Economic General Awareness Questions

Monthly Business GK May 2011, extremely helpful for forthcoming SBI PO associate Bank 2011 exam.  

1. The repo rate as announced by RBI on May 3, 2011 stands at-
(A) 7·5%  (B) 7·25%   (C) 7·0%  (D) 6·75%

2. Which of the following key rate of RBI stands at 6% (as status on May 3, 2011)?
(A) Bank Rate (B) Repo Rate (C) Reverse Repo Rate (D) All the above

3. RBI on May 3, 2011 has raised interest rate on savings accounts from-
(A) 3% to 4% (B) 3.5% to 4·5% (C) 3.5% to 4% (D) 3·5% to 3.75%

4. At the end of March 2011, the provisional rate of inflation based on wholesale Price Index has been estimated at-
(A) 8·98% (C) 10·24% (B) 9·28% (D) above 11 %

5. Modi Tyre Co. Ltd. has been acquired by Continental Tyre Co. of-
(A) USA  (B) Australia  (C) France  (D) Germany

6. Pulp maker company ‘Domsjo Fabriker’ of Sweden has been acquired by-
(A) Aditya Birla Group (B) Adani Group (C) Anil Ambani Group (D) Laxmi Mittal Group

7. According to Abhijit Sen’s study report, the population percen­tage below poverty line in 2009­10 is-
(A) 27% (C) 32%  (B) 29% (D) 35%

8. In Forbes list ‘Global 2000’ which of the following Indian Company got the highest ranking?
(A) State Bank of India (B) ONGC (C) ICICI Bank (D) Reliance Industries Ltd.

9. The percentage share contribu­tion of Tertiary Sector in Coun­try’s GDP in 2010-11 (Advance Estimates) is-
(A) 53·8% (C) 61·2% (B) 57·8% (D) 63·6%

10. Vanuatu is going to join as a new member of World Trade Organi­sation and it will be member of WIO.
(A) 152nd (C) 154th (B) 153rd (D) 155th

11. As the status on May 25, 2011, what is number of ‘Maharatna’ and ‘Navratna’ companies in India?
(A) 4 and 17 respectively (B) 5 and 16 respectively (C) 5 and 17 respectively (D) 6 and 15 respectively

12. The proposed date of crossing world population 7 billion level as shown in UNDP’s report is­
(A) October 20, 2011 (B) October 31,2011 (C) November10,2011 (D) November 30, 2011

13. How many Indian Companies find place in Global 2000 list of 2011 released by Forbes?
(A) 57  (B) 56  (C) 55  (D) 54

14. During 2010-11, the growth in India’s exports and imports stood at-
(A) 39·6% and 23·2% respecti­vely (B) 37·5% and 21·6% respectively (C) 35·7% and 22·8% respecti­vely (D) None of the above

15. As per Census 2011, which of the following registers the highest 2: density in the country?
(A) Delhi (B) Chandigarh (C) Puducherry (D) West Bengal

16. Which of the following is not a ‘Maharatna’ status having com­pany?
(A) Coal India Ltd. (B) SAIL (C) ONGC (D) BHEL

17. Abbut Point port of Australia has been acquired for 99 years lease by-
(A) Adani Group (B) Tata Group (C) Indian Oil Corporation (D) L&T

18. Finance Ministry has released new income tax return form for salaried class with the name-
(A) Sahaj (B) Sugam (C) Any of the above two (0) None of the above

19. The new CMO of State Bank Group w.e.f. April 8, 2011 is-
(A) M. O. Malya (B) O. P. Bhatt (C) Prateep Chawdhery (0) U. S. Upendra Kamath

20. Which of the following key rate of RBI was changed maximum times during 2010 ?
(A) Cash Resrve Ratio (B) Repo Rate (C) Statutory Liquidity Ratio (0) Bank Rate

21. The newly introduced income tax return form ‘Sugam’ is for-
(A) Salaried class (B) Senior Citizen (C) Women Tax payee (0) Small Businessman

22. Which of the following country organised BRlCS Summit in April 2011 ?

(A) South Africa (B) China (C) Brazil (D) Russia

23. WAN-IFRA is an international organisation associated with-
(A) Telecommunication sector (B) Entertainment sector (C) Advertising sector
(D) Newspaper publication and Editing

24. Which of the following state has passed a Bill in March 2011 for imposingprofessional tax on
professionals ?
(A) Uttar Pradesh (B) Maharashtra (C) Madhya Pradesh (D) Bihar

25. Who has taken charge of Presi­dent Indian Banks Association in April 2011 ?
(A) Prateep Chowdhery (B) Hari Bharatia (C) MD. Malya (D) R. Sridharan

1. (B) 2. (A) 3. (C) 4. (A) 5. (0) 6. (A) 7. (C) 8. (D) 9. (B) 10. (C) 11. (B) 12. (B) 13. (A) 14. (B) 15. (A) 16. (D) 17. (A) 18. (A) 19. (C) 20. (B) 21. (D) 22. (B) 23. (D) 24. (D) 25. (C)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 14, 2011, in Competitive Exams Business Marketing Questions, Economy Current Affairs Quiz, India Current Affairs Quiz, Quiz. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. thanks for this is great article on Rajasthan gk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: