IAS Prelims CSAT 2011, Model Question Paper (Solved) Set – 2

1. If the angle of triangle are in the ratio of 4:3:2, then the triangle
(a) Is obtuse angled triangle
(b) Has one angle greater than 800
(c Is a right triangle
(d) Is acute angled triangle

Ans. (d)

2. The average monthly income of a person in a certain family of 5 is Rs. 1000/-. What will be the monthly average income of a person in the same family if the income of one person increased by Rs. 12000/- per year?

(a) 1200/-
(b) 1600/-
(c) 2000/-
(d) 3400/-

Ans. (a)

3. In the series POQ, SRT, VUW,—— , the blank space refers to

(a) XYZ
(b) XZY
(c) YXZ
(d) YZX

Ans. (c)

4. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 12% p.a. for two years is Rs.90. What will be the value of the amount at the end of 3 years?

(a) 9000
(b) 6250
(c) 8530.80
(d) 8780.80

Ans. (d)

5. Vijay invested Rs.50,000 partly at 10% and partly at 15%. His total income after a year was Rs.7000. How much did heinvest at the rate of 10%?

(a) Rs.40,000
(b) Rs.40,000
(c) Rs.12,000
(d) Rs.20,000

Ans. (b)

6. A sum of money invested for a certain number of years at 8% p.a. simple interest grows to Rs.180. The same sum of money invested for the same number of years at 4% p.a. simple interest grows to Rs.120 only. For how many years was the sum invested?

(a) 25 years
(b) 40 years
(c) 33 years and 4 months
(d) Cannot be determined

Ans. (a)

Instructions (Q 7-Q 16): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.
“Life is not just party and pleasure; it is also pain and despair. Unthinkable things happen. Sometimes everything turns upside down. Bad things happen to good people. Some things are beyond control, such as physical disability and birth defects. We cannot choose our parents or the circumstances of our birth. So if the ball bounced that way, sorry. But what do we do from here; cry or take the ball and run? That is a choice we have to make. On a clear day, there are hundreds of boats sailing in all different directions in a lake. How come? Even though the wind is blowing in one direction, the sailboats are going in different directions. What is the difference? It depends on the way the sail is set, and that is determined by the sailor. The same is true of our lives. We can’t choose the direction of the wind, but we can choose how we set the sail. We can choose our attitude even though we cannot always choose our circumstances. The choice is either to act like a victor or a victim. It is not our position but our disposition that determines our destiny. It takes both rain and sunshine to create a rainbow. Our lives are no different. There is happiness and sorrow. There is the good and the bad; dark and bright spots. If we can handle adversity, it only strengthens us. We cannot control all the events that happen in our lives, but we can control how we deal with them. Richard Blechnyden wanted to promote Indian tea at the St. Louis World fair in 1904. It was very hot and no one wanted to sample his tea. Blechnyden saw that all the other iced drinks were doing flourishing business. It dawned on him to make his tea into an iced drink, mix in sugar and sell it. He did and people loved it. That was the introduction of iced tea to the world. When things go wrong, as they sometimes will, we can react responsibly or resentfully. Human beings are not like an action which has no choice. An action cannot decide whether to become a giant tree or to become food for the squirrels. Human beings have choices. If nature gives us a lemon, we have a choice: either cry or make lemonade.”

7. “We cannot choose our parents or the circumstances of our birth” – by this statement what does the author mean?

(a) Some things do not take place according to our choice
(b) There are certain things in which we do not have any reach
(c) Some things in this world are pre-determined
(d) All of the above

Ans. (d)

8. By what the author tells us that choice is ours?

(a) We can cry
(b) We can take the ball and run away
(c) We can either cry or can take the ball and run away
(d) None of the above

Ans. (c)

9. The opposite of the word ‘victor’?

(a) Loser
(b) Winner
(c) Victim
(d) Warrior

Ans. (a)

10. What determines our destiny?

(a) The way that we normally think and behave, that shows what type of person we are
(d) The position we hold
(c) Our being a winner
(d) All of the above

Ans. (a)

11. The best title for the above passage could be –
(a) Right Choice
(b) Pre-determination
(c) Choices defines our lives
(d) Life is all about making the right choices
Ans. (d)
12. According to the author, what still can be chosen if not everything in life?
(a) Circumstances
(b) Attitude
(c) direction of life
(d) None of these
Ans. (b)
13. On what has the author emphasized?
(a) Destiny
(b) Choice
(c) Action
(d) All of these
Ans. (b)
14. By the example of Blechnyden’s Iced Tea which message does the author give?
(a) Choice is ours
(b) Destiny is pre-determined
(c) We have fix actions; we can not do beyond that
(d) None of the above
Ans. (a)
15. What does actually strengthen us?
(a) Making choices
(b) Handling adversity
(c) Determining destiny
(d) Working beyond capacity
Ans. (b)
16. The synonym of ‘flourishing’ is –
(a) Spoiling
(b) Drowning
(c) Booming
(d) Hiding
Ans. (c)
17. During a 5-day festival, the number of visitors tripled each day. If the festival opened on a Thursday with 345 visitors, what was the attendance on that Sunday?
(a) 345
(b)1,035
(c)1,725
(d) 9,315
Ans. (d)
18. Which of the following has the least value?
(a) 0.27
(b) 1/4
(c) 3/8
(d) 11%
Ans. (d)
19. Which year did the same number of boys and girls attend the conference?
(a) 1995
(b) 1996
(c) 1997
(d) 1998
Ans. (a)
20. Which two years did the least number of boys attend the convention?
(a) 1995 and 1996
(b) 1995 and 1998
(c) 1996 and 1997
(d) 1997 and 1994
Ans. (a)
21. Examine the following three statements :
1. Proceesed meat is a perishable food
2. All perishable foods are packed in sealed tins
3. Sealed tins sometimes to do not contains processed meat
Which one of the following inferences can be drawn from the above statements?
(a) Sealed tins always contain perishable food
(b) Processed meat is sometimes not packed in sealed tins
(c) Proceessed meat is always packed in seald tins
(d) Non-Perishable foods are never packed in seald tins
Ans. (c)
22. Production of Rice and Wheat
(In millions of Tonnes)
Year Rice Wheat Percentage of Wheat to Rice
1950-51 20.58 6.46 31.4
1960-61 34.58 11.00 31.8
1970-71 42.22 23.83 56.4
1980-81 53.63 36.31 67.7
1990-91 74.29 55.14 74.2
1994-95 81.81 65.77 80.4
1995-96 79.62 62.62 78.6
The above table indicates the performance in India in rice and wheat production from 1950-51 to 1995-96. Which of the following conclusions arrived at from the above table would be valid?
1. Record production of rice as well as wheat has been in 1994-95
2. The ratio of wheat to rice production seems to have steadily increased over 16 years
3. Wheat has not been popular among the Indian population before 1980.
4. India became self-sufficient in rice and wheat only after 1990.
Select the correct answer using the codes given below
Codes:
(a) 1 and 2      (b) 1, 2, 3 and 4
(c) 3 and 4      (d) None
Ans. (a)
23. A father left a will of Rs.35 lakhs between his two daughters aged 8.5 and 16 such that they may get equal amounts when each of them reach the age of 21 years. The original amount of Rs.35 lakhs has been instructed to be invested at 10% p.a. simple interest. How much did the elder daughter get at the time of the will?
(a) Rs. 17.5 lakhs
(b) Rs. 21 lakhs
(c) Rs. 15 lakhs
(d) Rs. 20 lakhs
Ans. (b)
24. What will Rs.1500 amount to in three years if it is invested in 20% p.a. compound interest, interest being compounded annually?
(a) 2400
(b) 2592
(c) 2678
(d) 2540
Ans. (b)
25. What is the area of the largest triangle that can be fitted into a rectangle of length ‘l’ units and width ‘w’ units?
(a) lw/3
(b) (2lw)/3
(c) (3lw)/4
(d) (lw)/2
Ans. (d)
26. Which of the following is inCorrect?
(a) An incentre is a point where the angle bisectors meet.
(b) The median of any side of a triangle bisects the side at right angle.
(c) The point at which the three altitudes of a triangle meet is the orthocentre
(d) The point at which the three perpendicular bisectors meet is the centre of the circumcircle.
Ans. (b)
27. How long will it take for a sum of money to grow from Rs.1250 to Rs.10,000, if it is invested at 12.5% p.a simple interest?
(a) 8 years
(b) 64 years
(c) 72 years
(d) 56 years
Ans. (d)
28. Rs. 5887 is divided between Shyam and Ram, such that Shyam’s share at the end of 9 years is equal to Ram’s share at the end of 11 years, compounded annually at the rate of 5%. Find the share of Shyam.
(a) 2088
(b) 2000
(c) 3087
(d) None of these
Ans. (c)
Directions (Q 28-Q 32): Study the following information carefully to answer these questions. Eight members A, B, C, 0, E, F, G and H belonging to three families X, Y, Z go for weekend outing in three different cars I, II, III. Four out of the eight members are females. Members of any one family travel in different cars. Each car has at least one male and one female member. Each family has at least two members. A belongs to family Y and he travels in car III. D is wife of E and they travel in cars I and II respectively. H is son of B, who is wife ofG, and they belong to family Z. C is daughter of F, who is wife of A. C travels in car II. G does not travel with F.
29. Which of the following groups of persons travels in car I?
(a) 0, F,G
(b) D,E,G
(c) D,G, H
(d) D, F, H
Ans. (d)
30. Which of the following members of families Y and Z travel in different cars?
(a) F,G
(b) C,G
(c) F,H
(d) None of these
Ans. (a)
31. Which of the following groups of persons is a group of all females?
(a) B,D,G
(b) A,B,C
(c) B,E,F
(d) None of these
Ans. (d)
32. Which of the following members of families X and Y travel in the same car?
(a) C,F
(b) D,F
(c) C,0
(d) F, E
Ans. (b)
33. When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students?
(a) 57 kgs
(b) 56.8 kgs
(c) 58.2 kgs
(d) 52.2 kgs
Ans. (a)
34. Three math classes: X, Y, and Z, take an algebra test.
The average score in class X is 83.
The average score in class Y is 76.
The average score in class Z is 85.
The average score of all students in classes X and Y together is 79.
The average score of all students in classes Y and Z together is 81.
What is the average for all the three classes?
(a) 81
(b) 81.5
(c) 82
(d) 84.5
Ans. (b)
35. The average of 5 quantities is 10 and the average of 3 of them is 9. What is the average of the remaining 2?
(a) 11
(b) 12
(c) 11.5
(d) 12.5
Ans. (c)
36. A stairway 10ft high is such that each step accounts for half a foot upward and one-foot forward. What distance will an ant travel if it starts from ground level to reach the top of the stairway?
(a) 30 ft
(b) 33 ft
(c) 10 ft
(d) 29 ft
Ans. (d)
37. Each interior angle of a regular polygon is 120 degrees greater than each exterior angle. How many sides are there in the polygon?
(a) 6
(b) 8
(c)12
(d) 3
Ans. (c)
38. A and B are two points with the co-ordinates (-2, 0) and (0, 5). What is the length of the diagonal AC if AB form one of the sides of the square ABCD?
(a) units
(b) units
(c) units
(d) units
Ans. (b)
39. The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the weight of the teacher is also included, the average weight increases by 1kg. What is the weight of the teacher?
(a) 60 kgs
(b) 61 kgs
(c) 37 kgs
(d) None of these
Ans. (b)
40. The average of 5 quantities is 10 and the average of 3 of them is 9. What is the average of the remaining 2?
(a) 11
(b) 12
(c) 11.5
(d) 12.5
Ans. (c)
Instruction (Q. 40-Q 43): Four question given below are based on the following information.  Answer the questions after reading the information carefully.
(i) Nine friends A, B,C, D, E, F, G, H, and I are sitting on a bench in the classroom.
(ii) ‘C’  who is at immediate right of ‘D’ is third to the right of ‘E’.
(iii) ‘B’ is at one end.
(iv) ‘H’ is nearest neighbour of ‘F’ and ‘G’
(v) ‘F’ is third to the left of ‘B’
(vi) ‘A’ is at immediate left of ‘F’
41. Which of the following statement is correct on the basis of above order of sitting?
(a) D and H Have three people sitting between them.
(b) ‘B’ is fourth to the right of F.
(c) ‘I’  is at immediate left of A.
(d) E and C are Neighbours.
Ans. (a)
42. Which of the following groups of friends is sitting at the left of ‘C’?
(a) BIG
(b) AFH
(c) EID
(d) BAG
Ans. (c)
43. Which of the following is at the other end i.e. other that that end on which ‘B’ is sitting?
(a) G
(b) H
(c) I
(d) E
Ans. (d)
44. Who is sitting exactly in the middle of the bench?
(a) H
(b) C
(c) A
(d) G
Ans. (c)
45. A 400 meter long train crosses and 800 meter long platform in 1 min 20 sec. What is the speed of the train?
(a) 48 km/hr
(b) 60 km/hr
(c) 72 km/hr
(d) 54 km/hr
Ans. (d)
46. If the root of equation px2 + qx +r = 0 is double of the other root, which one the following is correct?
(a) 2 q2 = 9 pr
(b) 2 q2 = 9
(c) 4 q2 = 9 r
(d) 9 q2 = 2 pr
Ans. (a)
47. A takes 4 days and B takes 5 days to finish a job. If both of them work together on the same job, what proportion of the work is done by A?
(a) 4/9
(b) 5/9
(c) 6/9
(d) 7/9
Ans. (b)
48. The 3rd term of a Geometric progression is 36 and its 6th term is 288. Its 8th term will be:
(a) 784
(b) 576
(c) 1152
(d) 2302
Ans. (c)
49. In a two digit number, the sum of the digits is 8. If 54 is subtracted from this number, its digits interchange themselves. What is the product of the digits of the number?
(a)  7
(b) 12
(c) 16
(d) 0
Ans. (a)
50. The difference between simple interest and compound interest on certain amount for 2 years at the same rate of interest is Rs. 18. If the rate doubled, what will be the difference?
(a) Rs. 9
(b) Rs. 36
(c) Rs. 72
(d) Rs. 27
Ans. (c)
51. A dog is tied to a pole by a long chain. Keeping the chain fully stretched, the dog moves along a circular path covering 132 m, subtends an angle of 90 degree at the centre, Neglecting the portion of the chain used in typing, find the length of the chain.
(a) 70 m
(b) 78 m
(c) 84 m
(d) 88 m
Ans. (c)
52. A merchant buys same quantities of two types of toys – one at the rate of 3 toys for Rs. 10 and the other, at the rate of 5 toys for Rs. 20. At what price he must sell all the toys so that he has no profit and no loss in the  transaction?
(a) 8 toys for Rs. 30
(b) 3 toys for Rs. 11
(c) 5 toys for Rs. 18
(d) 8 toys for Rs. 22
Ans. (b)
53. Find the equation of a line whose intercepts are twice of the line 3x – 2y – 12 = 0
(a) 3x – 2y = 24
(b) 2x – 3y = 12
(c) 2x – 3y = 24
(d) None of these
Ans. (a)
54. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 12% p.a. for two years is Rs.90. What will be the value of the amount at the end of 3 years?
(a) 9000
(b) 6250
(c) 8530.80
(d) 8780.80
Ans. (d)
55. Vijay invested Rs.50,000 partly at 10% and partly at 15%. His total income after a year was Rs.7000. How much did heinvest at the rate of 10%?
(a) Rs.40,000
(b) Rs.40,000
(c) Rs.12,000
(d) Rs.20,000
Ans. (b)
56. The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the weight of the teacher is also included, the average weight increases by 1kg. What is the weight of the teacher?
(a) 60 kgs
(b) 61 kgs
(c) 37 kgs
(d) None of these
Ans. (b) 

Instructions for the following Question:  Read the following information to answer the question given below.

The following conditions have been decided for the selection of Research Assistants. The candidate must:
(i) Be less than 35 years of age.
(ii) Be graduate in Psychology, Education or Commerce or Postgraduate in any other subject.
(iii) Secure 50% marks in entrance examination.
(iv) Secure A or O grade in Interview.
(v) Have  passed a certificate course in Methodology Research.
(vi) Have recommendation of any one lecturer. If a candidate fulfills all the conditions, except
(a) (i), but if he is registered for Ph.D., his case is to be kept in waiting list.
(b) (iii), but if he has secured 45% marks in entrance examination and O grade in interview, his case is to be referred to the Dean.
(c) (v), but if he has qualified certificate course in Statistics, his case is to be referred to the Head Of Department.
You have to decide in each of the following cases that what is the possibility of selection of the candidate? If the information is not sufficient to take any decision then your answer will be ‘data inadequate’. This information has been given to you as on 15.12.1996.
57. Raman has secured 60% marks in graduation with commerce subject. He has got specialization in certificate course in Methodology Research and he also has the recommendation from the lecturer under whom he is registered for Ph.D. His date of birth is 9.12.61. He has secured 68% marks in entrance examination and got A grade in interview.
(a) Will not be selected.
(b) Data inadequate
(c) Will be selected.
(d) Will be kept in waiting List.
Ans. (d)
58. If ‘’ means ‘–’; ‘–’ means ‘x’; ‘x’ means ‘+’ and ‘+’
means ‘’, then 40 × 120 80 – 40 + 20 = ?
(a) 80
(b) 120
(c) 60
(d) 0
Ans: (d)
59. A businessman makes a profit of 20% on the sale of leather. If he were to add 10% artificial matter to the leather, by what percent would his profit increase?
(a) 25%
(b) 60%
(c) 40%
(d) 45%
Ans. (b)
60. In a team, eight boys play Chess. The remaining boys, who represent 7 times the square root of the strength of the tem, play Mouth organ. What is the strength of the team?
(a) 36
(b) 16
(c) 64
(d) 100
Ans. (c)
61. Cost price of 15 Computers is equal to the selling price of 20 Computers, then the loss percent would be
(a) 25%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 45%
Ans. (a)
62. How many natural numbers between 1 and 900 are not multiples of any of the numbers 2, 3, or 5?
(a) 240
(b) 250
(c) 270
(d) 300
Ans. (a)
63. The age of a man is three times the sum of the ages of his two sons. Five years hence, his age will be double of the sum of the ages of his sons. The father’s present age is
(a) 40 years
(b) 45 years
(c) 50 years
(d) 55 years
Ans. (b)
Instruction (Q 62-Q 63): In the two questions given below, a statement followed by two arguments I and II has been given. You have to decide which argument is strong and which one is weak?
Give your answer as:
(a) If only argument I is strong;
(b) If only  agreement II is strong;
(c) If neither argument I nor argument II is strong;
(d) If both argument I and argument II are strong.
64. Statement:
Should freelance work programme be stopped at private companies?
Argument:
I. Yes, the mutual interaction of the employee and office environment helps in overall quality of work.
II. No, such demand comes from that group only who don’t have any idea of work loads and pressure.
Ans. (d)
65. Statement:
Should usage of pesticides in agriculture be banned in India?Agriculture be banned in India?
Arguments:
I. Yes, because pesticides pollute the environment and are also harmful for the ecology.
II. No, the safety of crops is not possible without these and food products will become very expensive due to lack of food production.
Ans. (d)
66. If the numbers representing volume and surface area of a cube are equal, then the length of the edge of the cube in terms of the unit of measurement will be
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans. (d)
67. In a group of travelling in a bus, 6 persons can speak Tamil, 15 can speak Hindi and 6 can speak Gujrati. In that group none can speak any other language. If 2 persons in the group can speak two languages and one person can speak all the three languages, then how many persons are there in the group?
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 24
Ans. (d)
68. A boat which has a speed of 5 km/hr in still water crosses a river of width 1 km along the shortest possible path in 15 minutes. The velocity of the river water in km/hr is
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) √41
Ans. (a)
69. When three coins are tossed together the probability that all coins have the same face up, is
(a) 1/3
(b) 1/6
(c) 1/8
(d) 1/12
Ans. (c)
Directions (Q 68-Q 72):,Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
H93P$KE%4FR I U@WG2MI5BQZ6©*N&8VJ
70. If all the symbols and numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the fourteenth from the right end?
(a) M
(b) K
(c) W
(d) E
Ans. (d)
71. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
_PK% RUW M5Q ?
(a) ©N8
(b) ©N15    
(c) 15*15
(d) 6*8
Ans. (a)
72. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a symbol?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
Ans. (b)
73. Which of the following is the seventh-to the left of the twentieth from the left end of the above arrangement?
(a) U
(b)S    
(c)M
(d)N
Ans. (a)
74. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number but not immediately preceded by a number?
(a) None
(b) One 
(c) Two
(d) More than three
Ans. (d)
75. Left pan of faulty weighs 100gram more than is right pan. A shopkeeper keeps the weight measure in the left pan while buying goods but keeps it in the right pan while selling his goods. He uses only 1kg weight measure. If he sells his goods at the listed cost price, What is his gain?
(a) 200/11%
(b) 100/11%
(c) 1000/9%
(d) 200/9%
Ans. (a)
76. Societies have been increasing in complexity from folk to industrial. Under this circumstances, according to you social control is more likely to be invested in –
(a) family
(b) school
(c) state
(d) religious structures
Ans. (c)
Instructions (Q 77-Q 86): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.
“The big difference between the ideas of Aristotle and those of Galileo and Newton is that Aristotle believed in a preferred state of rest, which any body would take up if it were not driven by some force or impulse. In particular, he thought that the earth was at rest. But it follows from Newton’s laws that there is no unique standard of rest. One could equally well say that body A was at rest and body B was moving at constant speed with respect to body A, or that body B was at rest and body A was moving. For example, if one sets aside for a moment the rotation of the earth and its orbit round the sun, one could say that the earth was at rest and that a train on it was travelling north at ninety miles per hour or that the train was at rest and the earth was moving south at ninety miles per hour. If one carried out experiments with moving bodies on the train, all Newton’s laws would still hold. For instance, playing Ping-pong on the train, one would find that the ball obeyed Newton’s laws just like a ball on a table by the track. So there is no way to tell whether it is the train or the earth that is moving.
The lack of an absolute standard of rest meant that one could not determine whether two events that took place at different times occurred in the same position in space. For example, suppose our Ping-Pong ball on the train bounces straight up and down. Hitting the table twice on the same spot one second apart. To someone on the track, the two bounces would seem to take place about forty meters apart, because the train wood have traveled that far down the track between the bounces. The nonexistence of absolute rest therefore meant that one could not give an event an absolute position in space, as Aristotle had believed. The position of events and the distance between them would be different far a person of the train and one on he track, and there would be no reason to prefer one person’s position to the other’s.
Newton was very worried by this lack of absolute position, or absolute space, as it was called, because it did not accord with his idea of an absolute God. In fact, he refused to accept lack of absolute space, even though it was implied by his laws. He was severely criticized for this irrational belief by many people, most notably by Bishop Berkeley, a philosopher who believed that all material objects and space and time are an illusion. When the famous Dr. Johnson was told of Brekeley’s opinion, he cried, “I refute it thus!” and stubbed his toe on a large stone.
Both Aristotle and Newton believed in absolute time. That is, they believed that one could unambiguously measure the interval of time between two events, and that this time would be the same whoever measured it, provided they used a good clock. Time was completely separate from and independent of space. This is what most people would take to be the commonsense view. However, we have had to change our ideas about space and time. Although our apparently commonsense nations work well when dealing with things like apples, or planets that travels comparatively slowly, they don’t work at all things moving at or near the speed of light.”
77. Consider the following statements:
1. Newton is a firm beliver of both absolute time and a preferred state of rest
2. Aristotle believer in absolute time
3. Newton believes in absolute time
4. Galileo believes in a preferred state of rest
(a) 1 Only
(b) 1 & 2
(c) 2 & 3
(d) 1, 2, 3 & 4
Ans. (c)
78. According to the author, what is the need of space?
1. To set an absolute standard of rest
2. To determine rest and motion
3. To determiner whether two events taking place at the same time takes place in the same space also
4. To determine the defference between time and space
(a) 1 & 2
(b) 1, 2 & 3
(c) 3 & 4
(d) 1, 2, 3 & 4
Ans. (c)
79. According to Aristotle-
(a) Position of events and distances between them an different
(b) Space is nonexistent
(c) All nonexistent bodies have absolute rest
(d) None of the above
Ans. (a)
80. From the passage what can we infer?
(a) There is no rest
(b) There is rest
(c) There is absolute rest
(d) There is no absolute rest
Ans. (d)
81. What seems contradictory in Newton’s laws?
(a) Newton’s concept of Absolute God
(b) Concept of Absolute space
(c) Concept of rest
(d) None of these
Ans. (b)
82. Who discards material objects and space and time?
(a) Newton
(b) Aristotle
(c) Barkeley
(d) Galileo
Ans. (c)
83. Consider the following statements according to the information provided in paragraph three?
(a) On Barkeleys opinion, Dr. Johnson had no remarks
(b) Dr. Johnson criticized Barkeley vehemently
(c) Dr. Johnson accepted Barkeley’s view
(d) Dr. Johnson was indifferent
Ans. (b)
84. “The interval of time between two events can be measured unambiguously.”-this implies-
(a) Absolute space
(b) Absolute time
(c) Both Absolute time and absolute space
(d) Neither absolute time non absolute space
Ans. (b)
85. The term “unambiguous” means?
(a) Clean and proper
(b) Perfect
(c) Confusing or not difined
(d) Well difined
Ans. (c)
86. What does the author openion in the passage?
(a) Time is completely separated and independent from space
(b) Time and space and interdependent
(c) Time is dependent on space and not vice-versa
(d) Space is dependment on time and vice-versa
Ans. (a)
87. A sum of money invested for a certain number of years at 8% p.a. simple interest grows to Rs.180. The same sum of money invested for the same number of years at 4% p.a. simple interest grows to Rs.120 only. For how many years was the sum invested?
(a) 25 years
(b) 40 years
(c) 33 years and 4 months
(d) Cannot be determined
Ans. (a)
88. How long will it take for a sum of money to grow from Rs.1250 to Rs.10,000, if it is invested at 12.5% p.a simple interest?
(a) 8 years
(b) 64 years
(c) 72 years
(d) 56 years
Ans. (d)
89. Rs. 5887 is divided between Shyam and Ram, such that Shyam’s share at the end of 9 years is equal to Ram’s share at the end of 11 years, compounded annually at the rate of 5%. Find the share of Shyam.
(a) 2088
(b) 2000
(c) 3087
(d) None of these
Ans. (c)
90. An equilateral triangular plate is to be cut in to n number of identical small equilateral triangular plates. Which of the following can be possible value of n?
(a) 196
(b) 216
(c) 256
(d) 296
Ans. (c)
91. Find the area of the sector covered by the hour hand after it has moved through 3 hours and the length of the hour hand is 7cm.
(a) 1. 77 sq.cm
(b) 2. 38.5 sq.cm
(c) 3. 35 sq.cm
(d) 4. 70 sq.cm
Ans. (b)
92. Left pan of faulty weighs 100gram more than is right pan. A shopkeeper keeps the weight measure in the left pan while buying goods but keeps it in the right pan while selling his goods.He uses only 1kg weight measure. If he sells his goods at the listed cost price, What is his gain?
(a) 200/11%
(b) 100/11%
(c) 1000/9%
(d) 200/9%
Ans. (a)
93. Societies have been increasing in complexity from folk to industrial. Under this circumstances, according to you social control is more likely to be invested in –
(a) family
(b) school
(c) state
(d) religious structures
Ans. (c)
94. Each interior angle of a regular polygon is 120 degrees greater than each exterior angle. How many sides are there in the polygon?
(a) 6
(b) 8
(c) 12
(d) 3
Ans. (c)
95. In the following question, the student’s clinical judgement is assessed:
A 28 year old woman with one child has taken anti-thyroid drugs for 6 months for thyrotoxicosis. She has a friend who has been successfully treated with radioiodine. She finds she frequently forgets to take her drugs and wants to stop them to have radio-iodine treatment.
1. She should be told that because of her age radio-iodine is best avoided.
2. The problems associated with radio-iodine should be discussed with her.
3. Surgery as a possible alternative should be discussed with her.
4. She should be advised that some form of further treatment is required.
5. You should find out more about her friend’s treatment.
(a) 1 only
(b) 2, 3 & 4
(c) 1 & 5
(d) 1, 2 & 3
Ans. (b)
96. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
(a) 30%
(b) 70%
(c) 100%
(d) 250%
Ans. (b)
Directions for the following questions from Question No 97 to Question No 100:
The following passage in this section is followed by questions based on the content of the reading passage. Read the passage carefully and chose the best answer to each question below.
“But man is not destined to vanish. He can be killed, but he cannot be destroyed, because his soul is deathless and his spirit is irrepressible. Therefore, though the situation seems dark in the context of the confrontation between the superpowers, the silver lining is provided by amazing phenomenon that the very nations which have spent incalculable resources and energy for the production of deadly weapons are desperately trying to find out how they might never be used. They threaten each other, intimidate each other and go to the brink, but before the total hour arrives they withdraw from the brink.”
97. What is the synonym of the word, confrontation?
(a) Being face to face
(b) Involving in a clash
(c) Fair relationship
(d) None of the above
Ans: (a)
98. What is the crux of the passage?
(a) Man’s soul and spirit can not be destroyed by superpowers.
(b) Man’s soul and spirit are immortal.
(c)Man’s safety is assured by the delicate balance of power in terms of nuclear weapons.
(d) Human society will survive despite the serious threat of total annihilation.
Ans : (d)
99. The phrase ‘Go to the brink’ in the passage means –
(a) Retreating from extreme danger.
(b) Declare war on each other.
(c) Advancing to the stage of war but not engaging in it.
(d) Commit suicide.
Ans : (c)
100. What is the author’s opinion?
(a) Nations in possession of huge stockpiles of lethal weapons are trying hard to avoid actual conflict.
(b) Huge stockpiles of destructive weapons have so far saved mankind from a catastrophe.
(c) Mankind is heading towards complete destruction.
(d) There is a Silverlining over the production of deadly weapons.
Ans : (a)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 12, 2011, in CSAT 2011 Model Paper, IAS 2011 Gs Model paper I II, Ias Prelims Solved Paper. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: