x= 8000 Expenditure on food = 3/10*8000 =Rs 2400 Expenditure on conveyance= 1/8*8000 =Rs 1000
7. A man divides Rs 8600 among 5sons, 4 daughters and 2 nephews. If each daughter receives four times as much as each nephew, and each son receives five as much as each nephew. how much does each daughter receive ?
  • Rs 100
  • Rs 800
  • Rs 300
  • Rs 745
Sol: Let the share of each nephew be Rs x. then, share of each daughter Rs 4x. share of each son = 5x Rs so, 5 *5x+ 4 * 4x + 2x =8600 2x + 16x + 25x= 8600 43x = 8600 x = 200 share of each daughter = 4 * 200 = Rs 800
8. Eight people are planning to share equally the cost of a rental car, if one person with draws from the arrangement and the others share equally the entire cost of the car, then the share of each of the remaining persons increased by?
  • 2/81
  • 2/55
  • 1/7
  • 1/45
Sol: Original share of one person = 1/8 new share of one person = 1/7 increase = 1/7 – 1/8 = 1/56 required fractions = (1/56)/(1/8) = 1/7
9. Along a yard 225m long, 26 trees are planted at equal distance, one tree being at each end of the yard. what is the distance between two consecutive trees ?
  • 12m
  • 14m
  • 9m
  • 59m
Sol: 26 trees have 25 gaps between them. Hence , required distance = 225/ 25 m= 9m
10. Find the values of 1/2*3 +1/3*4 +1/4*5+ ……………..+1/9*10 ?
  • 1/7
  • 4/7
  • 2/5
  • 3/5
Sol: 1/2*3 +1/3*4+1/4*5+ ………………+1/9*10 = [½ -1/3] +[ 1/3 – ¼] + [¼- 1/5] +……………+[1/9-1/10] = [ ½ – 1/10] = 4/15 = 2/5

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 4, 2011, in Aptitude Quiz Questions with Answers, APTITUDE Test, Simplifications. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: