UGC NET December 2011 solved Teaching and Research Aptitude

1. Which one of the following is the most important quality of a good teacher?
(A) Punctuality and sincerity (B) Content mastery (C) Content mastery and reactive (D) Content mastery and sociable

2. The primary responsibility for the teacher’s adjustment lies with-
(A) The children (B) The principal (C) The teacher himself (D) The community

3. As per the NCTE norms, what should be the staff strength for a unit of 100 students at B.Ed. level?
(A) 1 + 7 (C) 1 + 10 (B) 1 + 9 (D) 1 + 5

4. Research has shown that the most frequent symptom of ner­vous instability among teachers is-
(A) Digestive upsets (B) Explosive behaviour (C) Fatigue (D) Worry

5. Which one of the following state­ments is correct?
(A) Syllabus is an annexure to the curriculum (B) Curriculum is the same in all educational institutions (C)
Curriculum includes both formal and informal education (D) Curriculum does not include methods of evaluation

6. A successful teacher is one who is-
(A) Compassionate and discipli­narian (B) Quiet and reactive (C) Tolerant and dominating (D) Passive and active

Directions-(Q. 7 to 12) Read the following passage carefully and ans­wer the questions that follow-

The phrase ‘What is it like ?’ stands for a fundamental thought process. How does one go about observing and reporting one things and events that occupy segments of earth space? Of all the infinite variety of phenomena on the face of the earth, how does one decide what phenomena to observe ? There is no such thing as a complete description of the earth or any part of it, for every microscopic point on the earth’s surface differs from every other such point. Experience shows that the things observed are already familiar, because they are like phenomena that occur at home or because they resemble the abstract images and models developed in the human mind. How are abstract images for­med ? Humans alone among the animals possess language; their words symbolize not only specific things but also mental images of classes of things. People can remember what they have seen or experienced because they attach a word symbol to them. During the long record of our efforts to gain more and more knowledge about the face of the earth as the human habitat, there has been a continuing interplay between things and events. The direct observation through the senses is described as a percept; the mental image is descri­bed as a concept. Percepts are what some people describe as reality, in contrast to mental images, which are theoretical, implying that they are not real.
The relation of Percept to Con­cept is not as simple as the definition implies. It is now quite clear that people of different cultures or even individuals in the same culture deve­lop different mental images of reality and what they perceive is a reflection of these preconceptions. The direct observation of things and events on the face of the earth is so clearly a function of the mental images of the mind of the observer that the whole idea of reality must be reconsidered. Concepts determine what the observer perceives, yet concepts are derived from the generalizations of previous percepts. What happens is that the educated observer is taught to accept a set of concepts and then sharpens or changes these concepts during a professional career. In any one field of scholarship, professional opinion at one time determines what concepts and procedures are accept­able and these form a kind of model of scholarly behaviour.

7. The problem raised in the pas­sage reflects on-
(A) thought process
(B) human behaviour
(C) cultural perceptions
(D) professional opinion

8. According to the passage, human beings have mostly in mind­(A)Observation of things
(B) Preparation of mental images (C) Expression through langu­age (D) To gain knowledge

9. Concept means- ,
(A) A mental image (B) A reality (C) An idea expressed in langu­age form (D) All the above

10. The relation of Percept to Con­ceptis ­(A) Positive (B) Negative (C) Reflective  (D) Absolute

11. In the passage, the earth is taken as-
(A) The Globe (B) The Human Habitat C. A celestial body (D) Earth

12. Percept means-
(A) Direct observation through the senses (B) A conceived idea (C) Ends of a spectrum (D) An abstract image

13. Action research means
 (A) A longitudinal research (B) An applied research (C) A research initiated to solve an immediate problem
(D) A research with socio­economic objective

14. Research is-
(A) Searching again and again (B) Finding solution to any pro­blem (C) Working in a scientific way to search for truth of any pro­blem (D) None of the above

15. A common test in research demands much priority on-
(A) Reliability (B) Useability (C) Objectivity (D) All of the above

16. Which of the following is the first step in starting the research pro­cess?
(A) Searching sources of infor­mation to locate problem (B) Survey of related literature (C) Identification of problem (D) Searching for solutions to the problem

17. If a researcher conducts a research on finding out which administrative style contributes more to institutional effective­ness ? This will be an example of-
(A) Basic Research (B) Action Research (C) Applied Research (D) None of the above

Answers: 1. (D) 2. (C) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (A) 10. (C) 11. (B) 12. (A) 13. (C) 14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (C)

About trn

arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab arab v

Posted on June 14, 2011, in Aptitude Quiz Questions with Answers, APTITUDE Test, UGC NET, UGC NET 2011, UGC NET December 2011 solved Teaching and Research Aptitude. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. how cam you justify the answers you gave is correct?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: