IAS Prelims CSAT 2011, Model Question Paper (Solved) Set – 1

1. Amar, Akbar, Anthony are friends, being looked after a matron Farah,Amar weighs 50% more than Akbar and Anthony weighs 25% less than Amar.Farah weighs a third of the combined weight of the three boys.All four together weight 232Kg. The correct arrangement of the person in the ascending order of their weights, is:
(a) Anthony, Akbar, Farah, Amar
(b) Anthony, Akbar, Amar, Farah
(c) Akbar, Anthony, Amar, Farah
(d) Akbar, Anthony, Farah, Amar

Ans. (d) 

2. If x=-2, then x3-x2-x-1 is equal to
(a) 1
(b) -3
(c) -11
(d) -15

Ans. (c)

3.
 Examine the following relationships among members of a family of six persons A, B, C, D, E and F.
1. The number of males equals that of females
2. A and E are sons of F
3. D is the mother of two, one boy and one girl
4. B is the son of A
5. There is only one married couple in the family at present
Which one of the following inferences can be drawn from the above?
A, B and C are all females
A is husband of D
E and F are children of D
D is the grand daughter of F

Ans. (b)

4. The missing fraction in the series given below is
4/ 9, 9 / 20, …. 39 / 86
(a) 17 / 40
(b) 19 / 42
(c) 20 / 45
(d) 29 / 53

Ans: (b)

5. In an examination, every candidate took physics or mathematics or both 65.8% took physics and 59.2% took mathematics. The total number of candidates was 2000. How many candidates took both physics and mathematics ?
(a) 750
(b) 500
(c) 250
(d) 125

Ans: (b)

6. A bag contains 20 balls. 8 balls are green, 7 are white and 5 are red. What is the minimum number of balls that must be picked up from the bag blind-folded (without replacing &.y of it) to be assured of picking atleast one ball of each colour ?
(a) 4
(b) 7
(c) 11
(d) 16

Ans: (d)

Comprehension

Instructions (Q 7-17): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.
”If we are so contemptibly selfish that we can’t radiate a little happiness and pass on a bit of honest appreciation without trying to get something out of the other person in return-if our souls are no bigger than sour crab aples, we shall meet with the failure we so richly deserve. Oh yes, I did want something out of that chap. I wanted something priceless. And I got it. I got the feeling that I had done something for him without his being able to do anything whatever in return for me. That is a feeling that flows and sings in your memory lung after incident is past.
There is a one all-important law of human conduct. If we obey that law, we shall almost never get into trouble. In fact, that law, if obeyed, will bring us countless friends and constant happiness. But the very instant we break the law, we shall get into endless trouble. The law is the: Always make the other person feel important.John Dewey, as we have already noted, said that the desire to be important is the deepest urge in human nature; and William James said, “The deepest principle in human nature is the craving to be appreciated.” As I have already pointed out, it is this urge that differentiates us from the animals. It is this urge that has been responsible for civilization itself.
Philosphers have been speculating on the rules of human relationships for thousands of years, and out of all that speculation, there has evolved only one important precept. It is not new. It is as old history. Zoroaster taught it to his followers in Persia twenty-five hundred years ago. Confucius preached it in China twenty-four centuries ago. Lao-tse, the founder of Taoism, taught it to his disciples in the Valley of the Han. Buddha preached it on the bank of the Holy Ganges five hundred years before Christ. The sacred books of Hinduism taught it a thousand years before that. Jesus taught it among the stony hills of Judea nineteen centuries ago. Jesus summed it up in one thought-probably the most important rule in the World: “Do unto others as you would have others do unto you.”
You want the approval of those with whom you come in contact. You want recognition of your true worth. You want a feeling that you are important in your little world. You don’t want to listen to cheap, insincere flattery, but you do crave sincere appreciation. You want your friends and associates to be, as Charles Schwab put it, “hearty in their approbation and lavish in their praise.” All of us want that.”

7. According to the author, when do human being become extremely selfish?
(a) By desiring to be appreciated
(b) By the craving for being important
(c) By not giving others even just the feeling of appreciation without extracting somethings in return
(d) By receiving past memories

Ans: (c)

8. What is ‘Taoism’?
(a) A belief of living a high and happy life
(b) A belief of living a simple honest life and non-interference with the course of natural events
(c) A belief of living a life with ethical and spiritual principles
(d) None of the above

Ans: (b)

9. In the third paragraph of the above passage, with all the examples, what teaching does author indicate?
(a) Teching Taoism
(b) Philosphical teaching
(c) The rules prevailed in the ancient time

Ans: (c)

10. With which of the following sentences, you car replace “Do unto oyhers as you would have others do unto you”?
(a) Do for others as you would have others do for you
(b) Do to others as you would have others do to you
(c) Do before others as you would have others do before you
(d) Do after others as you would have others do after you

Ans: (b)

11. What according to the author does differentiate human beings from the animals?
1. Desire to be important
2. Desire to be praised
3. Urge to be happy constantly
4. Urge to end all trouble
(a) 1 Only
(b) 1 & 2
(c) 1, 2 & 3
(d) 1, 2, 3 & 4

Ans: (b)

12. Which of the following expresses something very bad and deserving no respect?
(a) Contemptible
(b) Radiate
(c) Approbation
(d) None of the above

Ans: (a)

13. In the first paragraph, what does the word, ‘radiate’ mean?
(a) To spread out from a central point
(b) To emit or be emitted as radiation
(c) To show an emotion or quality to a great degree
(d) To manifest in a glowing manner

Ans: (c)

14. “Always make the other person feel important” By this line what is highlest?
(a) Human emotion
(b) Human nature
(c) Human conduct
(d) All of the above

Ans: (c)

15. What is the anitonym of ‘lavish’?
(a) Lifeless
(b) Beautiful
(c) None of the above

Ans: (b)

16. Suggest a suitable title for the passage from the options below?
(a) Ways to win peoples influence
(b) Ways to make friends
(c) An all important law of human conduct
(d) Make others feel important

Ans: (a)

17. A man purchases two clocks A and B at a total cost of Rs. 650. He sells A with 20% profit and B at a loss of 25% and gets the same selling price for both the clocks. What are the purchasing price of A and B respectively
(a) Rs. 225 ; Rs. 425
(b) Rs. 250 ; Rs. 400
(c) Rs. 275 ; Rs. 375
(d) Rs. 300 ; Rs. 350

Ans: (b)

18. If 15 pumps of equal capacity can fill a tank in 7 days, then how many extra pumps will be required to fill the tank in 5 days’?
(a) 6
(b) 7
(c) 14
(d) 21

Ans: (a)

19. Out of three annual examinations, each with a total of 500 marks, a student secured average marks of 45% and 55% in the first and second annual examinations. To have an overall average of 60%, how many marks does the student need to secure in the third annual examination ?
(a) 450
(b) 400
(c) 350
(d) 300

Ans: (b)

20. Which one of the following satisfied the relationship
Dda : aDD :: Rrb: ?
(a) D D A
(b) R R R
(c) b R R
(d) B B R

Ans: (c)

21. A, B, C, D, E and F not necessarily in that order are sitting in six chairs regularly placed around a round table. It is observed that A is between D and F C is opposite D D and E are not on neighbouring chairs Which one of the following must be true ?
(a) A is opposite B
(b) D is opposite E
(c) C and B are neighbours
(d) B and E are neighbours

Ans: (d)

22.
 In a class there are 18 boys who are over 160 cm tall. If these boys constitute three-fourths of the boys and the total number of boys is two-third of the number of students in the class, then what is the number of girls in the class ?
(a) 6
(b) 12
(c) 18
(d) 24

Ans: (b)

23. Read the following chain of connected statements carefully and find out which category they belong to out of Fact (F), Argument (A), Prejudice (P), Judgments (J) and Opinion?
a) the condition of women seems to have become better than of men these days in India.
(b) because wherever we see, women are seen having succeeded in most of the areas
(c) we have Pratibha Devi Singh Patil as a woman president
(d) and also many successful women Politicians and Chief ministers like Sonia Gandhi, Mamta Banerjee, Ms. Jayalalita, Ms. Mayavati, Sheela Dixit etc.
(e) it proves that women are not less capable than men
(f) Probably, that day is not far when reservation will be required for men.

(a) (J), (F), (F), (J) and (O)
(b) (O), (F), (F) ,(A),(J) and (P)
(c) (P), (A), (F), (F), (J) and (O)
(d) (O), (A), (F), (F)  and (O)

Ans: (d)

24. Read the following statements carefully. These are the statements of a continuous series but they have been kept in disarranged order. You have to arrange them in the right order in such a way that the passage gets completed while reading them together.

(1) because it was limited to middle class leaders.
(2) Gandhiji had amazing communication skills
(3) This was the reason that when communication mediums like T.V. Radio etc. were not available
(4) Indian freedom struggle was incomplete before the arrival of Mahatma Gandhi
(5) and mass participation of people was not there in it
(6) he made full use of the power inherent in symbols like Dandi Mission, Charkha, Swadeshi etc.
(7) still, he succeeded in establishing Communication and farming consensus throughout the whole country

(a) (2), (3),(7), (6), (4),(1) and (5)
(b) (4), (2), (3),(7), (6), (1) and (5)
(c) (4), (1), (5), (2), (7), (3) and (7)
(d) (2), (3), (7), (6), (5), (1) and (4)

Ans: (c)

25. Assume that a much awaited movie of a renowned film director was going to release. The Subject of the Movie was also related to society and quite relevant which attracted audience to a large extent. Still, the movie was a big flop. What can be the reasons of it in your opinion? Choose four most important reasons out of the following options-

(1) The story of the movie must be lacking the ability of making audience stick to it.
(2) The songs of the movie must deviated from the story or be boring.
(3) The movie must have been too long.
(4) the movie must have been based on the problem of such social class which would not have sufficient cognitive ability to understand or sufficient purchasing power to watch the movie
(5) The movie must have been relaased during the time of Cricket world cup or any such entertaining event
(6) Any big star must have been casted as Hero in the movie

(a) (1), (4), (5) and (3)
(b) (6), (4), (2) and (1)
(c) (1), (6), (5) and (4)
(d) (4),  (1), (6) and (2)

Ans: (a)

26. (65.5 x 15.5) x 100 =?
(a) 108125
(b) 102615
(c) 101525
(d) 105125    

Ans: (c)

  
27. If7x + 8y= 53 and 5x + 12y=63, then what is the value of (y-x)?
(a)-2
(b) 2
(c) 1
(d)-1    

Ans: (c)             

28. A man walks at the speed of 5 km/hr and runs at the speed of 1 0 kmIhr. How much time will the man require to cover the distance of28 km, if he covers half(first 14 km) his journey walking and half his journey running?

(a) 8.4 hrs
(b) 5 hrs
(c) 4.2 hrs
(d) None

Ans: (c)

29. If the positions of the first and the third digits in each of the above numbers are interchanged, which of the following will be the third highest number?

(a) 851
(b) 743
(c) 624
(d) 319

Ans: (c)

30. How many such pairs of letters are there in the word SOUTHERN each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three

Ans: (d)

31. The positions of the first and the fifth digits in the number 84329517 are interchanged. Similarly, the positions of the second and the sixth digits are interchanged; and so on. ‘Which of the following will be the second element from the right end after the rearrangement?
(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) None of these

Ans: (a)

32. In a certain code TOLD is written as 5132 and DEAR is written as 2648. How is LATE written in that code?

(a) 3652
(b) 3246
(c) 3856
(d) 3456

Ans: (d)

33.
 If in a certain code SAND is VDOG and BIRD is ELUG, then what is the code for LOVE
(a) PRYG
(b) ORTG
(c) NPUH
(d) ORYH

Ans: (d)
34. In a family, a couple has a son and a daughter. The age of the father is three times that of his daughter and the age of the son is half of his mother. The wife is nine years younger to her husband and the brother is seven years older than his sister. What is the age of the mother’?
(a) 40 years
(b) 45 years
(c) 50 years
(d) 60 years

Ans: (d)

35. A car travels the first one-third of a certain distance with a speed of a certain distance with a speed of 10km/hrs. The next one-third of distance with a speed of 20 km/hrs. and the last one-third distance with a speed of the car for the whole journey  is :
(a) 18km/hrs.
(b) 24km/hrs.
(c) 30km/hrs.
(d) 36km/hrs.

Ans. (a)
36. Total time taken by a person in going to a place by walking and returning on cycle is 5 hours 45 minutes. He would have gained 2 hours by cycling both ways. The time taken by him to walk both ways, is
(a) 6 hours 45 minutes
(b) 7 hours 45 minutes
(c) 8 hours 15 minutes
(d) 8 hours 30 minutes

Ans. (b)

37. In a question of a test paper, there are five items each under List-A and List-B. The examinees are required to match each item under List-B. Further, it is given that
(i) no examinee has given the correct answer.
(ii) answer of no two examinee are identical which is the maximum number of examinees who took this test ?
(a) 24
(b) 26
(c) 119
(d) 129

Ans : (d)

38. Left pan of faulty weighs 100gram more than is right pan. A shopkeeper keeps the weight measure in the left pan while buying goods but keeps it in the right pan while selling his goods.He uses only 1kg weight measure. If he sells his goods at the listed cost price, What is his gain?
(a) 200/11%
(b) 100/11%
(c) 1000/9%
(d) 200/9%

Ans : (a)

39.
 Assume that you are busy ina meeting with your senior officers. During the meeting, your immediate boss is asked about the progress of some work whose answer he doesn’t have. He was supposed to do that work but he had forgotten it due to some reason. He puts the whole blame on you in order to avoid his embarrassment and scolds you in front of all in the meeting. What will be your reaction in such situation? Choose the best option:
(a) Will remain quiet at that point of time but will express your apposition later when alone.
(b) Will Express your apposition openly in front of all
(c) Will give your explanation politely but firmly in front of all but will not blame him directly.
(d) Will leave the meeting quietly without saying anything for expressing your anger on false blame.

Ans: (c)

40. How many such numerals are there in the number 2576489, which will remain at the same position when arranged in ascending order from left to right?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three

Ans: (d)

41. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Coriander
(b) Mustard
(c) Cumin
(d) Clove    

Ans: (d)

42. ‘Visual’ is related to ‘Light’ in tbe same way as ‘Audio’ is related to
(a) Voice
(b) Sound
(c) Noise
(d) None

Ans: (b)

43. ‘Radish’ is related to ‘Root’ in the same way as ‘Brinjal’ is related to
(a) Fruit
(b) Stem
(c) Flower
(d) Root

Ans: (a)

Instructions for the following Question:  Read the following information to answer the question given below.
The following conditions have been decided for the selection of Research Assistants. The candidate must:

(i) Be less than 35 years of age.
(ii) Be graduate in Psychology, Education or Commerce or Postgraduate in any other subject.
(iii) Secure 50% marks in entrance examination.
(iv) Secure A or O grade in Interview.
(v) Have passed a certificate course in Methodology Research.
(vi) Have recommendation of any one lecturer. If a candidate fulfills all the conditions, except

(a) (i), but if he is registered for Ph.D., his case is to be kept in waiting list.
(b) (iii), but if he has secured 45% marks in entrance examination and O grade in interview, his case is to be referred to the Dean.
(c) (v), but if he has qualified certificate course in Statistics, his case is to be referred to the Head Of Department.
You have to decide in each of the following cases that what is the possibility of selection of the candidate? If the information is not sufficient to take any decision then your answer will be ‘data inadequate’. This information has been given to you as on 15.12.1996.

44. Jaya was born on 11.10.1962. She is a Postgraduate in Statistics and ahs qualified certificate course in Methodology Research. She is registered for Ph.D and has secured 52% marks in entrance examination. She has got O Grade in interview.
(a) will not be selected.
(b) Will be selected.
(c) Will be kept in waiting list.
(d) Data inadequate

Ans: (d)

45. What is maximum number of pieces of 5 cm x 5 cm x 10 cm cake that can be cut from a big cake of 5 cm x30 cm x 30 cm size?
(a) 10
(b) 15
(c) 18
(d) 30

Ans: (c)

46. A rectangular water tank measures 15 m x 6 m at top and is 10 m deep. It is full of water. If water is drawn out lowering the level by 1 meter, how much of water has been drawn out ?
(a) 90,000 litres
(b) 45,000 litres
(c) 4,500 litres
(d) 900 litres

Ans: (a)

47. An accurate clock shows 8 O’ clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the dock shows 2 O’clock in the afternoon ?
(a) 150o
(b) 144o
(c) 168°       
(d) 180°

Ans: (d)

48. The monthly income of Komal and Asha are in the ratio of 4 : 3. Their monthly expenses are in the ratio of 3: 2. However, both save Rs. 600/- per month. What is their total monthly income?
(a) Rs. 8,400 /-
(b) Rs. 5,600 /-
(c) Rs. 4,200 /-
(d) Rs. 2,800 /-

Ans: (c)

49. Examine the following statements
1. All members of Mohan’s family are
2. Some members of Mohan’s family are not employed.
3. Some employed persons are not honest.
4. Some honest persons are not employed.

Which one of the following inferences can be drawn from the above statements ?

(a) All members of Mohan’s family are employed
(b) The employed members of Mohan’s family are honest
(c) The honest members of Mohan’s family are not employed
(d) The employed members of Mohan’s family are not honest

Ans: (b)

Instructions (Q. 50-51): Two question given below have a statement each followed by two assumptions which have been represented by serial No. (I) and (II). Any assumed or adopted belief is called an Assumption. Keeping the given statement and the given assumption in mind, you have to decide which of the assumptions is/are inherent in the statement? Give your answer according to the following options:
Answer (a), if only Assumption (i) is inherent.
Answer (b), if only Assumption (II) is inherent.
Answer (c), if neither Assumption  (I) is  (II) inherent.
Answer(d), if both Assumption (I) and (II) are inherent.

50. Statement: Female Foeticide cannot be eradicated from Indian society unless we change the Indian peoples’ mindset.
Assumptions: I. Existence of Female Foeticide in Indian society is not bad.
II. Changing people’s mindset is not impossible.

Ans: (b)

51. Statement: S.B.I., which is the largest bank of India, has decided to reduce its work force by 25 percent so that it’s branches may work efficiently.
Assumptions:
I. Bank can perform better in all its activities after the reduction in work force.
II. The surplus employees may be asked to accept early retirement scheme.

Ans: (a)

52. There are 50 students admitted to a nursery class. Some students can speak only English and some can speak only Hindi. 10 students can speak both English and Hindi. If the number of students who can speak English is 21, then how many students can speak only Hindi, how many can speak only Hindi and how many can speak only English?
(a) 21, 11 and 29 respectively       (b) 28, 18 and 22 respectively
(c) 37, 27 and 13 respectively       (d) 39, 29 and 11 respectively

Ans: (d)
53. An accurate clock shows the time as 3.00. After hour hand has move 135°, the time would be
(a) 7.30
(b) 6.30
(c) 8.00
(d) 9.30

Ans: (a)
54. One local and another express train were proceeding in the same direction on parallel tracks at 29km/hourand65 km/hour respectively. The driver of the former notices that it look exactly 16 seconds for the faster train to pass by him. What is the length of the faster train?
(a) 60 m
(b) 120 m
(c) 160 m
(d) 240 m

Ans: (c)

55.
 Which one of the following has a greater perimeter than the rest ?
(a) A square with an area of 36 sq. cm.
(b) An equilateral triangle with a side of 9 cm.
(c) A rectangle with 10 cm as length and 40 sq. cm. as area
(d) A circle with a radius of 4 cm.

Ans: (c)

56. A club has 1,08 members. Two-thirds of them are men and the rest are women. All members are married except for 9 women members. How many married women are there in the club?
(a) 20
(b) 24
(c) 27
(d) 30

Ans: (c)

57. A rectangular piece of iron sheet measuring 50 cm by 100 cm is rolled into a cylinder of height 50 cm. If the cost of painting the cylinder is Rs. 50/- per square meter, then what will be the cost of painting the outer surface of the cylinder ?
(a) Rs.25.00
(b) Rs.37.50
(c) Rs.75.00
(d) Rs.87.50

Ans: (a)

58. An equilateral triangular plate is to be cut in to n number of identical small equilateral triangular plates. Which of the following can be possible value of n?
a) 196
b) 216
c) 256
d) 296

Ans : (c)

Comprehension

Instructions (Q 59-69): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

“I discovered, from the analysis of over 25,000 people,that men who succeed in an outstanding way, seldom do so before the age of forty, and more often they do not strike their real pace until they are well beyond the age of fifty, This fact was so astounding that it prompted me to go in to the study of its cause most carefully, carrying the investigation over a period of more than twelve years.
This study disclosed the fact that the major reason why the majority of men who succeed do not begin to do so before the age of fourty to fifty, is their tendency to DISSIPATE their energies through over indulgence in physical expression of the emotion of sex. The majority of men never learn that the urge of sex has other possibilities, which for transcend in importance, that of mere physical expression. The majority of those who make this discovery, do so after having wasted many years at a period when the sex energy is at its height, prior to the age of fourty-five to fifty.This usually is followed by noteworthy achievement.
The lives of many men up to, and sometimes well past the age of fourty, reflect a continued dissipation of energies, which could have been more profitably turned into better channels.Their finer and more powerful emotions are sown wildly to the four winds.Out of this habit of the male, grew the term, “sowing his wild oats.”
The desire for sexual expression is by far the strongest and most impelling of all the human emotions, and for this very reason this desire, when harnessed and transmutted in to action, other than that of physical expression, many raise one to the status of a genius.
One of America’s most able business men frankly admitted that his attractive secretary was responsible for most of the plans he created.He admitted that her presence lifted him to heights of creative imagination, such as he could experience, under no other stimulus.
One of the most successful men in America owes most of his success to the influence of a very charming young woman, who has served as his source of inspiration for more than twelve years.
Everyone knows the man to whom this reference is made, but not everyone knows the REAL SOURCE of his achievements.”

59. What took the author to carry an investigation for more than twelve years?
1. To find the reason why men seldom succeed before fourty
2. To find out if actually men do not strike their real pace until they are well beyond the age of fifty
3. To find the cause of success in a outstanding way
4. To find the reason behind a real pace in men
(a) 1 Only        (b) 2 Only
(c) 1 & 2          (d) 3 & 4

Ans: (c)

60. What is the synonym of ‘austounding’?
(a) Interesting
(b) Boring
(c) Surprising
(d) Extremely Surprising

Ans: (d)

61. According to the author, what is the reason for the majority of men’s failure in achieving success?
(a) Their a tendency to dissipate time
(b) Their tendency to waste a good amount of energy through over indulgence in physical expression of the emotion of sex
(c) Their mere involvement in physical expression
(d) All the above

Ans: (b)

62. What finally puts an end to dissipale men’s energy?
1. Realisation
2. An important achievement
3. When men reach the age of fourty-five
4. When sex energy is at its height
(a) 1 Only         (b) 2 Only        (c) 1 & 2        (d) All of the above

Ans: (c)

63. “Sowing his wild oats” is an out comes of which of the following?
(a) The continuation of dissipation of energies
(b) Using energy in a better way
(c) Finer practice of the more powerful energies
(d) All of the above

Ans: (a)

64. How can a genius status be achieved?
(a) by stopping the sexual urge
(b) by the attaining the age of fourty-five
(c) by harnessing and transmuting sexual desire into action
(d) None of the above

Ans: (c)

65. From the above passage which message is given?
(a) Behind every successful man, there in a woman
(b) Men reach success after the age of fourty
(c) Success can be achieved by transmuting sexual sexual desire into action
(d) Success starts at the pause of sexual desire

Ans: (c)

66. By examples cited above, what does the author indicate?
(a) One can prepare finer plans in the presence of a woman
(b) One can do work better when the physical stimulus is transformed into action by the woman’s influence
(c) Woman can do better work
(d) Men can do better work

Ans: (b) 

67.
 Which of the following terms explain to waste some things by not using it in a sensible way?
(a) Astound
(b) sow
(c) dissipate
(d) None of these

Ans: (c)

68.
 Consider  the following statements:
1. The urge for sex could have other possibilities
2. woman can influence in transforming mens physical emotions in to better work
3. men experience success only after the age of fourty
4.  An noteworthy achievement after the age of fourty can put an end to dissipate men’s energy by the physical involvement.
Which of the above statement/ statements is/are correct?
(a)1 & 2        (b) 1, 2, 3        (c) 1, 2 & 4        (d) 3 Only

Ans: (c)

69. There are two numbers such that the sum of twice the first number and thrice.the second number is 100 and the sum of thrice the first number and twice the second number is 120. Which is the larger number?
(a) 32
(b) 12
(c) 14
(d)35    

Ans: (a)

70. When-all the students in a school are made to stand in rows of 54, 30 such rows are formed. If the students are made to stand in rows of 45, how many such rows will be formed?
(a) 25
(b) 42
(c) 32
(d) None of these

Ans: (c)

71. The ratio of the present ages of Anju and Sandhya is 13: 17. Four years ago the ratio of their ages was II: 15. What will be the ratio of their ages six years hence?
(a) 3:4
(b) 7:8
(c) 5:4
(d) None of these

Ans: (d)

72. The average age of80 boys in a class is 15. The average age of a group of 15 boys in the class is 16 and the average age of another 25 boys in the class is 14. What is the average age of the remaining boys in the class?
(a) 15.25
(b) 14
(c) 14.75
(d) Cannot be determined

Ans: (a)

Directions (Q. 73-77): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below.
(A) With all the bid information being available and tracked online, corruption has considerably reduced.
(B) Today, most, ie over ninety-five per cent, households, in the city enjoy. broadband connection.
(C) All city contracts are now bid for online.
(D) Over twenty years ago the city government, Central Government and the private sector made a concerted effort to shift the economy to include IT.
(E) As our cities do expand and become more complex, such a system will make governance more
manageable.
(F)’ This level of connectedness has changed not only the city’s economy but also how it is governed and
how business is conducted.

73. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E    

Ans: (d)

74. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D    

Ans: (a)

75. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a)A
(b)C
(c)D
(d)E    

Ans: (c)

76. Which of the following should be the FIITH sentence after rearrangement?
(a)A
(b)E
(c)C
(d)B

Ans: (b)

77. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement? 
(a)B
(b)C
(c)D
(d)E    

Ans: (a)

Directions (78-82): Study the following information carefully and answer the given questions: A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input     gone 93 over 46 84 now for 31
Step I     31 gone 93 over 46 84 now for
Step II     31 over gone 93 46 84 now for
Step Ill    31 over 46 gone 93 84 now for
Step IV     31 over 46 now gone 93 84 for
Step V     31 over 46 now 84 gone 93 for
and Step V is the last step of the rearrangement of the above input. As per. the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

78. Step III of an Input: 15 window 2993 86 sail tower buy Which of the following will be step VI?
(a) 15 window 29 tower 86 sail 93 buy
(b) 15 window 29 tower 86 93 sail buy
(c) 15 window 29 tower 93 86 sail buy
(d)There will be no such step

Ans: (a)

79. Input: station hurry 39 67 all men 86 59. How many steps will be required to complete the rearrangement?
(a) Four
 (b) Five
(c) Six
(d) Three    

Ans: (b)

80. Step II of an input is : 49 zone car battery 56 87 71 down Which of the following is definitely the input?
(a) car 49 battery zone 56 87 71 down
(b) zone 49 car battery 568771 down
(c) battery car 49 zone 56 87 71 down
(d) Cannot be determined

Ans: (d)

81. Input: news 7953 glory for 4629 task Which of the following will be step IV?
(a) 29 task 46 news 53 79 glory for
(b) 29 task 46 news 79 53 glory for
(c) 29 news 79 53 glory for461ask
(d) None of these

Ans: (b)

82. Step mo fan input is: 27 tube 34 gas chamber row 7453 Which of the following steps will be the last but one?
(a) VI
(b) VII
(c) VIII
(d) V    

Ans: (d)

83. Step II of an Input: 19 year 85 74 near gone 26 store How many more steps will be required to complete the rearrangement?
(a) Three
(b) Four
(c) Two
(d) Five        

Ans: (b)

84. In a team, eight boys play Chess. The remaining boys, who represent 7 times the square root of the strength of the tem, play Mouth organ. What is the strength of the team?
(a) 36
(b) 16
(c) 64
(d) 100

Ans. (c)

85. Cost price of 15 Computers is equal to the selling price of 20 Computers, then the loss percent would be
(a) 25%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 45%

Ans. (a)

86. The length of the minute hand of a clock is 12 cm. Then the area swept by the minute hand in one minute will be
(a) 22•12 cm2
(b) 23•10 cm2
(c) 24•12 cm2
(d) None of the above

Ans. (d)

87. How many natural numbers between 1 and 900 are multiples of any of the numbers 2, 3, or 5?
1. 240 2. 250 3. 270 4. 300
(a) 1 & 2
(b) only 1
(c) 2, 3 & 4
(d) none of the above

Ans. (c)

88. If Yellow is called Green, Green is called Black, Black is called White, White is called Red, Red is called Blue, Blue is called Orange then what is the colour of milk ?
(a) White
(b) Black
(c) Red
(d) Green

Ans. (c)

89. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(a) Silver
(b) Gold
(c) Nickel
(d) Brass

Ans. (d)

90. In a certain code EXTRA is written as % 5 # 73 and NOSE is written as 4 @ 8%; how is STORE written in that code?
(a) 5#@7%
(b) 8#@7%
(c) 8#@%5
(d) 8@75%

Ans. (b)

91. In a row of children facing North, Shamika is third to the right of Nikhil who is seventeenth from the right end of the row. Ravi is fifth to the left of Shamika and is twentieth from the left end. Total how many children are there in the row?
(a) 39
(b) 38
(c) 37
(d) Cannot be determined

Ans. (b)

92. If the function f : I –? R, f(x) = log x then the value of f(x) + f(y) is
(a) f(xy)
(b) f(x+ y)
(c) f (x/y)
(d) f(y/x)

Ans. (c)

93. What is the median of 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16?
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11

Ans. (b)

94. The average wages of a worker during a fortnight comprising 15 consecutive working days was Rs.90 per day. During the first 7 days, his average wages was Rs.87/day and the average wages during the last 7 days was Rs.92 /day. What was his wage on the 8th day?
(a) 83
(b) 92
(c) 90
(d) 97

Ans. (d)

95. The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of them is 8. What is the average of the remaining two numbers?
(a) 6.5
(b) 4
(c) 3
(d) 3.5

Ans. (c)

96. Examine the following relationships among members of a family of six persons A, B, C, D, E and F.
1. The number of males equals that of females
2. A and E are sons of F
3. D is the mother of two, one boy and one girl
4. B is the son of A
5. There is only one married couple in the family at present

Which one of the following inferences can be drawn from the above?
(a) A, B and C are all females
(b) A is husband of D
(c) E and F are children of D
(d) D is the granddaughter of F

Ans. (b) 

97. The age of a man is three times the sum of the ages of his two sons. Five years hence, his age will be double of the sum of the ages of his sons. The father’s present age is
(a) 40 years
(b) 45 years
(c) 50 years
(d) 55 years

Ans. (b) 

98. A car travels the first one-third of a certain distance with a speed of a certain distance with a speed of 10km/hrs. The next one-third of distance with a speed of 20 km/hrs. and the last one-third distance with a speed of the car for the whole journey  is :
(a) 18km/hrs.
(b) 24km/hrs.
(c) 30km/hrs.
(d) 36km/hrs.

Ans. (a) 

99. Find the coordinates of the point which divides the line joining (5, -2) and (9, 6) internally in the ratio 1 : 3.
(a) (6, 0)
(b) (6, 3)
(c) (0, 6)
(d) (3, 6)

Ans. (a)

100. Find the number of triangles in an octagon.
(a) 326
(b) 120
(c) 56
(d) Cannot be determined

Ans. (c)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 12, 2011, in CSAT 2011 Model Paper, IAS 2011 Gs Model paper I II, Ias Prelims Solved Paper. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: