General Awareness 2011 Questions

 1. A prepaid service ‘TRUMP’ was launched by
(A) VSNL
(B) MTNL
(C) Bharati Cellular Ltd.
(D) None of these
ANS- B

2. Which of the following countries won highest gold medals in 27th Olympics ?
(A) Russia
(B) USA
(C) aUSTRALIA
(D) china
ANS- B

3. Which of the following languages belong to the Austric Group ?
(A) Marathi
(B) Laddakhi
(C) Khasi
(D) Tamil
ANS- C

4. Who did not oppose the attack of the USA and her allies on Iraq in March 2003 ?
(A) France
(B) India
(C) Turkey
(D) Pakistan
ANS- A

5. SMS is a service associated with :
(A) E-Mail
(B) Cellular Phones
(C) Internet Surfing
(D) Fax Transmission
ANS- B

6. What was the original Nationality of Annie Besant ?
(A) British
(B) Irish
(C) French
(D) American
ANS- B

7. Which foreign country is closest to Andman Island ?
(A) Sri Lanka
(B) Myanmar
(C) Indonesia
(D) Bangladesh
ANS- B

8. Which country is not a member of G-8 ?
(A) Italy
(B) Canada
(C) Germany
(D) Australia
ANS- D

9. The language spoken by the largest number of people in the world is :
(A) Spanish
(B) English
(C) French
(D) Mandaren
ANS- D

10. Wich of the following is not a Negotiable Instrument ?
(A) Cheque
(B) Promissory note
(C) Bill of exchange
(D) Receipt of fixed deposit
ANS- D

11. Which of the following is nat a part of the exportable item from India ?
(A) Tea
(B) Shoes
(C) Steel
(D) Milk
ANS- D

12. GATT was founded in the year :
(A) 1940
(B) 1942
(C) 1947
(D) 1960
ANS- C

13. Who among the following has not been awarded death sentence in the case of attack on the Indian Parliament ?
(A) Mohammed Afzal
(B) SAR Geelani
(C) Shaukat Hussain Guru
(D) Afshan Guru
ANS- D

14. Stock Market are regulated by :
(A) RBI
(B) SEBI
(C) The ministry of finance
(D) None of these
ANS- B

15. No smoking is a :
(A) Rule
(B) Procedure
(C) Plan
(D) Policy
ANS- A

16. In raw Jute and Jute goods production, India ranks at number :
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
ANS- A

17. National bird is observed on :
(A) October 12
(B) November 12
(C) December 13
(D) December 18
ANS- B

18. Famous Food and Drug store “JUSCO” belongs to :
(A) Britain
(B) Netherland
(C) Japan
(D) Switzerland
ANS- C

19. The words “Satyamave Jayate” are taken from :
(A) Gita
(B) Garur Puran
(C) Mundaka Upnishad
(D) Mahabharat
ANS- C

20. Which of the following is not a component of revenue expenditure :
(A) Interest
(B) Public Administration
(C) Subsidies
(D) Buying of capital equipment
ANS- B

21. Sweat Glands occure in greatest niumber in the skin of :
(A) Forehead
(B) Armpits
(C) Back
(D) Plam of hand
ANS- B

22. Which of the following is a flightless bird ?
(A) Emu
(B) Hen
(C) Swan
(D) None of these
ANS- A

23. The bats are able to fly in dark since their wings produce :
(A) Sound waves
(B) Ultrasonic Waves
(C) Infra red rays
(D) Ultraviolet rays
ANS- B

24. Which of the following diseases is inheritable ?
(A) Leukemia
(B) Colour Blindness
(C) Maligency
(D) Hepatites
ANS- B

25. Honey has the largest percentage of :
(A) Water
(B) Starch
(C) Glucose
(D) Sucrose
ANS- D

26 Which of the following is a mixed fertilizer ?
(A) Urea
(B) Ammonium
(C) CAM
(D) NPK
ANS- D

27. Which of the following is an exception to cell theory ?
(A) Bacteria
(B) Fungi
(C) Virus
(D) Lichens
ANS- C

28. Light emmited by sun reaches Earth in :
(A) 1 second
(B) 10 seconds
(C) 13 seconds
(D) 8 seconds
ANS – D

29. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution ?
(A) Diesel
(B) Kerosene
(C) Hydrogen
(D) Coal
ANS- C

30. The average salt content of sea water is :
(A) 1.0 %
(B) 3.5 %
(C) 10.0 %
(D) 12.3 %
ANS- B

31. Blood grouping was discovered by :
(A) William Harvey
(B) Landsteinar
(C) Robert Coach
(D) Luis Pasteur
ANS- B

32. The extreme form of Ahinsa or non-violence is practiced is :
(A) Buddhism
(B) Hinduism
(C) Jainism
(D) None of these
ANS- C

33. The great Hindu Law giver was :
(A) Kapil
(B) Banbatta
(C) Kautilya
(D) Mnau
ANS- D

34. Chandragupta Maurya spent his last days at :
(A) Ujjain
(B) Nalanda
(C) Shravanbela gola
(D) Patna
ANS- C

35. The court language of Mughals was :
(A) Arabic
(B) Hindi
(C) Persian
(D) Urdu
ANS- C

36. The Dutch first established their hold in India in 1605 at :
(A) Goa
(B) Surat
(C) Gujarat
(D) Masulipatnam
ANS- D

37. The English weekly edited by :
(A) Kesari
(B) Comrade
(C) Bombay Chronicle
(D) Young India
ANS- D

38. Who among the following was a prominent officer of Azad Hind Fauz ?
(A) Aruna Asaf Ali
(B) Shahnawaz Khan
(C) Dr. M.A.A nsari
(D) Ghaffar Khan
ANS- B

39. Who is the longest serving Chief Minister in India ?
(A) Bhajan Lal
(B) Chimanbhai Patel
(C) Jyoti Basu
(D) Hiteshwar Saikia
ANS- C

40. Among the following which is the largest Island in the world ?
(A) England
(B) Japan
(C) Borneo
(D) New Guinea
ANS- B

41. Which of the following is the Black Mountain ?
(A) Andes
(B) Alps
(C) Rocky Mountain
(D) Vosges
ANS- C

42. Which of the following is a deepest lake ?
(A) Lake Victoria
(B) Lake Caspian
(C) Lake Superior
(D) Lake Baikal
ANS- D

43. The original home of the Gyosies was :
(A) Russia
(B) Persia
(C) India
(D) Egypt
ANS- D

44. Dry farming in India is extensively practised in :
(A) Kanara plains
(B) Deccan region
(C) Coromandel Plains
(D) Punjab Plains
ANS- B

45. Deepest mine in India is located at ?
(A) Anantpur
(B) Bellary
(C) Kolar
(D) Hspet
ANS- C

46. At present India’s largest mineral resource is
(A) Copper
(B) Coal
(C) Iron-ore
(D) None of these
ANS- B

47. The length of the Konkan Railway is :
(A) 560 kms
(B) 660 kms
(C) 760 kms
(D) 860 kms
ANS- C

48. Which of the following is known as Queen of Arabian Sea ?
(A) Cochin
(B) Trivendrum
(C) Aalleppey
(D) Mangalore
ANS- A

49. Who wrote the famous book “We The People” ?
(A) JRD TATA
(B) Khushwant Singh
(C) T.N.Kaul
(D) Nana Palkhivala
ANS- D

50. MS Kim Campbell is the first woman prime minister of :
(A) Congo
(B) Portugal
(C) Philippines
(D) Canada
ANS- D

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 12, 2011, in Current Affair, Current Affairs National, India Current Affairs Quiz, Quiz. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: