IAS Prelims General Studies Solved Question Paper 2007

GENERAL  STUDIES -2007
 (PRELIMINARY)

1.Match List-I with List-II and select the correct answer using  the code given below the lists :
List-I (Town)        List-II( River Nearer to it)
A. Betul                1. Indravati
B. Jagdalpur         2.Narmada
C. Jabalpur          3.Shipra
D. Ujjain              4.Tapti
          A     B       C    D                    A     B     C    D
(a)      1     4       2    3              (b)  4     1      2   3
(c)      4     1       3    2               (d)  1     4       3   2

Ans: 1 (b)

2. Consider the following statement :
1.The nation-wide scheme of the National Child Labour Projects (NCLP) is run Union Ministry of Social Justice amd Empowerment.
2.Gurupadswamy Committee dealt with the issue of child labour.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only              (b) 2 only
(c) Both 1 and 2     (d) Neither 1 nor 2

Ans: 2(b)

3.Match List-I wish List-iI and select the correct answer using the code given below the lists :

List-I (Writer)              List-II(Book)
A. V.S. Naipaul              1.The Siege of Krishnapur
B. Salmman Rushdie     2. In a Free State
C. Paul Scott                3. Midnight’s Children
D. J.G Farrell                4. Staying On
      A    B    C    D                       A    B    C    D
(a)  2    3   4     1                 (b)  4    1    2    3
(b)  2    1   4     3                 (d)  4    3     2   1

Ans: 3 (a)

4.The song ‘Amar Sonar Bangla’ written during the Swadeshi Movement of India inspired the liberation struggle of Bangladesh. Who wrote this song ?

(a) Rajni  Kanta Sen     (b) Dwijendralal Ray
(c)  Mukunda Das        (d) Rabindranath Tagore
Ans:4 (d)
5.Which of the following types is used by computed tomography employed for visualization of the internal structure of human body ?
(a) X-rays                      (b) sound Waves
(c)Magnetic resonance     (d) Radioisotopes
Ans: 5 (a)
6. Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution of India:
1. A Proclamation of financial emergenecy issued shall cease to operate at the expiration of Two months, uncless before the expiration of that period it has been approved by the resolution of both houses of Parliament.
2. If nay proclamation of financial emergencyis in operation, it is competent for the president of India to issue directions for the reduction of salaries and allowances of all or any class of persoans serving in connection with the affirs of the Union but excluding the Judges of the Supreme Court and the High Courts. The Judges of the Supreme Court and the High courts.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only             (b) 2 only
(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2
Ans: 6(a)
7.Which of the following Constitution Amendment Acts seeks that the size of the Councils of Ministers at the Centre and ina State must not exceed 15 per cent of the total number of members in the Lok Sabha and the total numbers of members of the Legislative Assembly of that state,respectively ?
(a) 91 st        (b) 93 rd
(c)  95th         (d) 97 th
Ans: 7(a)
8. Consider the following statements :
1. The series of the International Paper Sizes is based on A0 size Whose area is 0.5 cm2  (approximately).
2. The area of A4 size paper is 1/8th of that of the A0 size paper.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only                 (b) 2 only
(c) Both 1 and 2        (d)  Neither 1 nor 2
Ans: 8(d)
9. Consider the following statements :
1. The Chairman of the Committee on public Accounts is appointed by the Speaker of the Lok Sabha.
2. The Committee on public Accounts comprises Members of Lok Sabha, Members of Rajya Sabha and a few eminent persons of industry and trade.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only             (b) 2 only
(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2
Ans:9(a)
10. Consider the following statements :
1. In India, Red Panda is naturally found in the Western Himalayas only.
2. In India, Slow Loris lives in the dense forests of the North East.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only             (b) 2 only
(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2
Ans:10 (b)
11.The first factory Act restricting the working hours of women and children, and authorizing local governments to make necessary rules was adopted during whose time?
(a) lord Lytton        (b) Lord Bentinck
(c) Lord Ripon        (d) Lord Canning
Ans:11(c)
12. What is the Galileo Project which has been in news recently?
(a) An intercountry programme  of missile shield developed by the United States of America
(b) a Project developed by India with assistance from Canada
(c)  An environmental protection project being developed by Japan
(d) a multi-satellite navigation project being developed by the European Union
Ans:12(d)
13. Near the end of the year 2006, which one of the following countries was suspended from the Commonwealth after a military coup ?
(a) Kenya          (b) Myanmar
(C) Fiji               (d) Tanzania
Ans:13 (c)
14.Shahgarh area in Jaisalmer district of Rajasthan was in news in the year 2006 because of  which one of the following?
(a) Finding high quality gas reserves
(b) Finding uranium deposits
(c) Finding Zinc deposits
(d) Installation of wind power units
Ans: 14 (a)
15.Which one of the following is the correct sequence in the order of decreasing length of the three structural parts given below of small intestine in the human body?
(a) Jejunum – Duodenum- Ileum
(b) Ileum-Duodenum- Duodenum
(c)  Jejunum-Itleum- Doudenum
(d) Itleum- Jejunum- Duodenum
Ans:15(d)
16. Who among the following wrote the book Babuvivah?
(a) raja Rammohan Roy
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c)  Pandita Rambai
(d) Rabindranath Tagore
Ans :16 (b)
17. In human body, which one of the following hoemones regulates blood calcium and Phosphate?
(a)Glucagon          (b) Growth hormone
(c) Parathyroid       (d) Thyroxine
Ans:17 (c)
18.How do most insects respire?
(a) Through skin   (b) Through gills
(c)  By lungs         (d) By tracheal system
Ans:18 (d)
19.In human being, normalyy in which one of the following parts, does the a spem fertilize the ovum?
(a) Cervix                         (b) Fallopian
(c)  Lower part of uterus     (d) Upper part of uterus
Ans:19 (b)
20. Which one of the following parts of human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?
(a) Cerebellum              (b) Cerebrum
(c) Medulla oblongata    (d) Pons
Ans:20 (c)
21.Production of which one of the following is a function  of the liver?
(a) Lipase        (b) Urea
(c) Mucus         (d) Hydrochloric acid
Ans:21(b)
22.Which one of the following countries recently upgraded its defence agency to a full defence ministry?
(a) Italy             (b) Japan
(c) Switzerland    (d) Thierry Henry
Ans:22 (b)
23.Who among the following was chosen as the FIFA World Player of the Year for the Year 2006 ?
(a) Zinedine Zidane      (b) Fabio Cannavaro
(c) Ronaldinho             (d) Thierry Henry
Ans:23 (b)
24.Which one of the following is not a digestive enzyme in the human systems?
(a) Trypsin                  (b) Gastrin
(c) Indigo and yellow    (d) Yellow and violet
Ans:24 (b)
25. Which of the following types of light are strongly absorbed by plants?
(a) Violet and orange        (b) Blue and red
(c) Indigo and yellow         (d) Yellow and violet
Ans:25 (b)
26.Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Person)        List-II(known as)
A. John C. Mather          1.  Co-founder of Microsoft
B. Michael Griffin            2.  Space Walker
C. Paul G. Allen              3. Administrator of NASA
D. Piers Sellers               4.  Nobel Prize Winner,2006 in Physics
        A    B    C   D                       A      B      C     D
(a)    4    1    3   2                 (b)  2      3      1     4
(c)     4    3    1   2                (d)   2      1     3      4
Ans:26 (c)
27.Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Cosmic Background Explore(COBE)       :         Satellite programme
(b) Falcon                                               :         Under-sea cable system
(c)  Discovery                                          :        Space Shutle
(d)  Atlantis                                            :       Space Station
Ans :27 (d)
28. Consider the following statements:
1. China has the observer’s status at the South Asian Association for Regional Cooperation.
2. India has the observer’s status at the Shanghai Cooperation Organisation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only                  (b) 2 only
(c)  Both 1 and 2         (d) neither 1 nor 2
Ans:28 (c)
29.Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Eminent Person)                      List-II(Known as)
A.    Bhanu Bharti                                 1.  Music composer
B.    Mike Pandey                                 2. Poet and Literateur
C.    Mohd. Zahur Khayyam                   3. Theatre director
D.    Vinda Karandikar                          4.  Wildlife film maker
        A          B      C       D                                  A       B       C        D
(a)    1         4       3       2                            (b)  3       2       1        4
(c)    1          2      3       4                            (d)   3       4      1         2
Ans: 29 (d)

30.Three identical vessels A, b and C are field with water, mercury and kerosene respectively up to an equal height.botton of the vessels are provided with identical taps at the bottom of the vessels. If the three taps are opened simultaneously then which vessel is emptied first?

(a) vessel B
(b) All the vessel A,B & C will be emptied simultaneously
(c) Vessel A
(d) Vessel
Ans: 30 (d)
31. In the latter half of the year 2006, in which one of the following countries did a military coup take place?
(a) Cambodia                        (b) Laos
(c)  Thailand                          (d) Vietnam
Ans:31 (c)
32. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Aluminium Company)                List-Ii (Location)
A.BALCO                                                  1. Hirakud
B.HINDALCO                                             2. Korba
C.Indian Aluminium Company                    3.Koraput
D. NALCO                                                 4. Renukoot
       A     B       C      D                                          A     B      C     D
(a)   3     1       4      2                                    (b)  2     4     1      3
(c)   3      4       1     2                                     (d)  2     1     4      3
Ans: 32 (b)

33. Which one of the following is located is located in the Bastar  region ?

(a) Bandhavgarh National Park
(b) Dundeli Sanctuary
(c)  Rajai National Park
(d) Indravati  National Park
Ans:33 (d)
34.Which one of the following National Highways passes through Maharashtra Chhattisgarh and Orissa ?
(a) NH 4                       (b) NH 5
(c)  Nh 6                       (d) NH 7
Ans:34 (c)
35. In the human body, which structure is the appendix attached  to ?
(a) The large intestine                        (b) the small intestine
(c)  The gall bladder                           (d) The stomach
Ans:35 (a)
36. Consider the following statements :
1. Balaghat is known for its diamond mines.
2. Majhgawan is known for its manganese deposits.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only              (b) 2 only
(c)  Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2
Ans: 36 (d)
37. Which one omong the following States of India has the Lowest density of population ?
(a) Himachal  Pradesh            (b) Meghalaya
(c)  Arunachal Pradesh            (d) Sikkim
Ans: 37 (c)
38.Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :
          List_I(City)            List-II(River)
   A.      Bangkok                   1. Irrawaddy
   B.    Phnom-penh               2. Mekong
   C.    Hanoi                         3. Menam (chao Phraya)
   D.     Yangon                      4. Red River
        A        B      C     D                      A         B        C     D
(a)    3       2       4     1                (b)   4        1        3     2
(c)     3       1       4     2                (d)  4         2        3     1
Ans: 38 (a)
39. Consider the following statements:
1.Either of the two belts over the oceans at about 300  to 350  N ands S Latitudes is known as Horse Latitude.
2.Horse latitudes are low pressure belts.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only                                  (b) 2 only
(c) Both 1 and 2                         (d) neither 1 nor 2
Ans: 39 (a)
40. Which one among the following rivers is the longest?
(a) Amazon            (b) Amur
(c) Congo               (d) Lena
Ans: 40 (a)
41. Which one of the following rivers orininates at Amarkantak ?
(a) Damodar        (b) Mahanadi
(c)  Narmada        (d) Tapti
Ans: 41 (c)
42. Which one among the following major Indian cities is most eastward located ?
     (a) Hyderabad            (b) Bhopal
     (c)  Lucknow               (d) Benguluru (Bangalore)
    Ans: 42 (c)
43. Dalbergia species is associated with which one of the following ?
(a) Cashew nut        (b) Coffee
(c)  Tea                   (d) Rosewood
Ans:43 (d)
44.Out of the four southern States : Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu, which shares boundaries with the maximum number of Indian States ?
(a) Andhra Pradesh Only
(b) Karnataka Only
(c)  Each of Andhra Pradesh and Karnataka
(d) Each of Tamil Nadu and Kerala
Ans: 44 (c)
45. Through which one of the following Straits, does a tunnel connect the United Kingdom and France ?
(a) Davis Strait            (b) Denmark Strait
(c)  Strait of dover        (d) Strait of Gibraltar
Ans: 45 (c)
46. Consider the following statements:
1.The annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.
  The annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only              (b) 2 only

(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2

Ans:46 (b)
47.The largest coral  reef in the world is found near the coast of which one of the following countries?
(a) 1 only             (b) Cuba
(c) Both 1 and 2    (d) Philippines
Ans:47 (a)
48. In which State is the Guru Shikhar Peak located ?
(a) Rajasthan              (b) Gujarat
(c)  Madhya Pradesh    (d) Maharashtra
Ans:48 (a)
49. Who wrote the book-‘the story of the Integration of the Indian States’?
(a) B. N. Rao                    (b) C.Rajagopalachari
(c) Krishna Menon             (d) V.P. Menon
Ans: 49 (d)
50.Which one of the following aroused a wave of popular indignation that led to the  massacre by the British at Jallianwala  Bagh  ?
(a) The arms Act           (b) The Public Safety Act
(c)  The Rowlatt Act        (d) The Vernacular Press Act
Ans: 50 (c)
51. Who was the Speaker of the first Lok Sabha ?
(a)  Hukam singh        (b) G,V.Mavalankar
(c)  K.M. Munshi          (d) U,N. Dhebar
Ans: 51 (b)
52.At which one of the following Place did Mahatma  Gandhi first start his Satyagraha in India?
(a) Ahmedabad          (b) Bardoli
(c)  Champaran          (d) kheda
Ans: 52 (C)
53. Who among the following started the newspaper Shome Prakash ?
(a) Dayanand Saraswati                     
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Raja Rammohan Roy                    
(d)  Surendranath Banerjee
Ans: 53 (b)
54. The ruler of which one of the following States was removed from power by the british on the pretext of misgovernance?
(a) Awadh        (b) Jhansi
(c) French        (d) Satara
Ans:54 (a)
55. Who among the following Europeans were the last to come to preindependence India as traders?
       (a) Dutch            (b) English
       (c)  French          (d) Portuguese
Ans:55 (C)
56.Consider the following statements:
1. Robert Clive was the first Governor-General of Bengal.
2. William Bentinck was the first Governor-General of India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only              (b) 2 only
(c)  Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2
Ans: 56 (b)
57. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India ?
(a) Fort William        (b) Fort St. George
(c)Fort St. David        (d) Fort St. Angelo
Ans: 57 (b)
58. Consider the following statements:
1. Jawaharla Nehru was in his fourth term as the Prime Minister of india at the time of his death.
2. Jawaharlal Nheru represented Rae Bareilly constituency as a Member of Parliament.
3. The first non-Congress Prime Minister of India assumed the Office in the year 1977.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2        (b) 3 only
(c)  1 only          (d) 1 and 3
Ans: 58 (d)
59.Match List-I wish List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I(Company)                List-II(Major Area/Product)
A.    Chevron                       1. Wind energy
B.    A T & T                        2. Oil
C.    AMD                            3.Telephone, internet
D.    Enercon                       4. Micro-processor

          A         B         C        D                 A        B         C        D
(a)      2         1         4        3        (b)     4         3         2        1
(c)       2        3          4        1        (d)     4         1        2         3

Ans: 59 (c)

60. Which one of the following is called Philosopher’s wool?

(a) William Dickson         :    Motion Picture film
(b) Charles Babbage       :    Programmable computer
(c)  Nicholas Stern           :    Construction technology
(d)  brain Green              :    String
Ans: 60 (c)
61.Which one among the following is called philosopher’s wool?
    (a)  Zinc  bromide        (b) Zinc  nitrate
    (c) Zinc oxide             (d) Zinc chloride
Ans:61 (c)
62.Which one of the following does not contain silver?
     (a) Horn Silver            (b) German silver
     (c)  Ruby silver            (d) Lunar caustic
Ans: 62 (b)
63. Which one of the following types of glass  can cut off ultraviolet rays ?
   (a)  Soda glass            (b) pyrex glass
   (c)   Jena glass            (d)  Crookes glass
Ans: 63 (d)
64. Which one of the following non-metals is not  a poor conductor of electricity?
(a) Sulphur          (b) Selenium
(c)  Bromine        (d) Phosphorus
Ans: 64 (b)
65. Which one of the following is another name of RDX ?
(a) Cyanohydrin            (b) Selenium
(c)  Cyclohexane           (d) Cyclonite
Ans: 65 (d)
66. Where are the headquarters of the Organization of the Islamic Conference (OIC) located ?
(a) Dubai                  (b) Jeddah
(c)  Islamabad          (d) Ankara
Ans: 66 (b)
67. Which one of the following cities has been the venue of the asian Games for the maximum number of times from the year 1951 to the year 2006?
(a) Delhi                (b) Bangkok
(c) Rio de janeiro    (d) Beijing
Ans: 67 (b)
68. Where is Copacabana Beach located ?
(a) Buenos Aires           (b) Hawaiian Islands
(c)  Rio de Janeiro        (d) Valletta
Ans:68  (c)
69. Who was Leander Paes’s  partner when he won Doubles Final in the US Open Tennis Tournament 2006 ?
(a) Max Mirnyi            (b) Martin Damm
(c) Bob Bryan             (d) Mike Bryan
Ans: 69 (b)
70. Who among the following is considered as the inventor of the World Wide Web (WWW)?
(a) Edward  Kasner          (b) Bill Gates
(c) Tim Berners-Lee        (d) Vinod Dham
Ans: 70 (c)
71. Three Dice (each having six faces with each face having one number from 1 to 6) are rolled. What is the number of possible putcomes such that at least one dice shows the number 2 ?
(a) 36            (b) 81
(c)  91            (d) 116
Ans: 71 (c)
72. All the six letters of the name SACHIN are arranged to from different words without repeating any letter in any one word.The words so formed are then arranged as ina dictionary. What will be the Position of the world SACHIN in that sequence?
(a) 436            (b) 590
(c) 601            (d) 751
Ans: 72 (c)
73. Five balls of different colours are to be placed in three different boxes such that any box contains at least one ball. What is the maximum number of different ways in which this can be done?
(a) 90            (b) 120
(c) 150           (d) 180
Ans:73 (c)
74. Amit has five friends : 3 girls and 2 boys. Amit’s wife also has 5 friends : 3 boys and 2 girls. In how many maximum number of different ways can they invite 2 boys and 2 girls such that two of them are Amit’s friends and two are his wife’s ?
(a) 24            (b) 38
(c)  46            (d) 58
Ans:74 (c)
75.

76. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

(a)  T.S Krishnamurthy    :    Former Chief Election Commissioner of India
(b) K.C. Pant                  :    Chairman, Tenth Finance Commission of India
(c) A.M. Khusro               :    Former Chairman, Union Public Service Commission
(d) R.C. Lahoti                :    Former Chief Justice of India
Ans: 75 (c)
77. Consider the following statements:
1. The mode of removal of a Judge of a High Court in India is same as that of removal of a Judge of the Supreme Court.
2. After retirement from the office, a permanent Judge of a High Court canot plead or act in any court or before any authority in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only                   (b) 2 only
(c)  Both 1 and 2         (d) Neither 1 nor 2
Ans:77 (a)
78. Which one of the following is the correct chronological order of the formation as full States of the Indian Union ?
(a)  Sikkim-Arunachal Pradesh-Nagaland-Haryana
(b) Nagaland-Haryana-Sikkim-Arunachal Pradesh
(c)  Sikkim-Haryana-Nagaland-Arunachal Pradesh
(d) Nagaland-Arunachal Pradesh-Sikkim-Haryana
Ans:78 (b)
79. Tarapore  Committee was associated with which one of the following ?
(a) Special Economic Zones
(b) Fuller capital account convertibility
(c) Foreign exchange reserves
(d) Effect of oil-prices on the Indian economy
Ans:79 (b)
80. Who among the following served as the Chief Economist of the International Monetary Fund ?
(a) Ashok Lahiri                           (b) Sumantra Ghoshal
(c) Saumitra Chaudhuri                 (d) Raghuram Rajan
Ans:80 (d)
81.Where were Shevaroy Hills located ?
(a) Andhra Pradesh        (b) Karnataka
(c) Kerla                       (d) Tamil Nadu
Ans: 81 (d)
82. Participatory Notes (PNs) are associated with which one of the following ?
(a) Consolidated Fund of India
(b) Foreign Institutional Investors
(c) United Nations Development Programme
(d) Kyoto Protocol
Ans: 82 (b)
83. The Pulitzer Prize is associated with which one of the following ?
(a) Enviromental protection        (b) Olympic games
(c) Journalism                          (d) Civil Aviation
Ans: 83 (c)
84. For which one of the following books did kiran Desai win the Man Booker Prize 2006?
(a) the Secret River        (b) In the Country of Men
(c) Journalism               (d) Mother’s Milk
Ans: 84 (c)
85. Where was the first conference of the Pugwash Conferences on Science and World Affairs held in the Year 1957 ?
(a) Minnow brook (USA)                 (b) Rhode Island (USA)
(c) Nova Scotia (Canada)               (d) Nagasaki (Japan)
Ans: 85 (c)
86. Consider the following statements:
1.  The repo rate is the rate at which other banks borrow from the Reserve Bank of India.
2. A value of 1 or Gini Coefficient in a country inplies that there is perfectly equal income for everyone in its population.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only                 (b) 2 only
(c) Both 1 and 2        (d) Neither 1 nor 2
Ans: 86 (b)
87.MCA-21 is a major initative taken up by the Government of India in which one of the following areas ?
(a) Foreign direct investment in India
(b) Attacting international tourists
(c) e-governance
(d) Modernization of airports
Ans: 87 (c)
88. How is Gabriel Garcia Marquez well-known as ?
(a) Known for research in agriculture
(b) A renowed football coach
(c) A great writer who won the Nobel Prize for literature
(d) Known for research in railway engineering
Ans: 88 (c)
89.Robert Webster is known for his work associated with which one of the following ?
(a) Cardiology            (b) Influenza virus
(c)  HIV/AIDS             (d) Alzheimer
Ans : 89 (b)
90. Wangari Maathai, the  Nobel Prizes winner from Kenys is known for her contribution to which one of the following ?
(a) Jouralism
(b) International  economics
(c) Sustainable development
(d) Child development
Ans: 90 (c)
91.

In the figure shown above, what is the maximum number of different ways in which 8 identical balls can be placed in the small triangles 1,2,3 and 4 such that each triangle contains at  least one ball ?

 (a) 32        (b) 35
 (c) 44        (d) 56
Ans: 91 (b)
92. 6 equiddistant vertical lines are drawn on a board. 6 equidistant horizontal line are also drawn on the board cutting the 6 vertical lines, and the distance between any two consecutive horizontal lines is equal to that between any two consecutive vertical lines. What is maximum number of squares thus formed ?
(a) 37            (b) 55
(c)  44            (d) 56
Ans: 92 (b)
93. Each of the 3 persons is to be given some identical items such that product of the numbers of items received by each of the three persons is equal to 30. In how many maximum different ways can this distribution be done ?
(a) 21            (b) 24
(c) 27            (d) 33
Ans: 93 (c)
94. Six faces a cube are numbered from 1 to 6, each face carrying one different number. Further,
1. The face 2 is opposite to the face 6.
2. The face 1 is opposite to the face 5.
3. The face 3 is between the face 1 and the face 5.
4. The face 4 is adjacent to the face 2.
Which one of the following is correct ?
(a) The face 2 is adjacent to the face 3
(b) The face 6 is between the  face 2 and the face 4
(c)  The face 1 is between the face 5 and the face 6
(d)  None of the above
Ans: 94 (a)
95. Groups each containing 3 boys are to be formed out of 5 boys-,B,C,D and E such that no one group contains both C and D together. What is the maximum number of such different groups ?
(a) 5          (b) 6
(c) 7           (d) 8
Ans: 95 (c)
96.

           
In how many maximum different ways can 3 identical balls be placed in the 12 squares (each ball to be placed in the exact centre of the squares and only one ball is to be placed in one square) shown in the figure given above such that they do not lie along the same straight line?

(a) 144            (b) 200
(c) 204            (d) 216
Ans: 96 (b)

97. Consider the following statements:

1. North Atlantic Co-operation Council(NACC) is the name of the new organization which has repeated the North Atlantic Treaty   Organization (NATO).
2. The United States of America and the United Kingdom became the members of the NATO when it was formed in the year 1949.
Which of the statements given above is/are correct ?
 (a)  1 only                (b) 2 only
 (c) Both 1 and 2       (d) Neither 1 nor 2
Ans: 97 (b)
98. Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of contribution of different sectors to the Gross Domestic Product of India.?
(a) Service- Industry- Agriculture
(b) Service-Agriculture-Industry
(c) Industry- Services-Agriculture
(d) Industry-Agriculture-Services
Ans:98 (a)
99. Match Kist-I and Select the correct answer using the code given below the lists:
List-I(Persoan)                List-II(Company)
A. Vishwapati Trivedi        1.  Essar Group
B. Tulsi R. Tanti              2.Info  Edge India(which runs nakuri.com)
C. Shashi Ruia                3. Indian (Indian Airlines)
D. S. Bikhchandani          4. Suzlon Energy
        A      B      C     D                    A      B       C    D
(a)    2      4      1     3              (b)  3      1       4    2
(c)    2       1     4     3               (d)  3     4       1    2
Ans: 99 (d)

100. Which one of the following places was associated with Acharya  Vinoba Bhave’s  Bhoodan Movement at the beginning of  the movement ?

(a) Udaygiri        (b) Rapur
(c)Pochampalli     (d) Venkatagiri
Ans: 100 (c)
101. Who among the following bowlers have taken more than 500 wickts in Test Cricket ?
1. Wasim Akram        (b) Richard Hadlee
2. Glenn McGroth        (d) Courtney Walsh
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 only        (b) 3 and 4 only
(c) 1,2 and 3 only      (d) 1,2,3 and 4
Ans: 101 (b)
102. NASA’S Deep Impact space mission was  employed to take detailed pictures of which comet nucleus ?
(a) halley’s Comet        (b) Hale-Bopp
(c)  hyakutake             (d) Tempel 1
Ans: 102 (d)
103.The Stilwell Road, built in 1940s, which was recently in news, connects which of the following ?
(a) Agartala in India and Yangon in Myanmar via Bangladesh
(b) Ledo in India and Kunming in China via Myanmar
(c) Kalimpong in India and Lhasa in Tibet via Bhutan
(d) Imphal in India and Bangkok in Thailand via Myanmar
Ans: 103 (d)
104.With reference to the international meeting held in the year 2006, which of the following pairs is/are correctly matched ?
1. NAM Summit                               :          Havana
2. APEC Meeting                             :           Bangkok
3. EU-India Summit                        :           Helsinki
4. Un Climate Change Conference    :          Geneva
Select the correct answer using the codes given below:
(a)  1 only        (b) 1 and 3 only
(c)  1, 2 and 3   (d) 2,3 and 4
Ans: 104 (b)
105. Who among the following wrote the book-Ayodhya : 6 December 1992 ?
(a) Chandra Shekhar        (b) P.V.Narasimha Rao
(c)  Jaswant Singh            (d) Arun Shourie
Ans: 105 (b)

106. With reference to the steel industry in India in the recent times, consider the following statements:

1. Vizag Steel Plant (RINL) has been declared Mini Ratna.
2. Merger of IISO with SAIL has been completed.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only             (b) 2 only
(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2
Ans: 106 (c)
107. Which one of the followingis not a member of the Shanghai Cooperation Organisation ?
(a) Russia                    (b) Kazakhstan
(c)Ukraine                    (d) Uzbekistan
Ans: 107 (c)
108. Which of the following countries signed the Tshwane Declaration in October, 2006 ?
(a) China and South Africa
(b) India and South Africa
(c)  South Africa and Bostswana
(d) Saudi Arabia and South Africa
Ans: 108 (b)
109 .Recently, the European Union and other six countries including India signed the International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) Project. Which one of the  following was not a signatory to it ?
(a) Canada        (b) china
(c) Japan           (d) USA
Ans: 109 (a)
110. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :
List-I(Person)            List-II(known as)
A.    Bhajan Sopori              1. Bharatnatyam dancer
B.    Birju Maharaj               2. Exponent of Santoor
C.    Priyadarsini Govind       3. Mridangam maestro
D.    T.V.Gopalakrishnan      4. Kathak dancer

          A        B       C        D                      A          B        C      D
(a)      2        1       4        3               (b)   3          1        4      2
(c)       2        4       1        3               (d)   3          4        1      2

Ans: 110 (c)
111.Which one of the following Himalayan passes was reopened around in the middle of the year 2006 to facilitate trade between India and China ?
(a) Chang La        (b) Jara La
(c)Nathu La          (d) Shipki La
Ans: 111 (c)
112.How is Steve Fossett known as ?
(a) as a crocodile hunter
(b) For completing the longest nonstop flight around the globe
(c)  For swimming across Atlantic Ocean
(d) For climbing to Mt. Everest without any co-climber
Ans: 112 (b)
113. Basel II relates to which one of the following?
(a) International standards for safety in civil aviation
(b) measures against cyber crimes
(c)  Measures against drug abouse by sportspersoans
(d) International standards for measuring the adequacy of a bank’s capital
Ans:113 (d)
114. Match List-I with List-II and Select the correct answer using the code given below the lists:
List-I(Persoan)        List-II(Position/Organization)
A.    Nancy Pelosi            1. WTO
B.    Margaret Chan         2.Speaker, U.S. House of Representatives
C.    Pascal Lasmy          3.WHO
D.    Steve Ballmer          4. Microsoft
        A     B    C   D              A     B    C    D
(a)    2     1    3   4       (b)   4     3     1    2
(c)     2     3    1   4       (d)   4    1     3     2
Ans: 114 (c)
115. In which one of the following cities is the Global Automotive Research Central being set up?
      (a)   Chennai            (b) Hyderabad
      (d)  Pune                 (d)  Gurgaon
Ans 115(a)
116.Consider the following statements:
1. Republicans won the majority in the u.S. House of Representatives Elections held in the year 2006.
2. Republication Bobby Jindal, won a seat in the U.S. House of Representatives for the second time.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)1 only                     (b) 2 only
(c) Both 1 and 2           (d) neither 1 nor 2
Ans: 116 (b)
117. What is the broad area in which the Nobel Prize winners for the year 2006 in Physiology or Medicine, worked to get the Prize?
(a) Prevention of weakening due to ageing
(b) Flow of genetic information
(c)  Immunology and disease resistance
(d) Adult stem cell research
Ans: 117 (b)
118. In which one of the following districts, have large reserves of diamond-bearing kimberlite been discovered in the recent past ?
(a) Hoshangabad   (b) Raipur
(c) Sambalpur        (d) Warangal
Ans. 118 (b)
119. Which one of the following countries is planning to construct a rival to the Panama Canal to link the Pacific and Atlantic oceans ?
(a)  Colombia        (b) Costa Rica
(c)  Guatemala       (d) Nicaragua
Ans: 119 (d)
120. Consider the following statements :
1. In the year 2006, India successfully tested a full-fledged cryogenic stage in rocketry.
2.After USA, Russia and china, India is the only country to have acquired the capability for use of cryogenic stage in rocketry.
Which of the statements given above is are correct ?
(a) 1 only              (b) 2 only
(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2
Ans: 120 (a)
121. Consider the following statements :
1. In November, 2006, DRDO successfully conducted the interception test using Prithvi-II missile.
2. Prithvi-II is a surface-to-surface missile and can be deployed to guard the metros against air attacks.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only          (b) 2 only
(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2
Ans: 121 (c)

122. What was the purpose of the Operation Sukoon launched by the Government of India ?
(a) Helping Indonesia in its efforts to rehabilitate the victims of earthquake in that country
(b) Evacuating the Indian Nations from Lebanon during the conflict in the Middle East.
(c)  Assisting United Nations in  its efforts to help the civil war vitims in the Darfur refion of North Africa
(d) Providing a relief package to farmers after a spate of suicides by other farmers in Andhra Pradesh

Ans: 122 (b)
123. Which one of the following is also known as Top Slip ?
(a) Simlipal National Park
(b) Periyar Wilddlife Sanctuary
(c)  manjira Wildlife Sanctuary
(d) Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park
Ans: 123 (d)
124. Who among the following is Chile’s  First woman President ?
(a) D. Ortege        (b) M. Bachelet
(c) E. Morales        (d) A. Garcia
Ans: 124 (b)
125. Consider the following statements:
1.The Judge (Inquiry) Bill 2006 contemplates to establish a Judicial Council which will receive complaints against Judge of the Supreme Court Chief Justices and Judges.
2. Under the Protection of Women from Domestic Violence act, 2005, women from Domestic Violence act, 2005 a woman can file a petition before a 1st class Judicial magistrate.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only        (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) neither 1 nor 2
Ans: 125 (c)
126. Where is the famous Vijaya Vitala temple having its 56 carved pillars emitting musical notes located?
(a) Belur         (b) Bhadrachalam
(c)  Hampi       (d) Srirangam
Ans: 126 (c)
127. The National Housing Bank was set up in India as a wholly-owned subsidiary of which one of the following ?
(a) State Bank of india
(b) Reserve Bank of India
(c)  ICICI Bank
(d) life Insurance Corporation of India
Ans: 127 (b)
128. If all the numbers from 501 to 700 are written, what is the total number of times does the digit 6 appear ?
(a) 138            (b) 139
(c) 140            (d) 141
Ans: 128 (c)
129. Parimarjan Negi has excelled which one of the following games ?
(a) Billiards     (b) Swimming
(c) Chess        (d) Weightlifting
Ans: 129 (c)
130. A and B can complete work together in 5 days. If a works at twice his speed and B at half of his speed this works can be finished in 4 days. How many days would it take for A alone to complete the job ?
(a) 10        (b) 12
(c)15          (d) 18
Ans: 130 (a)
131. amit starts from a point a and walks to another points B, and then returns from B to A by his car and thus takes a total time of 6 hours and 45 minutes. If he had driven both ways in his car, he would have taken 2 hours less. How long would it take for him to walk both ways ?
(a) 7 hours 45 minutes        (b) 8 hours 15 minutes
(c)  8 hours 30 minutes        (d) 8 hours 45 minutes
Ans: 131 (d)
132. A Person has to completely put each of three liquids : 403 litres of petrol, 465 litres of diesel and 496 litres of the Mobil Oil in bottles of equal size without mixing any of the above three types of liquids such that each bottle is completed filled.What is the least possible number of bottles required ?
(a) 34       (b) 44
(c) 46        (d) none of the above
Ans: 132 (b)
133. a train complete a journey with a few stoppages in between at an average speed of 40 km per hour. If the train had not stopped anywhere, it would have completed the journey at an average speed of 60 km per hour. On an average, how many minutes per hour does the train stop average, how many minutes per hour does the train stop average, how many minutes per hour does the train stop during the journey ?
(a) 20 minutes per hour        (b) 18 minutes per hour
(c) 15 minutes per hour        (d) 10 minutes per hour
Ans: 133 (a)
134. Who among the following have been the Union Finance Ministers of India ?
1. V.P. Singh       2. R. Venkattaraman
3. Y.B. Chavan    4. Pranab Mukherjee
Ans: 134 (d)
Select the correct answer using the codes given below :
(a)    1,2 and 3 only        (b) 1,3 and 4 only
(c)2 and 4 only        (d) 1,2,3 and 4
135. Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of production ( in million tones) of the given foodgrains in India ?
(a) Wheat-Rice-Pulses-Coarse cereals
(b) Rice-Wheat-Pulses-Coarse-cereals
(c)  Wheat-Rice-Coarse cereals-Pulses
Ans: 135 (d)
136. Which one of the following pairs of countries joined the European Union in January, 2007 ?
(a) Bulgaria and Romania    (b) Bulgaria and Belgium
(c)  Romania and Slovenia   (d)  Hungary and Croatia
Ans: 136 (a)
137. what is the average distance (approximate) between the Sun and the Earth /
(a) 70x105km        (b) 100x105km
(c) 110x106km       (d) 150x106km
Ans: 137(d)
138. Consider the following statements :
1. If magenta and yellow coloured circles intersect, the interested are will have red colour.
2. If cyan and magenta coloured circles intersect, the interested are will have blue colour.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only              (b) 2 only
(c)Both 1 and 2      (d) Neither 1 nor 2
Ans: 138 (c)
139. Consider the following statements:
1. a flute of smaller length produces waves of lower frequency.
2. Sound travels in rocks in the form of longitudinal elastic waves only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only                   (b) 2 only
(c)  Both 1 and 2         (d) Neither 1 nor 2
Ans: 139 (b)
140. Four wires of same material and of dimensions as under as stretched by a load of same magnitude separately. Which one of them will be elongated maximum ?
(a) Wire of 1 m length and 2 mm diameter
(b) Wire of 2 m length and 2 mm diameter
(c) Wire of 3 m length and 1.5 mm diameter
(d) Wire 1 m length and 1 mm diameter
Ans: 140 (c)
141. The average salary of 100 employees in an office is Rs. 16,000 per month. The management decided to raise salary of every employee by 5% but stopped a transport allowance of Rs. 800 per month which was paid earlier to every employee. What will be the new average monthly salary ?
(a) Rs.16,000 (b) Rs. 16,500
(c)  Rs. 16,800   
(d) Cannot be known since data are insufficient
Ans: 141 (a)
142. Raghu  rai is well known for which one of the following areas ?
(a) Research in Mathematics (b) Photography
(c) Water harvesting             (d) Pollution control
Ans: 142 (b)
143. Which one of the following Organisations  won the CSIR Award for Science and Technology (S7T) Innovations for Rural Development, 2006 ?
(a) CLRI        (B) IARI
(C) NDDB       (D) NDRI
Ans: 143 (a)
144. which one of the following cities does not have the same clock time as that of the other three cities at any given instant ?
(a) London (U.K)        (b) Lisbon (Portugal)
(c) Accra (Ghana)        (d) Addis Ababa (Ethiopia)
Ans: 144 (d)
145. Which one of the following parts of the pitcher plant becomes modified into a pitcher ?
(a) Stem        (b) Leaf
(c) Stipule       (d) Petiole
Ans: 145 (b)
Directions: The following Five (5) items consist of two statements, one labeled as the ‘Assertion (A)’ and the other as “Reason (R). you are to these items using the code given below:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are individually tru but R is not the correct explanation of A.
(c) A is True but R is false
(d) A is false but R is true
146. Assertio (A): The Council of Ministers in the Union of India is collectively responsible both to the lok Sabha and the Rajya Sabha.
Reason(R): The Member of both the Lok Sabha and the Rajya Sabha are eligible to be the Ministers of the Union Government.
Ans: 146 (d)
147. Assertion(A): According to the Wavell Plan, the number of Hindu and Muslim members in the Executive Council were to be equal.
Reason(R) : Wavell thought that this arrangement would have avoided the partition of India.
Ans: 147 (c)
148. Assertion (A): River Kalinadi is an east-flowing river in the southern part of India.
Reason(R): The Deccan Plateau is higher along its western edge and gently slopes towards the bay of Bengal in the east.
Ans: 148 (d)
149. Assertion(A)  : There are no tea plantations in any African country.
        Reason (R)  : Tea plants need fertile soil with high humus.
Ans: 149 (d)
150. Assertion (A) : A jet aircraft moving at Mach Number.equal to q travels faster at an altitude of 15 km than while moving at level.
       Reason   (R) : the velocity of sound depends on the temperature of the surrounding medium.
Ans: 150 (a)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 12, 2011, in IAS Prelims Question Papers, Ias Prelims Solved Paper, IAS Question Papers, Solved Paper. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: